Το πρώτο συνέδριο της Ελληνοαμερικανικής Ψυχιατρικής Ένωσης στην Αθήνα

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Το πρώτο συνέδριο της Ελληνοαμερικανικής Ψυχιατρικής Ένωσης (HAPA) πραγματοποιείται στις 16 Σεπτεμβρίου 2018 στο Πολεμικό Μουσείο των Αθηνών.  Το συνέδριο τελεί υπό την προεδρία του Δρ. Γεωργίου Πάγκαλου, Ψυχιάτρου – Σεξολόγου, Γραμματέα της HAPA και International Fellow της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και του Δρ. Απόστολου Τσιάμη, Ψυχιάτρου και Συμβούλου της HAPA. Η παρακολούθηση του συνεδρίου είναι δωρεάν και θα χορηγηθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης.

Ομιλητές θα είναι καταξιωμένοι ελληνικής καταγωγής επιστήμονες από Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και της Διασποράς με θέμα τις «Διεθνείς Συνεργασίες με την Ελληνική Ψυχιατρική Κοινότητα».

Ειδικότερα:

-Η καθηγήτρια Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Dr Maria Lymberis, ιδρύτρια της HAPA, θα σκιαγραφήσει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Ελληνοαμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας σε μια ιστορική αναδρομή παράλληλη με την εξέλιξη της σύγχρονης Ψυχιατρικής στις ΗΠΑ.

-Ο Καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον Dr Philip Candilis, Πρόεδρος της HAPA, θα παρουσιάσει τις επιστημονικές δράσεις της συνεργασίας Ελλήνων των ΗΠΑ και της διασποράς, ανακοινώνοντας για πρώτη φορά παγκοσμίως τα μελλοντικά επιστημονικά πρωτόκολλα, σχετικά με τους μετανάστες έγκλειστους ελληνικών σωφρονιστικών ιδρυμάτων.

-Η Επίκουρος Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Dr Άννα Πολυνίκη, Ψυχίατρος και Σύμβουλος της HAPA, θα εκθέσει την εμπειρία της Κύπρου στη σύγχρονη ψυχιατρική πραγματικότητα.

-Ο Dr Γεώργιος Καραμπουτάκης, Δικανικός Ψυχίατρος – Διαμεσολαβητής και Αντιπρόεδρος της HAPA, θα αναφερθεί στη δυναμική παρουσία της Ελληνομαερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας στα διεθνή επιστημονικά δρώμενα.

Η εκδήλωση θα κλείσει με την προβολή ντοκυμαντέρ της Ψυχιατρικής Κοινότητας της Βόρειας Καλιφόρνια, όπου 6 ψυχίατροι ακολουθούν την ιστορία 12 άλλων Ψυχιάτρων. Οι συνεντεύξεις τους στηρίζονται σε ερωτήσεις σχετικά με το ποια είναι η εμπειρία του να είσαι Ψυχίατρος, ποια είναι η προέλευση και η πορεία ενός Ψυχιάτρου και πως αντιλαμβάνεται ο κόσμος τους ειδικούς Ψυχικής Υγείας.

Οι ψυχίατροι εργάζονται μόνοι τους σε ιδιωτικές αίθουσες, είναι οι θεματοφύλακες των μυστικών των ανθρώπων και ήσυχα ψηλαφούν περιοχές της ανθρώπινης ψυχής, στις οποίες ελάχιστοι έχουν τις δεξιότητες, ικανότητες ή τη θέληση να φτάσουν. Όχι απλά κρατούν τις αλήθειες των ασθενών τους, αλλά και τις αλήθειες της ίδιας τους της επιστήμης. Είναι λήπτες και αναμεταδότες ιστοριών. Και γι’ αυτό το λόγο και οι μόνοι που θα μπορούσαν να μας παρουσιάσουν τη δική τους ιστορία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελληνοαμερικανική Ψυχιατρική Ένωση συμμετέχει έως τις 16 Σεπτεμβρίου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) με τιμώμενη χώρα τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής στο αμερικανικό περίπτερο (Νο. 13) με την υποστήριξη της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας.

Σκοπός είναι η ενημέρωση του κοινού σχετικά με τις πρόσφατες και μελλοντικές εξελίξεις στην ψυχική υγεία, τη θεραπεία των ψυχικών παθήσεων και τις δράσεις για την αντιμετώπιση των καταστροφών συμπεριλαμβανομένης της προσφυγικής κρίσης.