Πέντε λεπτεπίλεπτα σημάδια αυτισμού στις γυναίκες

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
αυτισμός
Οι γυναίκες με αυτισμό συχνά εμφανίζουν πολύ διαφορετικά συμπτώματα από τους άνδρες.

Οι γυναίκες με αυτισμό συχνά εμφανίζουν πολύ διαφορετικά συμπτώματα από τους άνδρες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένη ή και καθόλου διάγνωση.

Πολλές γυναίκες με διαταραχή στο φάσμα του αυτισμού (ΔΑΦ) ενεργούν με έναν πιο κοινωνικά νευροτυπικό τρόπο -συνήθως ως αποτέλεσμα του να έχουν καταβάλει σημαντική προσπάθεια για να μάθουν πώς να ενεργούν κοινωνικά- αλλά το επίκεντρο της προσοχής τους είναι διαφορετικό από εκείνο των ανδρών με ΔΑΦ.

Πέντε σημάδια αυτισμού στις γυναίκες

1. Έντονη εστίαση σε άτομο/συγκρότημα/διασημότητα

Ένα από τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό της ΔΑΦ είναι η έντονη εστίαση σε “πράγματα”, τα οποία μπορεί να σχετίζονται με τη συλλογή τους ή/και χόμπι, όπως ο εντοπισμός τρένων.

Οι γυναίκες με ΔΑΦ εμφανίζουν επίσης πολύ έντονα ενδιαφέροντα, αλλά, ενώ μπορεί να επικεντρώνονται σε αντικείμενα, η εστίασή τους είναι εξίσου πιθανό να είναι και στους ανθρώπους. Τα κορίτσια που μεγαλώνουν με ΔΑΦ μπορεί να αποκτήσουν εμμονή με μια διασημότητα ή ένα συγκρότημα στον βαθμό που πρέπει να γνωρίζουν κάθε στοιχείο για αυτούς. Πολλές που βρίσκονται σε σχέσεις συγκεντρώνονται τόσο πολύ στον σύντροφό τους που μπορούν να παραμερίσουν πλήρως τις δικές τους ανάγκες.

Επειδή η εστίαση σε διασημότητες και ανθρώπους θεωρείται πιο “φυσιολογική” από την εστίαση στη συλλογή αντικειμένων, συμβάλλει στο γεγονός ότι τα κορίτσια και οι γυναίκες μπορεί να μη διαγνωστούν με ΔΑΦ.

2. Άγχος και κατάθλιψη

Το να έχεις ΔΑΦ και να προσπαθείς να ενταχθείς σε έναν νευροτυπικό κόσμο είναι δύσκολο. Οι γυναίκες μπορεί να εκδηλώσουν κατάθλιψη και άγχος ως αποτέλεσμα της διαρκούς προσπάθειας να αντιμετωπίσουν πράγματα που άλλοι τα βρίσκουν ευκολότερα. Χωρίς διάγνωση ΔΑΦ, είναι εύκολο να κρίνεις τον εαυτό σου σκληρά και είναι εύκολο για τους άλλους να σε παρεξηγήσουν. Και τα δύο αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε συναισθήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης, άγχους και κατάθλιψης.

3. Αντιπαθεί τα άβολα ρούχα

Πολλά παιδιά με αυτισμό έχουν αισθητηριακά προβλήματα που σχετίζονται με τα ρούχα, όπως η ευαισθησία σε υφάσματα, υφές, ετικέτες και άνεση. Οι ενήλικες γυναίκες με ΔΑΦ μπορεί να συνεχίσουν να είναι ευαίσθητες σχετικά με τα άβολα ρούχα και μπορεί να επιλέγουν μονίμως την άνεση και την λειτουργικότητα αντί του στυλ.

4. Έλλειψη οπτικής επαφής

Όπως και με άλλες πτυχές της κοινωνικής αλληλεπίδρασης, πολλές γυναίκες έχουν μάθει να έχουν οπτική επαφή και να αναγκάζουν τον εαυτό τους να το κάνουν, αλλά δεν είναι κάτι που έρχεται φυσικά σε όλες και μπορεί να είναι αρκετά κουραστικό.

5. Λιγότερο σοβαρά συμπτώματα από τους άνδρες με ΔΑΦ

Τα κορίτσια με ΔΑΦ μπορεί να εμφανίζουν λιγότερο σοβαρά συμπτώματα από τα αγόρια. Αυτό πιθανώς είναι αποτέλεσμα αρκετών παραγόντων, όπως η ισχυρότερη επιθυμία για εκμάθηση κοινωνικά αποδεκτών τρόπων δράσης και η καταστολή ορισμένων συμπεριφορών ΔΑΦ. Τα κορίτσια με ΔΑΦ μπορεί επίσης απλώς να θεωρούνται πιο “ήσυχα”, μια ιδιότητα που θεωρείται από μόνη της πιο κοινωνικά αποδεκτή.

Πηγή: https://www.psychologytoday.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα αυτιστικά παιδιά “βλέπουν” αυτήν την οπτική ψευδαίσθηση διαφορετικά από εσάς

Ένα φάρμακο που θεραπεύει τον αυτισμό; Νέα μελέτη αφήνει πολλές υποσχέσεις

Αυτισμός παιδιού: Συμπτώματα ανά ηλικία και επιστημονικό ερωτηματολόγιο για τους γονείς

Σύνδρομο Άσπεργκερ: Συμπτώματα, διάγνωση και σε τι διαφέρει από τον αυτισμό

φωτό: iStock