Το ξενύχτι για ένα βράδυ μπορεί να υποστρέψει την κατάθλιψη για μέρες

  • Ρούλα Τσουλέα
ξενύχτι
Εκπληκτικά ευρήματα νέας μελέτης. Τι επιδράσεις έχει η ήπια έλλειψη ύπνου στον εγκέφαλο. Τι λένε οι ερευνητές.

Οι περισσότεροι άνθρωποι συσχετίζουν το ξενύχτι με κόπωση και εκνευρισμό το επόμενο πρωί. Στην πραγματικότητα, όμως, μπορεί να βελτιώσει την ψυχική διάθεση και να υποστρέψει την κατάθλιψη για αρκετές ημέρες, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.

Τα ευρήματά της υποδηλώνουν πως μία άϋπνη νύχτα μπορεί να εξαντλήσει το σώμα, αλλά ο εγκέφαλος νιώθει μέσ’ την καλή χαρά. Οι ειδικοί λένε πως αιτία γι’ αυτό είναι η ντοπαμίνη – η φυσική ουσία που παίζει ρόλο στο αίσθημα ικανοποίησης και επιβράβευσης.

Η νέα έρευνα, που διεξήχθη σε ποντίκια, υποδηλώνει ότι οι επιδράσεις ενός ξενυχτιού είναι εφάμιλλες με εκείνες ενός ισχυρού αντικαταθλιπτικού φαρμάκου!

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Neuron. Νευροβιολόγοι από το Πανεπιστήμιο Northwestern του Σικάγου θέλησαν να εξακριβώσουν γιατί πολλοί άνθρωποι είναι σαν μεθυσμένοι την ημέρα μετά από ένα ξενύχτι.

Έτσι προκάλεσαν ήπια, σύντομη έλλειψη ύπνου σε ομάδα ποντικιών. Ύστερα, παρακολούθησαν τη συμπεριφορά τους και κατέγραψαν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου τους.

Τα ευρήματα

Όπως διαπίστωσαν, κατά την οξεία φάση της έλλειψης ύπνου, δεν αυξήθηκε μόνο η παραγωγή ντοπαμίνης στον εγκέφαλό τους. Αυξήθηκε επίσης η συναπτική πλαστικότητα του εγκεφάλου τους – δηλαδή η ικανότητα των νευρικών κυττάρων να συνδέονται μεταξύ τους.

Με άλλα λόγια, «αναδιοργανώθηκε» ο εγκέφαλός τους, με αποτέλεσμα να διατηρήσουν μία «χαρωπή» συμπεριφορά για τις επόμενες ημέρες.

Τα νέα ευρήματα βοηθούν τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τις φυσικές διακυμάνσεις της ψυχικής διάθεσης. Μπορεί επίσης να βελτιώσουν τις γνώσεις τους για τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζουν τον εγκέφαλο τα ταχείας δράσης αντικαταθλιπτικά.

«Η χρόνια έλλειψη ύπνου είναι πολύ καλά μελετημένη και οι καταστροφικές επιπτώσεις της τεκμηριωμένες. Ωστόσο η βραχεία έλλειψη ύπνου, όπως αυτή που προκαλεί το περιστασιακό ξενύχτι, είναι λιγότερο κατανοητή», δήλωσε η επιβλέπουσα ερευνήτρια Dr. Yevgenia Kozorovitskiy, αναπληρώτρια καθηγήτρια Νευροβιολογίας στο Northwestern.

«Ανακαλύψαμε ότι η έλλειψη ύπνου προκαλεί ισχυρή αντικαταθλιπτική δράση και αναδιοργανώνει τον εγκέφαλο. Αυτό αποτελεί σημαντική υπενθύμιση του τρόπου με τον οποίο κοινές δραστηριότητες, όπως ένα ξενύχτι, ασκούν βαθιά επίδραση στον εγκέφαλο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».

Φωτογραφία: iStock