Ευτυχία ή δυστυχία: Ποιος μοιάζει σε ποιον σε ένα ζευγάρι

  • Iatropedia newsroom
ευτυχία, δυστυχία
Αν δύο άνθρωποι βγαίνουν ραντεβού και αρχίζουν να μοιάζουν περισσότερο ο ένας με τον άλλο, ποιος μοιάζει περισσότερο με ποιον;

Η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι συχνά αρχίζουν να μοιάζουν με αυτούς με τους οποίους περνούν πολύ χρόνο. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι οι καρδιακοί παλμοί ή τα εγκεφαλικά κύματα φίλων, αγνώστων και εραστών συχνά συγχρονίζονται. Στα ρομαντικά ζευγάρια, μια σειρά από μελέτες έχουν δείξει ότι οι σύντροφοι έχουν παρόμοια επίπεδα ψυχοσωματικής ευεξίας, τόσο όταν αρχίζουν να πρωτοβγαίνουν όσο και με την πάροδο του χρόνου.

Ποιος μοιάζει σε ποιον;

«Η σύγκλιση έχει αποδειχθεί για διαφορετικά χαρακτηριστικά όπως η προσωπικότητα, ο τρόπος ζωής, οι καθημερινές δραστηριότητες, ο αθλητισμός, η διατροφή, ο ελεύθερος χρόνος και η ευεξία», λέει δήλωσε η Olga Stavrova, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Lübeck. Αν λοιπόν δύο άνθρωποι βγαίνουν ραντεβού και αρχίζουν να μοιάζουν περισσότερο ο ένας με τον άλλο, ποιος μοιάζει περισσότερο με ποιον;

Σε πρόσφατη εργασία της, που δημοσιεύτηκε στο Social Psychological and Personality Science, ασχολήθηκε με αυτήν ακριβώς την ερώτηση. Είπε ότι ήθελε να καταλάβει τι είναι πιο μεταδοτικό σε ένα ζευγάρι, η ευτυχία ή η δυστυχία;.

Εξέτασε δεδομένα από περισσότερα από 20.000 ζευγάρια Γερμανών και Ολλανδών που παρακολουθήθηκαν για 37 και 14 χρόνια αντίστοιχα, εστιάζοντας μόνο σε ζευγάρια που διέφεραν ως προς το επίπεδο της «ευτυχίας» στην αρχή της σχέσης τους. Σε κάθε ζευγάρι, εάν κάποιος άρχιζε να λέει ότι ζούσε καλύτερα και ήταν πιο ικανοποιημένος από τη ζωή σε σχέση με τον άλλο, η κατάσταση αυτή άλλαζε προς το αρνητικό με την πάροδο του χρόνου. Από την άλλη, το λιγότερο ικανοποιημένο άτομο μπορεί να γινόταν λίγο πιο ευτυχισμένο, αλλά συχνά δεν βελτιωνόταν καθόλου. Και η «βουτιά» για το ικανοποιημένο άτομο ήταν πάντα μεγαλύτερη από οποιαδήποτε βελτίωση του δυσαρεστημένου.

Σύμφωνα με την Stavrova, τα ευρήματα μπορεί να έχουν να κάνουν με τους τύπους των αλληλεπιδράσεων που έχουν τα ζευγάρια με την πάροδο του χρόνου. Μοιράζεστε τι συμβαίνει στην ημέρα σας και πώς νιώθετε με τον σύντροφό σας. Εάν ένα άτομο είναι πάντα αρνητικό, μπορεί να ρίξει το άλλο.

Σε μια άλλη μελέτη, όταν οι ερευνητές παρακολούθησαν ζευγάρια για μερικές εβδομάδες, διαπίστωσαν ότι τα αρνητικά συναισθήματα περνούν πιο συχνά από τον έναν στον άλλο, σε σύγκριση με τα θετικά.

«Η ιδέα ότι παίρνουμε στοιχεία από τους ανθρώπους με τους οποίους περνάμε τον χρόνο μας είναι σημαντική για να κατανοήσουμε πώς οι σχέσεις επηρεάζουν την υγεία και την ευεξία μας σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας», λέει ο Darby Saxbe, κλινικός ψυχολόγος και καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια.

Αλλά τα ευρήματα δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι πρέπει να αποφεύγετε τους ανθρώπους που φαίνονται ελαφρώς δυστυχισμένοι. Δεν χρειάζεται να βρείτε έναν σύντροφο που να είναι πολύ χαρούμενος όλη την ώρα ή να ανησυχείτε μήπως κάνετε πιο δυστυχισμένους τους άλλους.

Η αλληλεπίδραση μακροχρόνιων σχέσεων και ευεξίας είναι πιο περίπλοκη υπόθεση. Ένα μεγάλο σύνολο εργασιών διαπιστώνει σταθερά ότι οι στενές σχέσεις κάνουν τους ανθρώπους πιο υγιείς. Εάν επηρεαζόμασταν σταθερά από τους λιγότερο ευτυχισμένους συντρόφους, δεν θα υπήρχαν τόσα πολλά στοιχεία ότι οι σχέσεις είναι συνολικά ωφέλιμες.

Ο Saxbe, ο οποίος εκπαιδεύτηκε ως σύμβουλος ζευγαριών, λέει ότι ο τρόπος με τον οποίο τα ζευγάρια επηρεάζουν ο ένας τη διάθεση του άλλου μπορεί να ποικίλλει. Αν ένας σύντροφος επιστρέφει από τη δουλειά κάθε μέρα αναστατωμένος, τότε μπορεί να υπάρχει μετάδοση τοξικού στρες: το άλλο άτομο παρασύρεται σε μια αρνητική συναισθηματική κατάσταση. Αλλά αν ένα ζευγάρι έχει μια υγιή συναισθηματική δυναμική, ο ένας σύντροφος μπορεί να βοηθήσει τον άλλο να ηρεμήσει.

Και η ευτυχία δεν είναι το μόνο πράγμα που έχει σημασία στις σχέσεις. Για παράδειγμα, οι γονείς αναφέρουν συχνά κακή διάθεση και χαμηλό επίπεδο ευεξίας όταν είναι με τα παιδιά τους, αλλά όταν τους ρωτάτε αν είναι χαρούμενοι που έκαναν παιδιά, εξακολουθούν να λένε «ναι». «Η στιγμιαία διάθεσή σας δεν είναι παρρά ένας δείκτης για την ευημερία σας», λέει ο Saxbe.

Η Stavrova, από την πλευρά της, επισημαίνει ότι, παρά το γεγονός ότι τα ευρήματα της ομάδας της ακούγονται ζοφερά, δεν μπορεί να πει αν αυτή η σύγκλιση είναι πάντα κακή, ακόμη και όταν μειώνεται η ευεξία κάποιου. Το να έχετε παρόμοια χαρακτηριστικά ή συμπεριφορές με τον σύντροφό σας μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη σταθερότητα στη σχέση.

Δεν χρειάζεται να επιλέξετε να βγαίνετε ραντεβού με κάποιον που είναι μες στην καλά χαρά όλη την ώρα, αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι πιθανότατα θα σας επηρεάσει με την πάροδο του χρόνου. Το να έχετε έναν σύντροφο που αντέχει τα σκαμπανεβάσματα της ζωής πιθανότατα θα έχει μεγαλύτερη σημασία για την ποιότητα της ζωής σας.

Δεν έχει τόσο σημασία αν θα υπάρξουν αναποδιές ή απογοητεύσεις. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι το πώς τις αντιμετωπίζουμε, λέει ο Saxbe.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πώς μια λέξη μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας

21 μυρωδικά και μπαχαρικά για γιορτινά πιάτα που σφύζουν από υγεία!

Κοριοί: Τι είναι, πού βρίσκονται, πόσο κινδυνεύουμε