Επιτυχία: «Ονειρέψου το και θα γίνει» λέει νέα μελέτη

  • Iatropedia newsroom
επιτυχία
Έρευνα δείχνει ότι οι έφηβοι που θέτουν φιλόδοξους στόχους για τον εαυτό τους τείνουν να είναι πιο επιτυχημένοι ως ενήλικες

«Πες το και θα γίνει» έλεγε μια δημοφιλής εκπομπή στα 80s που έκανε τις επιθυμίες των παιδιών πραγματικότητα. «Ονειρέψου το και θα γίνει» λέει στους εφήβους μία νέα έρευνα. Δεν είναι ότι «θα συνωμοτήσει το σύμπαν», όπως λέει ο Κοέλιο, αλλά τα ευρήματα δείχνουν ότι οι έφηβοι που θέτουν φιλόδοξους στόχους για τον εαυτό τους τείνουν να είναι πιο επιτυχημένοι ως ενήλικες.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Journal of Personality and Social Psychology και, σύμφωνα με την ερευνήτρια Rodica Damian, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον, οι έφηβοι που θέτουν υψηλότερους στόχους εκπαίδευσης και καριέρας τείνουν να έχουν, μεταξύ άλλων, υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο, υψηλότερο εισόδημα, μεγαλύτερη δημιουργικότητα στη δουλειά και μεγαλύτερο επαγγελματικό κύρος μετά από 12 χρόνια.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι στόχοι ενός ατόμου δεν θα αλλάξουν, είπαν οι ερευνητές. Κάποια όνειρα ξεχνιούνται, άλλοι στόχοι παραμένουν ισχυροί και νέοι έρχονται στο προσκήνιο.

Ωστόσο, ο καθορισμός από νωρίς στόχων που σχετίζονται με την εκπαίδευση και τις επιδόσεις έδειξε να προμηνύει σταθερά καλύτερο εισόδημα και οι αλλαγές στους στόχους έτειναν να προαναγγέλλουν μια ενδιαφέρουσα, υψηλότερου κύρους καριέρα, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές παρακολούθησαν δύο ομάδες νεαρών Ισλανδών για 12 χρόνια, από τα τέλη της εφηβείας τους μέχρι την ενήλικη ζωή τους.

Οι ερευνητές εξέτασαν πώς εξελίχθηκαν οι στόχοι ζωής με την ηλικία και πώς οι στόχοι που έθεσαν οι νέοι ως έφηβοι σχετίζονταν με τα επιτεύγματά τους στην εκπαίδευση και την καριέρα.

Σε ό,τι αφορά τη μόρφωση, η μελέτη έδειξε ότι οι έφηβοι που είχαν υψηλότερους στόχους και εκείνοι που έδειξαν ένα πιο θετικό μοτίβο αλλαγής στους εκπαιδευτικούς τους στόχους, είχαν υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο στη νεαρή ενήλικη ζωή.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την Damian, η μελέτη δείχνει ότι πρέπει να ενθαρρύνουμε τους εφήβους να σκέφτονται το μέλλον τους και να θέτουν υψηλούς στόχους για τον εαυτό τους.

«Οι στόχοι ζωής αναμένεται να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου και οι αλλαγές αυτές αναμένεται να έχουν συνέπειες στο μέλλον, συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματικών αποτελεσμάτων», λέει.

Και προσθέτει: «Κατανοώντας πώς οι αλλαγές στους στόχους ζωής σχετίζονται με τα εκπαιδευτικά και επαγγελματικά αποτελέσματα [πάνω και πέρα ​​από τα επίπεδα της εφηβείας], δείχνουμε πώς οι αλλαγές μέσα τους [σ.σ. στην ψυχή και το μυαλό των εφήβων] μπορούν επίσης να προβλέψουν επιθυμητά εκπαιδευτικά και επαγγελματικά επιτεύγματα».

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ABS: Το σπάνιο σύνδρομο που λίγο έλειψε να βάλει στη φυλακή έναν αθώο

Τέσσερις στους δέκα Έλληνες δεν είναι και τόσο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους

 Αφρικανική σκόνη: Νέο, πιθανώς μεγαλύτερο επεισόδιο και άμεσα προβλέπει ο καθηγητής Σαρηγιάννης