Γέλιο: Υπάρχουν διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών και ποιος γελάει περισσότερο;

  • Iatropedia newsroom
γέλιο
Άντρες και γυναίκες γελούν και οι δύο, αλλά διαφέρουν σε πολλά επίπεδα

Παρότι το γέλιο είναι ένα κοινό ανθρώπινο χαρακτηριστικό, υπάρχουν εντυπωσιακές διαφορές μεταξύ των φύλων στο πώς γελούν και γιατί γελούν οι άνθρωποι.

Μερικοί πιστεύουν ότι ο σκοπός του γέλιου είναι να κάνει πιο δυνατούς τους ανθρώπινους δεσμούς.

Άντρες και γυναίκες γελούν και οι δύο, αλλά διαφέρουν σε πολλά επίπεδα.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν κάποιες εξωφρενικά αστείες γυναίκες κωμικοί, οι άνδρες κωμικοί κυριαρχούν τόσο στην τηλεόραση όσο και στις live εμφανίσεις. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Η έρευνα διαπιστώνει ότι οι γυναίκες έλκονται περισσότερο από άντρες που έχουν αίσθηση του χιούμορ και οι άνδρες έλκονται περισσότερο από γυναίκες που εκτιμούν το χιούμορ τους.

Ποιος γελάει περισσότερο;

Οι άνδρες φαίνεται πως προκαλούν περισσότερο γέλιο λέγοντας περισσότερα αστεία, αλλά οι γυναίκες γελούν περισσότερο.

Σε μια μεγάλη μελέτη για το φύλο και το χιούμορ, ο ερευνητής Robert Provine ζήτησε από τους βοηθούς του, άνδρες και γυναίκες, να παρατήρησαν σε φυσικά περιβάλλοντα για να συγκρίνουν τον βαθμό στον οποίο γελούν οι άνδρες και οι γυναίκες.

Τα ευρήματα:

  • Σε έναν χρόνο και 1.200 μελέτες περιπτώσεων, ο Provine και οι ερευνητές του διαπίστωσαν ότι ενώ και τα δύο φύλα γελούν πολύ, οι γυναίκες γελούν περισσότερο. Στην πραγματικότητα, οι συζητήσεις μεταξύ γυναικών ήταν εκείνες όπου έπεφτε το μεγαλύτερο γέλιο.
  • Στις αντίστοιχες συζητήσεις μεταξύ ανδρών έπεφτε πολύ λιγότερο γέλιο, περίπου κατά 50%.
  • Οι γυναίκες γελούσαν περισσότερο σε συζητήσεις που συμμετείχαν και τα δύο φύλα και, ανεξάρτητα από το ποιος μιλούσε, οι γυναίκες ήταν δύο φορές πιο πιθανό να γελάσουν σε σχέση με τους άνδρες.
  • Οι άνδρες είναι πιο πιθανό να κάνουν κάποιον άλλο να γελάσει, παρά να γελάσουν οι ίδιοι.
  • Σε συνομιλίες μεταξύ ανδρών και γυναικών, οι γυναίκες γελούσαν 126% περισσότερο από τους άνδρες, που σημαίνει ότι οι γυναίκες γελούν περισσότερο ενώ οι άνδρες προκαλούν το περισσότερο γέλιο – κάτι που ξεκινά από την παιδική ηλικία. Ο κλόουν της τάξης είναι συνήθως αγόρι.

Ο ρόλος της νευροχημείας

Μελέτες που συγκρίνουν τις μαγνητικές τομογραφίες ανδρών και γυναικών που γελούν δείχνουν ομοιότητες – αλλά και διαφορές.

Όταν καλούνται να βαθμολογήσουν πόσο αστεία είναι κάποια καρτούν σε μια κλίμακα από το 1 έως το 10, ο εγκέφαλος των γυναικών δείχνει περισσότερη δραστηριότητα στην περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για την παραγωγή λέξεων. Δείχνει επίσης αυξημένη δραστηριότητα στο κέντρο ντοπαμίνης ή ανταμοιβής του εγκεφάλου.

Για τις γυναίκες, όσο πιο αστείο είναι το αστείο, τόσο περισσότερη η δραστηριότητα. Για τους άνδρες, η ενεργοποίηση παρέμεινε μέτρια για όλα τα αστεία. Η ερμηνεία είναι ότι οι γυναίκες είναι πιο ανοικτές στο να ακούνε και έτσι ευχαριστιούνται περισσότερο. Οι άνδρες, ατοί που κάνουν τα αστεία, μπορεί να έχουν μεγαλύτερες προσδοκίες και έτσι να μην απολαμβάνουν τόσο το χιούμορ ως αποδέκτες.

Χιούμορ και σχέσεις

Μία από τις παρατηρήσεις που έκανε ο Robert Provine στις μελέτες του για το χιούμορ και το φύλο είναι ότι ενώ και τα δύο φύλα, άνδρες και γυναίκες, μπορεί να χαμογελούν όταν είναι μόνοι, γελούν μόνο όταν βρίσκονται με κάποιον άλλο.

Το γέλιο μειώνε πραγματικά την απόσταση μεταξύ δύο ανθρώπων και, ως εκ τούτου, είναι μια σημαντική πηγή σύνδεσης, οικειότητας και διάρκειας για τους συντρόφους.

Είναι ενδεικτικό ότι:

  • Εννέα στα δέκα ζευγάρια θεωρούν το χιούμορ ως σημαντικό μέρος της σχέσης τους.
  • Σε σύγκριση με τους συντρόφους που βρίσκονται σε δυσλειτουργικές σχέσεις, όσοι έχουν δυνατές σχέσεις εκτιμούν περισσότερο το χιούμορ του συντρόφου τους.
  • Τα ζευγάρια που είναι μαζί για περισσότερα από 45 χρόνια ισχυρίζονται ότι το γέλιο είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία ενός γάμου.

Ίσως υπάρχουν σημαντικοί λόγοι για τις ομοιότητες και τις διαφορές: οι φαινομενικά συμπληρωματικοί τρόποι με τους οποίους διαφέρουν οι άνδρες και οι γυναίκες όσον αφορά το χιούμορ και το γέλιο.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αμύγδαλα: 8 πιθανά οφέλη για την υγεία

Τα φάρμακα αδυνατίσματος αλλάζουν την αγορά φαγητού

Δυσάρεστη αναπνοή: Όταν τα βακτήρια στο στόμα μας παίζουν βρώμικο παιχνίδι