Η απλή συνήθεια που προσθέτει 4 χρόνια στη ζωή – και είναι κάτι που μαθαίνεται

  • Ρούλα Τσουλέα
αισιοδοξία
Έναν πολύ καλό λόγο για να βλέπουμε πάντοτε μισογεμάτο το ποτήρι της ζωής και όχι μισοάδειο, και να πιστεύουμε πως θα έρθει τελικά η καλύτερη μέρα, βρήκαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και άλλα ερευνητικά κέντρα των ΗΠΑ.

Σε μεγάλη μελέτη που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν πως η αισιοδοξία μπορεί να προσθέσει χρόνια στη ζωή μας. Αυξάνει επίσης τις πιθανότητες να ζήσουμε μέχρι τα 90 μας χρόνια ή και περισσότερο ακόμα.

Πώς μπορεί η αισιοδοξία να σχετίζεται με τη μακροζωία; Αυτό παραμένει ασαφές, δεδομένου ότι η μελέτη έδειξε πως λιγότερο από το ένα τέταρτο της δύναμής της οφείλεται στην υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών όπως:

  • Η καλή ποιότητας της τροφής
  • Η συστηματική φυσική δραστηριότητα
  • Η αποφυγή του καπνίσματος και της παχυσαρκίας
  • Η μετρημένη κατανάλωση αλκοόλ.

Η αισιοδοξία είναι η θετική στάση που έχουν πολλοί άνθρωποι απέναντι στις δυσκολίες της ζωής, μην αφήνοντάς τες να τους καταρρακώσουν, λένε οι ειδικοί. Οι άνθρωποι αυτοί δεν ζουν σε ένα ροζ συννεφάκι, αγνοώντας τα προβλήματα που υπάρχουν. Όταν, όμως, έρχονται αντιμέτωποι με αυτά, συνήθως τα βλέπουν ως κάτι παροδικό. Συχνά, δε, αναζητούν ακόμα και κάτι θετικό μέσα τους.

Επιπλέον, δεν πιστεύουν πως οι αναποδιές της ζωής οφείλονται σε κάποιο δικό τους μειονέκτημα, αλλά σε παράγοντες που μπορούν να τροποποιηθούν ώστε την επόμενη φορά να συμβεί κάτι καλό.

Με αυτή τη στάση ζωής αποφεύγουν αρνητικές εκβάσεις, όπως η απελπισία, η μελαγχολία και η κατάθλιψη, που είναι συνήθεις εχθροί όταν αντιμετωπίζουμε δυσκολίες στη ζωή μας.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως η αισιοδοξία κάνει καλό στην υγεία. Μεταξύ άλλων έχει σχετιστεί με:

  • Καλύτερη καρδιαγγειακή λειτουργία
  • Ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα
  • Καλύτερη πνευμονική λειτουργία
  • Μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Η νέα μελέτη

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Journal of the American Geriatrics Society. Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 159.255 μετεμμηνοπαυσικές γυναίκες, τις οποίες παρακολούθησαν επί 26 χρόνια κατά μέσον όρο.

Όσες από αυτές ήσαν πιο αισιόδοξες, είχαν 10% περισσότερες πιθανότητες να φτάσουν μέχρι την ηλικία των 90 ετών. Το συνολικό προσδόκιμο επιβίωσής τους, εξ άλλου, ήταν κατά 5,4% υψηλότερο απ’ ό,τι των απαισιόδοξων συνομηλίκων τους.

Δεδομένου ότι στις ΗΠΑ το μέσο προσδόκιμο επιβίωσης των γυναικών είναι τα 80 έτη, η αύξηση αυτή σημαίνει ότι η αισιοδοξία αύξανε κατά μέσον όρο περισσότερο από 4 χρόνια τη διάρκεια της ζωής τους.

Όλοι μπορούμε να γίνουμε αισιόδοξοι

Τα καλά νέα είναι πως η αισιοδοξία δεν είναι ένα έμφυτο χαρακτηριστικό. Μελέτες σε διδύμους έχουν δείξει πως τα γονίδιά μας την καθορίζουν μόνο σε ποσοστό 25%. Το υπόλοιπο 75% είναι κάτι που μπορούμε να μάθουμε στη διάρκεια της ζωής μας.

Αρχίστε κάνοντας θετικά όνειρα για το μέλλον. Να σκέφτεστε λ.χ. καθημερινά ότι καταφέρατε να επιτύχετε κάποιον σημαντικό στόχο σας και λύσατε ένα σοβαρό πρόβλημά σας.

Αφιερώστε επίσης 15 λεπτά για να καταγράψετε ό,τι καλό έχετε καταφέρει έως τώρα στη ζωή σας και αναλογιστείτε για 5 λεπτά τον αντίκτυπό του. Αν το κάνετε αυτό καθημερινά, θα βελτιώσετε σημαντικά τα θετικά σας συναισθήματα, λένε οι ειδικοί.

Να αρχίσετε επίσης να κρατάτε καθημερινό ημερολόγιο με κάθε τι θετικό που σας συμβαίνει κάθε μέρα. Να καταγράφετε επίσης κάθε τι για το οποίο νιώθετε ευγνωμοσύνη. Έτσι, θα εστιάζετε καθημερινά στις μικρές χαρές της ζωής και σταδιακά θα αλλάξει η στάση σας απέναντί της.

Το κλειδί είναι να κάνετε καθημερινά αυτές τις ασκήσεις, διότι η «προπόνηση» για την αισιοδοξία είναι εξίσου απαιτητική με εκείνη για καλή φυσική κατάσταση, τονίζουν οι ειδικοί.

Φωτογραφία: iStock