5 μύθοι για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα που δεν πρέπει να πιστεύετε

  • Ρούλα Τσουλέα
σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα
Προκαλούν πάντοτε τα νοσήματα αυτά συμπτώματα; Πόσο μας προφυλάσσουν τα προφυλακτικά από τη μόλυνση; Και πότε είναι απαραίτητη (ή όχι) η θεραπεία;

Περισσότεροι από ένας στους τέσσερις εφήβους και δύο στους τρεις άνδρες κάνουν περιστασιακό σεξ χωρίς προφυλάξεις στη χώρα μας, με συνέπεια εκατοντάδες άνθρωποι να μολύνονται ετησίως από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ).

Το 2021 διαγνώστηκαν και δηλώθηκαν 526 νέα περιστατικά HIV/AIDS λοίμωξης, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΕΟΔΥ. Από τους ασθενείς αυτούς, οι 429 (ποσοστό 81,6%) ήταν άνδρες και οι 97 (ποσοστό 18,4%) γυναίκες. Στο σχεδόν 63% των περιπτώσεων η μετάδοση έγινε μέσω της σεξουαλικής επαφής χωρίς προφυλάξεις.

Πολλοί περισσότεροι άνθρωποι, εξ άλλου, μολύνονται από άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως η σύφιλη, η γονόρροια και τα χλαμύδια. Το 2020 δηλώθηκαν στη χώρα μας:

  • 404 περιστατικά σύφιλης
  • 164 περιστατικά γονόρροιας
  • 850 περιστατικά χλαμυδιακών λοιμώξεων

Μολονότι, όμως, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι συχνά και σοβαρά, περιβάλλονται από μύθους. Να μερικοί από τους πιο συνηθισμένους και η αλήθεια γι’ αυτούς.

Μύθος: Αν ο/η σύντροφός μου έχει ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, θα το δω

Η αλήθεια: Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα δεν προκαλούν πάντοτε συμπτώματα. Στην πραγματικότητα, συνήθως οι λοιμώξεις που προκαλούν είναι ασυμπτωματικές – στα αρχικά τους στάδια, τουλάχιστον.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2019 στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Sexual Transmitted Diseases, έδειξε ότι περισσότερο από το 59% των γυναικών με χλαμύδια, είναι ασυμπτωματικές. Αν όμως τα χλαμύδια δεν διαγνωστούν και αντιμετωπιστούν εγκαίρως μπορεί να έχουν επιπλοκές όπως:

  • Φλεγμονώδη νόσο της πυέλου
  • Υπογονιμότητα
  • Χρόνιο πυελικό άλγος (πόνος στη λεκάνη)
  • Έκτοπη κύηση (εξωμήτρια εγκυμοσύνη)

Μύθος: Το στοματικό σεξ προφυλάσσει από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Η αλήθεια: Είτε το σεξ είναι στοματικό, είτε κολπικό ή πρωκτικό, ενέχει κίνδυνο μετάδοσης κάποιου ΣΜΝ. Και αυτό διότι ορισμένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως ο έρπης και τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων,  διασπείρονται με την απλή επαφή δέρμα-με-δέρμα με μια μολυσμένη περιοχή ή πληγή.

Επομένως είναι σημαντική η χρήση προφυλακτικού με όλα τα είδη σεξ, τονίζουν ειδικοί από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τζωνς Χόπκινς, στη Βαλτιμόρη.

Μύθος: Τα ΣΜΝ περνούν και χωρίς θεραπεία

Η αλήθεια: Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα χρειάζονται θεραπεία για να καταπολεμηθούν. Η έγκαιρη διάγνωση όμως είναι σημαντική. Όπως συμβαίνει με όλες τις λοιμώξεις, όσο περισσότερο αφήνονται να εξελιχθούν, τόσο πιο σοβαρές μπορεί να είναι οι δυνητικές επιπλοκές τους.

Μύθος: Δεν μπορεί κάποιος να ξανακολλήσει το ίδιο ΣΜΝ

Η αλήθεια: Ορισμένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως ο έρπης και ο ιός HIV, παραμένουν δια βίου στον οργανισμό. Άλλα, όπως τα χλαμύδια και η γονόρροια, μπορούν να θεραπευθούν. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν είναι δυνατό να μολυνθείτε εκ νέου, εάν έρθετε σε σεξουαλική επαφή με έναν φορέα τους. Γι’ αυτό τον λόγο συνιστάται τακτικός, προληπτικός έλεγχος για τα νοσήματα αυτά, τονίζουν οι ειδικοί του Τζωνς Χόπκινς.

Μύθος: Τα ΣΜΝ προσβάλλουν μόνο όσους έχουν πολλαπλούς ερωτικούς συντρόφους

Η αλήθεια: Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα δεν κάνουν διακρίσεις. Ο/η μόνιμος σύντροφός σας μπορεί κάλλιστα να πάσχει και να μην το ξέρει. Η μόνη σίγουρη λύση για μην μολυνθείτε είναι είτε να απέχετε το σεξ, είτε να κάνετε μόνο σεξ με προφυλάξεις. Και αν κάνετε σεξ, φροντίστε να ελέγχεστε τακτικά για ΣΜΝ.

Φωτογραφία: iStock