Το πολύ στρες στη δουλειά βλάπτει σοβαρά την καρδιά – Τι κίνδυνος υπάρχει

  • Ρούλα Τσουλέα
στρες
Οι επιπτώσεις από το άγχος της δουλειάς, ιδίως όταν ο εργαζόμενος νιώθει πως οι κόποι του δεν αναγνωρίζονται.

Το εργασιακό στρες δεν βλάπτει σοβαρά μόνον την ψυχική υγεία, αλλά μπορεί να πλήξει ανεπανόρθωτα και την σωματική, ιδίως των ανδρών, προειδοποιούν επιστήμονες από τον Καναδά.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν πως το εργασιακό στρες μπορεί να είναι αρκετό σοβαρό ώστε να προκαλέσει καρδιολογικά προβλήματα στους άνδρες. Αυτό συμβαίνει όταν ο εργαζόμενος:

  • Έχει πολύ μεγάλο φόρτο εργασίας
  • Έχει ασφυκτικές προθεσμίες
  • Εργάζεται σε περιβάλλον που δεν του επιτρέπει καμία αυτονομία

Σοβαρές συνέπειες στην καρδιολογική υγεία έχει επίσης η επαγγελματική υπερπροσπάθεια που δεν επιβραβεύεται ποτέ.

«Η δυσαρμονία μεταξύ της προσπάθειας και της επιβράβευσης παρατηρείται όταν οι εργαζόμενοι επενδύουν τεράστια προσπάθεια στη δουλειά τους, αλλά αισθάνονται πως η ανταμοιβή τους (μισθός, αναγνώριση, εργασιακή ασφάλεια) υπολείπεται σημαντικά», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Mathilde Lavigne-Robichaud, υποψήφια διδάκτωρ Πληθυσμιακής Υγείας στο Ερευνητικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Λαβάλ, στο Κεμπέκ.

Η μελέτη

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes. Οι ερευνητές παρακολούθησαν από το 2000 έως το 2018 την πορεία της υγείας 6.465 υπαλλήλων, μέσης ηλικίας 45 ετών. Κανένας δεν έπασχε από καρδιαγγειακά νοσήματα κατά την έναρξη της μελέτης.

Έως το τέλος της περιόδου παρακολουθήσεως, 571 από τους 3.118 συμμετέχοντες άνδρες είχαν εκδηλώσει το πρώτο καρδιαγγειακό επεισόδιο. Όσοι βίωναν έντονο στρες στη δουλειά τους ή/και ένιωθαν πως οι κόποι τους δεν αναγνωρίζονταν είχαν κατά 49% περισσότερες πιθανότητες καρδιοπάθειας. Όσοι όμως είχαν και τα δύο, είχαν διπλάσιο κίνδυνο να παρουσιάσουν πρόβλημα στην καρδιά τους.

Αντίστοιχα στις γυναίκες, από τις 3.347 συμμετέχουσες οι 265 εκδήλωσαν το πρώτο καρδιαγγειακό επεισόδιο. Όσες βίωναν έντονο στρες ή/και ένιωθαν πως οι κόποι τους δεν αναγνωρίζονται είχαν 24% περισσότερες πιθανότητες καρδιοπάθειας.

Οι αρνητικές συνέπειες που έχει το εργασιακό στρες στην καρδιά όταν συνδυάζεται με την επαγγελματική απογοήτευση είναι εφάμιλλες με αυτές που έχει η παχυσαρκία, τονίζουν οι ερευνητές. Δεδομένου λοιπόν του χρόνου που περνάμε καθημερινά στη δουλειά μας, έχει ζωτική σημασία για τη δημόσια υγεία να βελτιωθούν οι εργασιακές συνθήκες και η ευεξία, καταλήγουν.

Φωτογραφία: iStock