Τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να αυξάνουν την ευπάθεια στη ζέστη, λένε οι ειδικοί

  • Ρούλα Τσουλέα
ζέστη
Γιατί κινδυνεύουν περισσότερο από τη ζέστη όσοι λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά ή/και αντιψυχωσικά φάρμακα. Τι δεν πρέπει να κάνουν και πως μπορούν να προστατευθούν.

Αν πάσχετε από κατάθλιψη και υποβάλλεστε σε αντικαταθλιπτική αγωγή, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν κάνει ζέστη. Ορισμένα αντικαταθλιπτικά μπορεί να εμποδίσουν το σώμα να ρυθμίσει σωστά την θερμοκρασία του, προειδοποιούν βρετανοί επιστήμονες.

Την ίδια παρενέργεια μπορεί να έχουν και ορισμένα αντιψυχωσικά φάρμακα που χορηγούνται για παθήσεις, όπως η διπολική διαταραχή και η σχιζοφρένεια.

Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως οι πάσχοντες από προβλήματα ψυχικής υγείας θα σπεύσουν μόνοι τους να διακόψουν την φαρμακευτική τους αγωγή, διευκρινίζει στο BBC η Dr Wendy Burn, τέως πρόεδρος του βρετανικού Βασιλικού Κολλεγίου Ψυχιάτρων (RCP).

«Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κόβουν μόνοι τα φάρμακά τους», τονίζει. «Εάν διαπιστώσουν ότι υποφέρουν από τη ζέστη, πρέπει να συμβουλευθούν τον οικογενειακό γιατρό ή τον ψυχίατρό τους».

Διαβάστε ακόμα Ο καύσωνας επιδεινώνει τα προβλήματα ψυχική υγείας, προειδοποιούν οι επιστήμονες

Πρέπει επίσης να αποφεύγουν την άμεση έκθεση στον ήλιο, διότι τα φάρμακα αυτά μπορεί να αυξήσουν και την ευαισθησία του δέρματος στην υπεριώδη ακτινοβολία. Για τον ίδιο λόγο δεν πρέπει να κυκλοφορούν σε υπαίθριους χώρους, δίχως να φορούν αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας (SPF).

Απαραίτητο είναι ακόμα να πίνουν άφθονο νερό, καθώς και να αποφεύγουν τις κοπιώδεις δραστηριότητες στη ζέστη.

Και η εφίδρωση

Τα προβλήματα στη ζέστη είναι πιθανότερο να παρατηρηθούν με ορισμένα αντιψυχωσικά και αντικαταθλιπτικά φάρμακα, λένε οι ειδικοί. Τα φάρμακα αυτά απειλούν τους ασθενείς διότι προκαλούν έντονη εφίδρωση, αλλά ταυτοχρόνως τους εμποδίζουν να συνειδητοποιήσουν ότι διψάνε.

Έτσι, αυξάνεται ο κίνδυνος αφυδάτωσης, η οποία προκαλεί πρόσθετα προβλήματα όπως ζάλη, πονοκέφαλο και απώλεια των αισθήσεων.

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά και τα αντιψυχωσικά φάρμακα σχετίζονται με τις ασθένειες που προκαλεί η ζέστη», επισημαίνει ο Dr. Laurence Wainwright, από το Τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Αυτό πιθανώς σχετίζεται με τις επιδράσεις που ασκούν στον υποθάλαμο, εκτίμησε. Πρόκειται για το τμήμα του εγκεφάλου το οποίο ρυθμίζει, μεταξύ άλλων, τη σωματική θερμοκρασία.

«Σε μερικές περιπτώσεις, το σώμα αδυνατεί να ρυθμίσει τη σωματική θερμοκρασία αποτελεσματικά. Έτσι οι ασθενείς είναι ευάλωτοι σε προβλήματα από τη ζέστη, όπως οι μυϊκές κράμπες, η λιποθυμία, ακόμα και η θερμοπληξία», αναφέρει.

Αντίστοιχα, τα αντικαταθλιπτικά της οικογένειας των εκλεκτικών αναστολέων επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs) προκαλούν έντονη εφίδρωση. Αυτή με τη σειρά της αυξάνει τον κίνδυνο αφυδάτωσης.

Φωτογραφία: iStock