Πέντε μύθοι για την ψύχωση που πρέπει πια να σταματήσετε να πιστεύετε

  • Ρούλα Τσουλέα
ψύχωση
Τους μύθους για τους ανθρώπους που εκδηλώνουν ψύχωση, καταρρίπτουν η ΕΠΑΨΥ και η Μονάδα «Πνοές SKG».

Η ψύχωση είναι μία διαταραχή κατά την οποία ο πάσχων χάνει σε κάποιο βαθμό την επαφή του με την πραγματικότητα ή αλλάζει ο τρόπος που την βιώνει.

Υπολογίζεται ότι ποσοστό έως 3,5% του πληθυσμού πληροί τα διαγνωστικά κριτήρια μιας ψυχωσικής διαταραχής. Ωστόσο σημαντικό μεγαλύτερο ποσοστό έχουν παρουσιάσει έστω και ένα ψυχωσικό σύμπτωμα στη διάρκεια της ζωής τους, σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής (NLM) των ΗΠΑ.

Μολονότι, όμως, η ψύχωση προκαλεί προσωρινή αλλαγή στην αντίληψη, τη σκέψη, το συναίσθημα και τη συμπεριφορά, δεν αλλάζει την προσωπικότητα του πάσχοντος.

Μπορεί να εκδηλωθεί ως συνέπεια κάποιους πρωτοπαθούς ψυχιατρικής νόσου, χρήσης ουσιών ή άλλης νευρολογικής ή ιατρικής κατάστασης. Με την εμφάνιση του πρώτου επεισοδίου της έχουν επίσης συσχετισθεί ορισμένες δυσμορφίες του εγκεφάλου.

Παρότι η ψύχωση είναι αρκετά συχνή, είναι πολλοί οι μύθοι που την περιβάλλουν. Η Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ) και η Μονάδα «Πνοές SKG» που μόλις εγκαινιάσθηκε στη Θεσσαλονίκη, σε ενημερωτικό φυλλάδιο καταρρίπτουν πέντε από τους συχνότερους.

Μύθος: Οι  άνθρωποι με ψυχωτικές διαταραχές είναι τρελοί

Η αλήθεια είναι ότι οι άνθρωποι με ψύχωση αντιμετωπίζουν ένα θέμα υγείας που χρειάζεται εξειδικευμένη φροντίδα. Ο όρος «τρελός» είναι ξεπερασμένος, στιγματικός και μη επιστημονικός.

Μύθος: Όσοι βιώνουν ψυχωτικά συμπτώματα είναι επικίνδυνοι

Η αλήθεια είναι ότι ένα άτομο που βιώνει ψυχωσικό επεισόδιο μπορεί να νιώθει φόβο ή σύγχυση. Είναι πιο πιθανό να αποτραβηχτεί και να βλάψει τον εαυτό του, παρά να γίνει ξαφνικά επιθετικό και να βλάψει κάποιο άλλο άτομο.

Μύθος: «Δεν μπορεί να συμβεί σε μένα»

Η αλήθεια είναι ότι μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε. Στατιστικά, ψυχωσικό επεισόδιο μπορεί να βιώσουν περίπου 3 στα 100 άτομα (3% του γενικού πληθυσμού), χωρίς να υπάρχει διάκριση όσον αφορά το φύλο, την ηλικία, την εθνικότητα και την κουλτούρα.

Μύθος: Οι ουσίες δεν μπορούν να προκαλέσουν ψύχωση

Η αλήθεια είναι ότι οι ψυχοδραστικές ουσίες, όταν συνδυάζονται με άλλους βιολογικούς, ψυχολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες, μπορεί να προκαλέσουν ή να πυροδοτήσουν ψυχωσικά επεισόδια.

Μύθος: Τα άτομα με ψύχωση δεν μπορούν να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή

Η αλήθεια είναι ότι πολλοί άνθρωποι που ζουν με ψύχωση έχουν μια φυσιολογική και παραγωγική ζωή. Η έγκαιρη και εξειδικευμένη παρέμβαση μπορεί να μειώσει τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των ψυχωσικών επεισοδίων.

  • INFO: Η Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση «Πνοές SKG» λειτουργεί στην οδό Βασιλίσσης Όλγας 93, στη Θεσσαλονίκη (τηλ. 2311-282 358).

Φωτογραφία: iStock