Πώς το στρες της εγκύου μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο του αγέννητου μωρού

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
στρες
Τα παρατεταμένα επίπεδα στρες, άγχους και κατάθλιψης της εγκύου στη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 συνέβαλαν ώστε πιθανώς να επηρεαστεί αρνητικά η ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου της, ακόμη κι αν η μητέρα δεν είχε προσβληθεί από τον κορονοϊό, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη αναδεικνύει τις πιθανές μακροπρόθεσμες νευροαναπτυξιακές επιπτώσεις της πανδημίας, όσον αφορά τον εγκέφαλο των αγέννητων μωρών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την δρα Κάθριν Λυμπεροπούλου, διευθύντρια του Ινστιτούτου Αναπτυσσομένου Εγκεφάλου του Εθνικού Νοσοκομείου Παίδων στην Ουάσιγκτον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Communications Medicine«, μελέτησαν 202 έγκυες γυναίκες, από τις οποίες 137 προ πανδημίας και 65 στη διάρκεια της.

Μέσω εξελιγμένων μαγνητικών απεικονιστικών μεθόδων και δημιουργίας τρισδιάστατων μοντέλων εγκεφάλων των εμβρύων μέσα στη μήτρα, οι επιστήμονες βρήκαν στα μωρά της πανδημίας μια μείωση στον όγκο της λευκής ουσίας τους, του ιπποκάμπου και της παρεγκεφαλίδας τους, σε σύγκριση με τα μωρά που είχαν γεννηθεί πριν την πανδημία. Επίσης στα έμβρυα της πανδημίας η επιφάνεια του εγκεφαλικού φλοιού και οι πτυχώσεις της ήσαν μειωμένες σε όλους τους λοβούς.

Η διαφορά αποδίδεται από τους ερευνητές σε μεγάλο βαθμό στο αυξημένο στρες των εγκύων εν μέσω της πανδημίας. Η μελέτη βρήκε ότι σχεδόν διπλάσιες γυναίκες που είχαν μείνει έγκυες στη διάρκεια της πανδημίας, είχαν μεγάλο στρες και κατάθλιψη (52%), από ό,τι προ πανδημίας (28%).

Προηγούμενη έρευνα της ίδιας ερευνητικής ομάδας είχε ανακαλύψει ότι το άγχος των εγκύων επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη των μωρών. Επίσης είχε συμπεράνει ότι η γενικότερη ψυχική υγεία της μητέρας, ακόμη και αν αυτή είναι εύπορη, επιδρά και μεταβάλλει τη δομή και τη βιοχημεία του αναπτυσσόμενου εγκεφάλου του εμβρύου, κάτι που δείχνει τη σημασία της καλής ψυχικής υγείας για μια έγκυο – πράγμα πιο δύσκολο λόγω πανδημίας.

«Μπορέσαμε να δείξουμε ότι υπάρχει όντως πρόβλημα και συμβαίνει προγεννητικά. Αυτό που είναι σαφές είναι ότι ο επόμενος στόχος είναι η έγκαιρη παρέμβαση, ώστε να δούμε πώς μπορούμε να αποτρέψουμε ή να μειώσουμε το στρες των μητέρων και έτσι να υποστηρίξουμε τα αγέννητα μωρά», δήλωσε η Λυμπεροπούλου. Πρόσθεσε πάντως ότι πολλοί άλλοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την εγκεφαλική ανάπτυξη του μωρού, πέρα από το μητρικό στρες.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

φωτό: iStock