Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων: 20 χρόνια προσφοράς

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Το Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων πραγματοποιεί περισσότερες από 500 κατ’ οίκον παρεμβάσεις ψυχιατρικής φροντίδας κάθε χρόνο. Φέτος συμπληρώνει 20 χρόνια λειτουργίας.

Αυξητική η τάση που αποτυπώνεται στα χρόνια της κρίσης

Ενισχυμένη παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια η ανάγκη παροχής ψυχιατρικής φροντίδας στο περιβάλλον του ασθενούς, όπως επισημαίνει το Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων (Ι.Ψ.Υ.Π.Ε.), το επιστημονικό σωματείο που με την καθοδήγηση και τη διδασκαλία του Καθηγητή Ψυχιατρικής-Παιδοψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλου εισήγαγε στην Ελλάδα τη μέθοδο της Ψυχιατρικής Περίθαλψης στο Σπίτι του Ασθενούς (Ψ.Π.Σ.Α.). Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου, περισσότερες από 500 κατ’ οίκον συνεδρίες/παρεμβάσεις πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στην Αθήνα, με υψηλά ποσοστά επιτυχίας (διαχρονικά περίπου 70% των θεραπευομένων παρουσιάζουν βελτίωση) και ιδιαίτερα αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια.

Με την αφορμή της συμπλήρωσης 20 ετών λειτουργίας και δραστηριότητάς του, το Ι.Ψ.Υ.Π.Ε. επισημαίνει τα πολλαπλά πλεονεκτήματα της παροχής ψυχιατρικής φροντίδας στο περιβάλλον του ασθενούς, που περιλαμβάνουν:

-Αποφυγή των νοσηλειών και των τραυματικών συνεπειών τους.
-Πρόληψη υποτροπών της νόσου και μείωση της έντασης, της διάρκειας και της σοβαρότητας της συμπτωματολογίας.
-Βελτίωση στην ποιότητα ζωής και καθημερινή δραστηριότητα του θεραπευόμενου.
-Οικονομικά οφέλη, καθώς το κόστος της περίθαλψης στο περιβάλλον του ασθενούς είναι  πολύ χαμηλότερο σε σύγκριση με το κόστος  των ημερησίων νοσηλίων μιας ιδιωτικής ψυχιατρικής κλινικής.
-Καταπολέμηση του στίγματος και του κοινωνικού αποκλεισμού ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας.

«Αποτελεί για εμάς μόνιμη πρόκληση ο συνδυασμός μεθόδων που διασφαλίζουν την άμεση και ομαλή κοινωνική επανένταξη των ασθενών, με τον πλέον οικονομικά προσιτό τρόπο για τους ίδιους. Η εμπειρία των 20 χρόνων της λειτουργίας του Ι.Ψ.Υ.Π.Ε. και η σωρευμένη πείρα του επιστημονικού μας προσωπικού έχουν δείξει ότι πράγματι η Ψυχιατρική Περίθαλψη στο Σπίτι του Ασθενούς ανταποκρίνεται και στις δύο αυτές αρχές με πολύ θετικά αποτελέσματα για μια ευρεία κατηγορία περιστατικών», δηλώνει  η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ι.Ψ.Υ.Π.Ε. Δρ. Αθηνά Φραγκούλη. «Η ανάγκη αλλά και η ανταπόκριση της κοινότητας δίνει μεγάλο κουράγιο και δύναμη να συνεχίζουμε το έργο μας παρά τις σοβαρές δυσκολίες», συμπληρώνει η Δρ. Φραγκούλη.

Το Ι.Ψ.Υ.Π.Ε.  επιχειρεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες  ψυχολογικής βοήθειας και ψυχιατρικής περίθαλψης που υπάρχουν σε αυτήν την κοινωνικοοικονομική  συγκυρία και ενώ οι αντίστοιχες υπηρεσίες συρρικνώνονται. «Σε αυτή την προσπάθεια αναγκαζόμαστε να ισορροπούμε ανάμεσα στις ανάγκες των ανθρώπων που φροντίζουμε και σε αυτές της κοινότητας, στις αντοχές των θεραπευτών και στους περιορισμούς που θέτει η ίδια η πραγματικότητα. Σε αυτό το εγχείρημα η στήριξη των ιδιωτών χορηγών είναι υψίστης σημασίας», συμπλήρωσε ο κοινωνικός ανθρωπολόγος και Υπεύθυνος της Νομικής Υπηρεσίας του Ι.Ψ.Υ.Π.Ε., κ. Λούντζης, αναφερόμενος στην πρόσφατη χορηγία της Dior Hellas, η οποία στηρίζει ενεργά το Ινστιτούτο στο πλαίσιο δράσεων κοινωνικής υπευθυνότητας της εταιρείας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ