Η «ορμόνη της μακροζωίας» είναι χαμηλότερη στις γυναίκες με στρες και κατάθλιψη

  • Iatropedia
Οι γυναίκες με χρόνιο στρες εμφανίζουν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα της ενδοκρινούς ορμόνης «Κλωθώ», γνωστής και ως «ορμόνη της μακροζωίας», η οποία μεταξύ άλλων ρυθμίζει την γήρανση και ενισχύει την γνωστική λειτουργία.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με κλινικώς σημαντικά καταθλιπτικά συμπτώματα είχαν χαμηλότερα επίπεδα της ορμόνης «Κλωθώ» στο αίμα τους σε σύγκριση με εκείνες που υφίσταντο στρες αλλά δεν είχαν τέτοια συμπτώματα. Όπως αναφέρουν στην επιθεώρηση Translational Psychiatry, τα ευρήματα της πρώτης μελέτης που καταδεικνύει την σχέση μεταξύ των ψυχολογικών επιρροών και της συγκεκριμένης ορμόνης, υπεύθυνης για ένα ευρύ φάσμα λειτουργιών του οργανισμού, δείχνουν ότι η «Κλωθώ» εκτός από πολύ σημαντική για την υγεία μπορεί να είναι ένας σύνδεσμος του χρόνιου στρες με πρόωρη ασθένεια και θάνατο.

Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι τα χαμηλότερα επίπεδα της «Κλωθώ» ενδέχεται να συμβάλλουν στο άγχος και την κατάθλιψη καθώς η ορμόνη δρα σε μια ποικιλία κυτταρικών, μοριακών και νευρικών οδών που συνδέονται και με τα δύο. Ωστόσο, ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας Aric Prather, επίκουρος καθηγητής Ψυχιατρικής στο UCSF, επισημαίνει ότι η σχετική μελέτη είναι παρατηρητική και παρόλο που δεν μπορεί να ειπωθεί ότι τα χαμηλότερα επίπεδα της εν λόγω ορμόνης προκαλούν χρόνιο στρες, ο νέος συσχετισμός ανοίγει νέες οδούς έρευνας ως προς την γήρανση, την ψυχική υγεία και τις ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία.

Παλαιότερες έρευνες είχαν διαπιστώσει σε ποντίκια και σκουλήκια ότι τυχόν διαταραχή της λειτουργίας της ορμόνης αυτής προωθεί συμπτώματα γήρανσης, όπως σκλήρυνση των αρτηριών, απώλεια μυϊκής και οστικής μάζας κ.ά. Αντιθέτως, υψηλά επίπεδα σε ποντίκια έδειξαν αύξηση της γνωστικής λειτουργίας, μακροζωία και το σημαντικότερο, αυξημένη ανθεκτικότητα σε σχετιζόμενες με τοξίνες εκφυλιστικές νόσους όπως το Αλτσχάϊμερ, προσδίδοντάς της έναν ιδιαίτερο ρόλο τόσο κατά της γήρανσης όσο και στην προστασία του εγκεφάλου από νευροεκφυλιστικές παθήσεις.