Σας αρέσει να πέφτετε στα… πατώματα; Δείτε γιατί συμβαίνει αυτό

  • Iatropedia newsroom
άνθρωποι ξαπλωμένοι στο πάτωμα
Τι υπέροχο έχει το να ξαπλώνεις στο πάτωμα;

It’s #floortime! Ένα hashtag, εκατομμύρια προβολές στο TikTok με ανθρώπους να πέφτουν στα… πατώματα!

Μπορεί να σας κάνει εντύπωση, μπορεί και όχι, αλλά υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ξαπλώνουν στο πάτωμα για να χαλαρώσουν.

Η Lily Bishop, μια μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Σικάγο, έκανε ένα βίντεο όπου φαίνεται να χαλαρώνει ξαπλωμένη πάνω στο μπεζ χαλί της, κοιτάζοντας σιωπηλά το ταβάνι, με τα χέρια απλωμένα. «Είμαι άνθρωπος του πατώματος μέχρι εκεί που δεν πάει», έλεγαν τα λόγια πάνω από το βίντεο. «Τελείωσε το μίτινγκ; Πάτωμα. Σπίτι από το γυμναστήριο; Πάτωμα. Θες να πάρεις έναν υπνάκο; Πάτωμα».

«Βρίσκω ότι με χαλαρώνει και με κάνει να νιώθω πιο παρούσα και πως επιβραδύνει κάπως τις αγχωτικές σκέψεις», ανέφερε η 27χρονη όταν επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί της η δημοσιογράφος των New York Times.

Για αυτήν, η αίσθηση είναι σαν να βλέπει τα κύματα να σκάνε στην ακτή — αλλά χωρίς να πρέπει να πάει μέχρι την παραλία.

«Δεν χρειάζεται να είσαι σε ένα γαλήνιο, φυσικό περιβάλλον», λέει. «Το μόνο που χρειάζεσαι είναι το… πάτωμα».

Τι υπέροχο έχει το να ξαπλώνεις στο πάτωμα;

Αν και δεν υπάρχουν έρευνες που να εξαίρουν τα οφέλη που έχει το να ξαπλώνεις κάτω, οι ψυχολόγοι λένε ότι το να περνάμε χρόνο στο πάτωμα είναι απίθανο να μας βλάψει και μπορεί ακόμη και να μας βοηθήσει να αισθανόμαστε πιο «γειωμένοι».

Όταν ξαπλώνετε ανάσκελα, η στάση σας είναι ανοιχτή και χαλαρή, κάτι που μπορεί να έχει ηρεμιστική επίδραση, λέει η Ellen Hendriksen, κλινική ψυχολόγος στη Βοστώνη.

«Το σώμα και η διάθεσή σου θέλουν να ευθυγραμμιστούν», λέει. Αυτός είναι κι ο λόγος που είναι δύσκολο να αισθάνεται κανείς αισιόδοξος και γεμάτος ελπίδα χωμένος στην πολυθρόνα του, με το κεφάλι κρεμασμένο, προσθέτει. Ή ο λόγος που οι ώμοι μας σηκώνονται ή οι σιαγόνες μας σφίγγουν όταν είμαστε ανήσυχοι.

Το να ξαπλώνουμε στο έδαφος μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να αποφύγουμε να σκεπτόμαστε τα ίδια και τα ίδια, λέει ο Alan Fogel, ομότιμος καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα και συγγραφέας.

Στη δυτική κουλτούρα μας, εξηγεί, δεν υπάρχουν πολλά τάιμ άουτ και διαλείμματα.

Μπορεί να σκέφτεστε ότι ένα άνετο στρώμα θα βόλευε περισσότερρο για χαλάρωση. «Αλλά αυτό που συμβαίνει συνήθως, ειδικά σε οικεία μέρη όπως το κρεβάτι μας, είναι ότι το μυαλό μας συνεχίζει να λειτουργεί», λέει ο Δρ Fogel. «Σκεφτόμαστε τι συνέβη κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σκεφτόμαστε τι θα μπορούσαμε ή θα έπρεπε να έχουμε κάνει», προσθέτει.

Όταν ξαπλώνετε σε μια πιο σκληρή επιφάνεια όπως το πάτωμα, ωστόσο, μπορεί να συντονίζεστε περισσότερο με αυτό που αισθάνεται το σώμα σας και λιγότερο με τις σκέψεις σας.

Για να νιώσετε άνετα, πρέπει να αφεθείτε στο πάτωμα και να αφήσετε τους μύες σας να χαλαρώσουν, προσθέτει ο Δρ Fogel. Να επικεντρωθείτε απλά στην ύπαρξή σας.

Το έδαφος ασκεί μια μαγνητική έλξη στους ανθρώπους εδώ και αιώνες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η στάση savasana της γιόγκα, η οποία βοηθά τους ανθρώπους να χαλαρώνουν αργά κάθε μέρος του σώματός τους, ενώ είναι ξαπλωμένοι ανάσκελα, ο διαλογισμός Ζεν ή οι τελετές τσαγιού που γίνονται συχνά στο πάτωμα.

Κάνει, όμως, το πάτωμα για εσάς;

Η αλήθεια είναι, όμως, ότι δεν βρίσκουν όλοι ανακούφιση στο πάτωμα. Μερικοί μπορεί να έχουν σωματικές δυσκολίες, για παράδειγμα, με αποτέλεσμα κάτι τέτοιο να τους είναι άβολο ή και επώδυνο.

Εάν τώρα εσείς μπορείτε και θέλετε να το δοκιμάσετε, «εστιάστε στην αναπνοή σας, στραφείτε πραγματικά προς τα μέσα σας», λέει η Rachel Goldman, ψυχολόγος και επίκουρη καθηγήτρια ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή Grossman του NYU. Νιώθετε πιο χαλαροί, πιο γειωμένοι ή ότι έχετε περισσότερο έλεγχο; Αν ναι, λέει, τότε «είναι μια επιπλέον στρατηγική που μπορείτε να χρησιμοποιείτε όταν αισθάνεστε ότι χρειάζεται».

Όπως λέει μία φανατική οπαδός της μεθόδου, είναι σαν να πατάς για λίγο το reset.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο κορωνοϊός μπορεί να κρύβεται για χρόνια στο σώμα, λένε οι επιστήμονες

Παχυσαρκία: Εξαπλάσιες πιθανότητες για τα παιδιά που είναι υπέρβαροι και οι δύο γονείς τους

Θέλετε να φαίνεστε όμορφοι το πρωί; Τι πρέπει να αποφεύγετε στο πρωινό [μελέτη]