Μακροζωία: Η αισιοδοξία προσθέτει χρόνια στη ζωή

  • Ρούλα Τσουλέα
αισιοδοξία
Η αισιοδοξία αποτελεί ένα από τα κλειδιά για μακροζωία. Νέα μελέτη επιβεβαιώνει πως όσοι βλέπουν το ποτήρι της ζωής μισογεμάτο, έχουν αυξημένες πιθανότητες να περάσουν τα 85 τους χρόνια.

Η αισιοδοξία αποτελεί ένα από τα κλειδιά για μακροζωία, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης. Σε μελέτη που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν πως όσοι βλέπουν το ποτήρι της ζωής μισογεμάτο, έχουν αυξημένες πιθανότητες να περάσουν τα 85 τους χρόνια.

Η μελέτη βασίσθηκε σε στοιχεία από 69.744 γυναίκες και 1.429 άνδρες. Οι γυναίκες είχαν μέση ηλικία 72 ετών το 2004, όταν συμπλήρωσαν ειδικά ερωτηματολόγια για την αισιοδοξία. Αντίστοιχα οι άνδρες είχαν ηλικία 41 ετών και το άνω το 1986, όταν υποβλήθηκαν σε αξιολόγηση της αισιοδοξίας τους.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τους θανάτους που είχαν καταγραφεί στις γυναίκες έως το 2014 και στους άνδρες έως το 2016. Όπως διαπίστωσαν, κατά μέσον όρο οι πιο αισιόδοξοι άνδρες και γυναίκες είχαν 11-15% μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης.

Είχαν επίσης 50-70% περισσότερες πιθανότητες να έχουν φθάσει τα 85 τους χρόνια, έναντι των πιο απαισιόδοξων συνομηλίκων τους.

«Η ιατρική έρευνα έχει αναγνωρίσει πολλούς παράγοντες κινδύνου για νόσηση και πρόωρο θάνατο. Ωστόσο, οι γνώσεις μας είναι ελλιπείς όσον αφορά τους ψυχολογικούς παράγοντες που ευνοούν την υγεία και την μακροζωία», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Lewina Lee,  επίκουρη καθηγήτρια Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο.

Και συνέχισε: «Η παρούσα μελέτη έχει μεγάλη σημασία για τη δημόσια υγεία. Υποδηλώνει ότι ένα ψυχολογικό χαρακτηριστικό, η αισιοδοξία, έχει τη δύναμη να παρατείνει τη ζωή των ανθρώπων. Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι η αισιοδοξία μπορεί να καλλιεργηθεί, με απλές τεχνικές ή θεραπείες».

Αντιμετώπιση των δυσκολιών

Δεν είναι η πρώτη φορά που επιστημονική μελέτη συσχετίζει την αισιοδοξία με την μακροζωία. Ωστόσο οι ερευνητές λένε πως δεν είναι αποσαφηνισμένο πως ακριβώς βελτιώνει η αισιοδοξία τη μακροζωία. Προγενέστερες αναλύσεις,  όμως,  έχουν δείξει ότι οι πιο αισιόδοξοι άνθρωποι συχνά ελέγχουν καλύτερα τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά τους.

Επιπλέον, κατορθώνουν να συνέρχονται πιο αποτελεσματικά από τα στρεσογόνα γεγονότα και τις δυσκολίες της ζωής.

«Η μελέτη μας συμβάλλει στην επιστημονική γνώση για τις πλευρές της υγείας που προστατεύουν από τον πρόωρο θάνατο και ευνοούν το ανθεκτικό γήρας», τόνισε η Dr Lee.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην αμερικανική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.