Προσοχή στην απώλεια μαλλιών λόγω άγχους- Μπορεί να ενεργοποιήσει μόνιμο πρόβλημα

  • Iatropedia
Είναι φυσιολογικό να χάνουμε περίπου 100 τρίχες κάθε μέρα από το τριχωτό της κεφαλής. Όμως σε περιπτώσεις που βιώνουμε έντονο στρες, υπολογίζεται ότι μπορεί το 70% των τριχών μας να εισέλθουν πρόωρα στο τελογενές στάδιο και τρεις μήνες αργότερα, τα μαλλιά αυτά να αρχίζουν να πέφτουν προκαλώντας σημαντική τριχόπτωση.

Το υπερβολικό στρες που είναι αιτία πτώσης μαλλιών μπορεί να προκληθεί από έντονες σοβαρές συναισθηματικές καταστάσεις, από ασθένειες του θυρεοειδούς αδένα, το διαβήτη, από σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις και από ορισμένα φάρμακα. Επίσης γεγονότα της ζωής όπως η γέννηση ενός παιδιού ή μια αποβολή, προκαλούν ψηλού επιπέδου στρες που δυνατόν να προκαλέσει πτώση μαλλιών.

Ενώ και η εγκυμοσύνη είναι μια σοβαρή αιτία απώλειας μαλλιών με το 45% των νέων μητέρων να παρουσιάζει σε κάποιο βαθμό απώλεια μαλλιών.

Συνήθως τα μαλλιά θα φυτρώσουν ξανά μέσα στους 6 επόμενους μήνες. Όμως είναι δυνατόν σε κάποιους, αυτό το είδος απώλειας μαλλιών να σημάνει την απαρχή ενός μακροχρόνιου προβλήματος.

Καλό είναι λοιπόν σε προληπτικό επίπεδο το άτομο που βιώνει έντονο στρες και έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει τριχόπτωση, να προσπαθήσει πάνω από όλα να μειώσει το άγχος με ασκήσεις γιόγκα και ελεγχόμενες, βαθιές αναπνοές. Επίσης, πρέπει να πάρει σκευάσματα με σίδηρο και πολυβιταμίνες (εφόσον ο γιατρός του είναι σύμφωνος) και παράλληλα να σταματήσει να ταλαιπωρεί τα μαλλιά με έντονο λούσιμο, καθημερινό λούσιμο, χτένισμα με ακατάλληλες χτένες, στέγνωμα με πιστολάκι και πολλά προϊόντα styling.

Αν το πρόβλημα είναι έντονο ή επιμένει πάνω από 2 εβδομάδες, είναι απαρίτητο να επισκεφτεί δερματολόγο.