Τακτοποίηση και ψυχική διάθεση: Όταν ακόμη και η Marie Kondo άλλαξε μυαλά

  • Iatropedia newsroom
πατέρας και κόρη, τακτοποίηση, καθαριότητα
Η Marie Kondo έγινε παγκόσμιο φαινόμενο οργάνωσης του σπιτιού όταν έγραψε το «The Life-Changing Magic of Tidying Up»

Η Marie Kondo έγινε παγκόσμιο φαινόμενο οργάνωσης του σπιτιού όταν έγραψε το «The Life-Changing Magic of Tidying Up» (κυκλοφορεί στα Ελληνικά, με τίτλο «Σπίτι σε τάξη – Ζωή σε τάξη, Η μαγεία του να τακτοποιείς») πριν από δέκα και πλέον χρόνια.

Το βιβλίο εκδόθηκε σε περισσότερες από 30 χώρες και η μέθοδος τακτοποίησης KonMari -κατηγοριοποιώντας, βάζοντας σε τάξη και διατηρώντας μόνο αυτά που μας κάνουν να νοιώθουμε χαρούμενοι- την εκτόξευσε στη λίστα με τα 100 πιο επιδραστικά άτομα στον πλανήτη του περιοδικού Time το 2015, ενέπνευσε δύο σόου στο Netflix και τη βοήθησε να αποκτήσει 4,1 εκατομμύρια θαυμαστές στο Instagram.

Τρία παιδιά αργότερα, η νοοτροπία της 39χρονης έχει αλλάξει ριζικά, γράφει η Guardian.

«Όσο το πάτωμα του σαλονιού είναι καθαρό, αρκεί. Αυτό είναι το νέο όριο στην τακτοποίηση», λέει.

Η είδηση ότι αγκάλιασε την ιδέα ενός «ακατάστατου» σπιτιού προέκυψε πέρυσι, όταν εξήγησε σε ένα διαδικτυακό σεμινάριο ότι είχε «παραιτηθεί κάπως» από την τακτοποίηση του σπιτιού μετά τη γέννηση του τρίτου παιδιού της, ενός γιου, που είναι τώρα δύο ετών (έχει επίσης δύο κόρες, επτά και οκτώ ετών).

«Οι αντιδράσεις ήταν τόσες όσες και οι ακόλουθοι και οι θαυμαστές που έχω σε όλο τον κόσμο», λέει η Kondo, σχολιάζοντας το πώς αντέδρασαν οι θαυμαστές της στην αποκάλυψή της ότι τα παιδικά παιχνίδια ήταν πλέον σκορπισμένα παντού στο πρώην άψογο σπίτι της.

«Αλλά η συντριπτική αντίδραση ήταν η κατανόηση, όχι το σοκ, η έκπληξη ή η προδοσία. Περισσότερα από τα μηνύματα που έλεγαν: «Τι συνέβη;» ήταν τα μηνύματα τύπου «Α, καταλαβαίνω απόλυτα τι περνάς» και «Έτσι σκέφτηκα κι εγώ»».

Οι στάσεις των θαυμαστών της έχουν εξελιχθεί παράλληλα με τη δική της.

«Η φάση στην οποία βρίσκομαι άλλαξε, το ίδιο μπορεί να συνέβη και με τους θαυμαστές μου», λέει.

«Μπορεί να μην έχουν απαραίτητα μια οικογένεια που μεγαλώνει. Μπορεί να είναι πραγματικά απασχολημένοι με τη δουλειά ή απλώς να μην είναι σωματικά ικανοί να τα έχουν πάντα όλα τακτοποιημένα», εξηγεί.

Όταν η Kondo λάνσαρε το brand της, η δουλειά ήταν το παν, λέει.

«Ήμουν επικεντρωμένη στο βιβλίο μου και στο να διαδώσω το μήνυμα και την ιδέα να πυροδοτήσω τη χαρά στη ζωή κάποιου μέσω της πράξης της τακτοποίησης».

Η πρόκληση χαράς, λέει, παραμένει ο πυρήνας της μεθόδου KonMari, την οποία επαναλαμβάνει στη Νέα Υόρκη τον επόμενο μήνα, στο πρώτο της σεμινάριο με ιδία παρουσία για επίδοξους επαγγελματίες διοργανωτές από το 2019. Αλλά οι συνθήκες γύρω από τη μέθοδό της είναι διαφορετικές τώρα και είναι ανοιχτή με τους followers της σχετικά με αυτό.

«Συνειδητοποίησα ότι δεν ήταν στόχος μου να διατηρώ πάντα όλα τέλεια τακτοποιημένα, αλλά να περνάω χρόνο με τα παιδιά μου. Αυτό είναι που μου δίνει χαρά στ’ αλήθεια».

Η μέχρι πρότινος αυστηρή προσέγγισή της στον καθορισμό χώρων για αντικείμενα (το φαινόμενο Marie Kondo οδήγησε σε αύξηση των πωλήσεων για κουτιά αποθήκευσης) είναι τώρα λιγότερο αυστηρή στο σπίτι της.

«Στο παρελθόν, παρότρυνα τα παιδιά μου να βάζουν τα λούτρινα παιχνίδια στο κουτί με τα λούτρινα και τα μουσικά στο κουτί με τα μουσικά όργανα και τα αντικείμενα του κουκλόσπιτου στο κουτί του κουκλόσπιτου, αλλά όταν τα παιδιά παίζουν και έρχεται η ώρα να βάλουν τα πράγματα πίσω στα κουτιά τους τους ή στα μέρη που συμφωνήσαμε, όλα μπερδεύονται. Τώρα έχω αλλάξει νοοτροπία, σκεπτόμενη ότι αρκεί να είναι όλα τουλάχιστον μέσα σε ένα κουτί».

Έχει μια προσωρινή στοίβα «πραγμάτων» δίπλα στο τραπέζι της τραπεζαρίας.

«Παλιά, η ιδέα μιας προσωρινής θέσης για αντικείμενα δεν περνούσε από το μυαλό μου», λέει.

Δεν είναι ότι η Kondo δεν απολαμβάνει πλέον τη συνήθεια που την έκανε διάσημη.

«Ίσως η θέση μου να είναι κάπως μοναδική, γιατί είμαι λάτρης της τακτοποίησης και απολαμβάνω την πράξη της τακτοποίησης», λέει. Απλώς η ιδέα μπορεί να μην είναι πλέον πάντα «εφικτή».

Φωτογραφία: iStock