Σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία των ανθρώπων διαπιστώνει νέα έρευνα για τα κατοικίδια

  • Iatropedia newsroom
Σημαντικό θετικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία των ανθρώπων διαπιστώνει νέα έρευνα για τα κατοικίδια
Τα κατοικίδια μπορούν να προσφέρουν ένα είδος ψυχοθεραπείας στους ανθρώπους, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας

Η συντριπτική πλειονότητα (84%) των Αμερικανών που έχουν κατοικίδια ζώα υποστηρίζουν ότι έχουν θετικό αντίκτυπο στην ψυχική τους υγεία, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.

Η δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 2.200 ενηλίκων στις αρχές του περασμένου μήνα, διαπίστωσε επίσης ότι περίπου τα 2/3 των ερωτηθέντων χαρακτήριζαν το κατοικίδιό τους «πραγματικό φίλο», «συντροφιά» και κάποιον που τους «παρέχει άνευ όρων αγάπη και υποστήριξη».

Αυτό ανέφερε σε κοινή ανακοίνωσή τους την 1η Μαρτίου 2024 η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία (APA) και η Αμερικανική Κτηνιατρική Ιατρική Ένωση (AVMA), για λογαριασμό των οποίων έγινε η δημοσκόπηση.

Τα κατοικίδια μπορούν να προσφέρουν ένα είδος ψυχοθεραπείας στους ανθρώπους, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, τον δόκτορα Petros Levounis.

«Είναι εύκολο να παραβλέψουμε τον ρόλο των κατοικιδίων όταν μιλάμε για ψυχική υγεία», είπε. «Αλλά για τους ανθρώπους που απολαμβάνουν τη συντροφιά των ζώων, μπορούν να αποτελέσουν πηγή συντροφικότητας, παρηγοριάς, αγάπης και φιλίας», πρόσθεσε.

Όπως είπε, ο ίδιος ενθαρρύνει τους ασθενείς του που παλεύουν με τον εθισμό στο αλκοόλ, τα ναρκωτικά ή την τεχνολογία να υιοθετήσουν ένα κατοικίδιο.

Επίσης, όπως λέει, «αρχίζουμε να βλέπουμε όλο και περισσότερες έρευνες γύρω από τον ρόλο που μπορούν να παίξουν τα ζώα στην ανάρρωση από την κατάθλιψη και άλλες ψυχιατρικές διαταραχές».

Στη δημοσκόπηση, περίπου ένας στους πέντε (18%) ιδιοκτήτες κατοικιδίων είπε ότι ένα ή περισσότερα από τα ζώα του ήταν πιστοποιημένο ζώο συναισθηματικής υποστήριξης.

Τι διαπίστωσε ακόμη η δημοσκόπηση για τα κατοικίδια

  • Σχεδόν τα 2/3 των ερωτηθέντων είπαν ότι το κατοικίδιό τους είναι μια ηρεμιστική παρουσία στη ζωή τους.
  • Η ίδια αναλογία ερωτηθέντων είπαν ότι το κατοικίδιό τους είναι ένα πραγματικό αγχολυτικό.
  • Περίπου 1 στους 3 είπαν ότι το κατοικίδιο τούς ενθαρρύνει να είναι σωματικά δραστήριοι.
  • Περίπου 3 στους 10 είπαν ότι τα κατοικίδια προσθέτουν δομή στο πρόγραμμά τους.
  • Περίπου ένας στους πέντε ανθρώπους είπε ότι η ύπαρξη ενός ζώου συντροφιάς στη ζωή του τονώνει την κοινωνική του ζωή.

Τίποτα από αυτά δεν ήταν έκπληξη για την Δρ. Rena Carlson, πρόεδρο της AVMA.

«Ως κτηνίατροι, γινόμαστε μάρτυρες από πρώτο χέρι του ισχυρού δεσμού μεταξύ των ανθρώπων και των ζώων τους και του θετικού αντίκτυπου που μπορούν να έχουν τα κατοικίδια στη συναισθηματική υγεία τους», είπε.

«Από την προσφορά συντροφιάς και άνευ όρων αγάπης μέχρι τη μείωση του στρες και του άγχους, τα κατοικίδια μπορούν να είναι ανεκτίμητη πηγή παρηγοριάς και υποστήριξης. Τα αποτελέσματα της έρευνας ενισχύουν περαιτέρω τη σημασία της υπεύθυνης ιδιοκτησίας κατοικίδιων και τον κρίσιμο ρόλο που παίζουν τα κατοικίδια στη ζωή μας», πρόσθεσε.

Όπως με οτιδήποτε λατρεύει κανείς, έτσι και τα κατοικίδια μπορούν επίσης να προκαλέσουν και ανησυχία.

Η δημοσκόπηση έδειξε ότι το 76% των ιδιοκτητών κατοικίδιων ανησυχούν για το θάνατο του κατοικίδιου τους, ενώ περίπου 2 στους 3 (67%) ανησυχούν για την υγεία κάποιου κατοικίδιου ζώου.

Το 72% των ερωτηθέντων είχαν κάποιο είδος ζώου που ζούσε στο σπίτι.

Ως προς το είδος των κατοικιδίων με τα οποία μοιράζονται τη ζωή τους οι Αμερικανοί:

  • Το 52% είχε σκύλους
  • Το 37% είχε γάτες
  • Το 7% είχε ψάρια
  • Το 4% είχε πουλιά
  • λιγότερο από το 3% είχε χελώνες, κοτόπουλα, άλογα, φίδια, σαύρες, κουνέλια, ινδικά χοιρίδια ή χάμστερ.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Π. Μαρινάκης για Θεαγένειο: Ο Υπουργός θέλει να δει τι συμβαίνει πραγματικά στο κάθε νοσοκομείο

Ιός Nipah: Πέθαναν δύο άνθρωποι στο Μπανγκλαντές – Τι αναφέρει ο ΠΟΥ

HPV: Ανεμβολίαστα τα μισά κορίτσια στη χώρα μας – Χάνουμε τους στόχους του ΠΟΥ