6 μύθοι και πραγματικότητες για τη στυτική δυσλειτουργία

  • Iatropedia
Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους του άνδρα είναι η στυτική δυσλειτουργία. Να έρθει δηλαδή κάποτε η στιγμή που δεν θα μπορεί στο κρεβάτι να “αποδώσει”. Γύρω από τη στυτική δυσλειτουργία έχουν αναπτυχθεί διάφοροι αστικοί μύθοι, και στο επιστημονικό άρθρο που θα διαβάσετε σήμερα, τους αναλύουμε έναν προς έναν και σας εξηγούμε εάν είναι μύθοι ή πραγματικότητα. Για παράδειγμα είναι μύθος ή πραγματικότητα ότι οι άνδρες άνω των 60 παρουσιάζουν πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας; Διαβάστε και ενημερωθείτε...

Του Ευάγγελου Γκάνα

χειρουργού ουρολόγου

Υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Δ.Π.Θ

Η στυτική δυσλειτουργία ( και όχι ανικανότητα, όπως λιγότερο κομψά λέγεται) είναι η αδυναμία να επιτευχθεί ή/και να διατηρηθεί μια στύση για μια ικανοποιητική σεξουαλική επαφή. Είναι μια κοινή διαταραχή και επηρεάζει έναν στους δύο άνδρες σε κάποιο σημείο της ζωής τους.

Μύθος: Η στυτική δυσλειτουργία είναι ένα πρόβλημα μόνο για άνδρες άνω των 60 ετών

Πραγματικότητα: Πολλοί υποθέτουν ότι η στυτική δυσλειτουργία χτυπά μόνο σε άνδρες πάνω από την ηλικία συνταξιοδότησης, αλλά το γεγονός είναι ότι εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες. Περίπου 50% των ανδρών ηλικίας μεταξύ 40 και 70 αντιμετωπίζουν προβλήματα μέχρι ενός βαθμού, ενώ ένας σημαντικός αριθμός ατόμων κάτω των 40 επηρεάζονται επίσης (8% των ατόμων μεταξύ 20 και 29 και 11% μεταξύ 30 και 39 ετών).

Μύθος: Η στυτική δυσλειτουργία είναι ένα φυσιολογικό μέρος της γήρανσης

Πραγματικότητα: Αν και η στυτική δυσλειτουργία γίνεται πιο κοινή καθώς τα άτομα γερνούν, δεν είναι απλά ένα φυσιολογικό μέρος της γήρανσης. Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα άλλων παθολογικών καταστάσεων και υποβιβάζει τη γενική ποιότητα της ζωής. Συνδέεται πολύ με το φόβο, την απώλεια αυτοπεποίθησης και την κατάθλιψη. Η επιτυχής θεραπεία συνδέεται με τη βελτιωμένη λειτουργία, την ευημερία και τη γενικά καλή ποιότητα ζωής.

Μύθος: Η στυτική δυσλειτουργία είναι πρώτιστα μια ψυχολογική διαταραχή

Πραγματικότητα:Ενώ μπορεί να προκληθεί και από την κατάθλιψη ή άλλες ψυχικές διαταραχές, μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα αρκετών ασθενειών, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, η υπερλιπιδαιμία και οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Μπορεί επίσης να προκύψει συνεπεία θεραπείας φαρμάκων, πυελικής ακτινοθεραπείας ή χειρουργικής επέμβασης.

Μύθος: Τα φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία προκαλούν αμέσως μια στύση που θα διαρκέσει για την ολόκληρη διάρκεια της επίδρασής των.

Πραγματικότητα: Στην πραγματικότητα παρέχουν την ευκαιρία σε ένα άτομο με στυτική δυσλειτουργία να έχει μια φυσική σεξουαλική εμπειρία, με στύση που προκαλείται από τη φυσική σεξουαλική επιθυμία και ερεθισμό.

Μύθος: Τα φάρμακα για στυτική δυσλειτουργία προκαλούν εξάρτηση

Πραγματικότητα: Τα φάρμακα αυτά δρουν περιφερικά και δεν είναι αφροδισιακά. Εάν η στυτική δυσλειτουργία ενός άνδρα οφείλεται σε μια παθολογική κατάσταση (όπως ο διαβήτης ή υπέρταση), το φάρμακο δε θα βελτιώσει την αιτία που προκαλεί την στυτική δυσλειτουργία. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι πιθανό ότι θα πρέπει να συνεχίσει να το χρησιμοποιεί, εφ' όσον οι καταστάσεις αυτές είναι παρούσες.

Μύθος: Οι ΕΔ μπορούν να θεραπευθούν χωρίς τη βοήθεια ενός ειδικού

Πραγματικότητα: Η πλειοψηφία των ατόμων με στυτική δυσλειτουργία δεν επιδιώκουν τη βοήθεια από το γιατρό τους και μερικοί αναζητούν θεραπείες από ανεξέλεγκτες πηγές. Έτσι όχι μόνο εκτίθενται στους περιττούς κινδύνους προϊόντων από ανεξέλεγκτες πηγές, αλλά και χάνουν την ευκαιρία να λάβουν τις πολύτιμες πληροφορίες για την υγεία τους. Αυτό είναι σημαντικό δεδομένου ότι η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να συνδεθεί με πολλές άλλες παθολογικές καταστάσεις όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και η κατάθλιψη.

Η στυτική δυσλειτουργία είναι κοινή και τώρα εύκολα αντιμετωπίζεται. Με θεραπεία οι άνδρες μπορούν να έχουν βελτίωση της σεξουαλικής ικανοποίησης, αλλά και της ποιότητας ζωής τους. Είναι ενδεδειγμένο για αυτούς που πάσχουν από στυτική δυσλειτουργία να επισκέπτονται τον ειδικό Ουρολόγο για να το συζητήσουν, όπως και τις άλλες καταστάσεις που συνδέονται συχνά με το πρόβλημα τους. Επισκεφτείτε τον ουρολόγο σας για να ανακαλύψετε πώς η αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας μπορεί να λειτουργήσει για σας.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Γ. ΓΚΑΝΑΣ

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ

Υπ.ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ Δ.Π.Θ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι πρέπει να κάνουμε όταν δούμε αίμα στο σπέρμα μας;

Η πρόληψη για όλα τα είδη καρκίνου: Χρήσιμες οδηγίες

Κωλικός νεφρού, που οφείλεται; τι να κάνουμε όταν μας πιάσει;

Από πόσα εκατοστά και πάνω ένα πέος μπορεί να ικανοποιήσει μια γυναίκα;

Σε ποια χώρα ο αυνανισμός επιφέρει αποκεφαλισμό; Απίστευτοι νόμοι περι σεξ παγκοσμίως

Τι θα πάθαιναν τα άγρια ζώα εάν έτρωγαν μόνο φαστ φουντ; ΒΙΝΤΕΟ

Σε ποια επαγγέλματα το σεξ δίνει και παίρνει μεταξύ συναδέλφων;