Χωρίς προηγούμενο ψυχικής ασθένειας 1 στους 5 που κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας

  • Iatropedia newsroom
απόπειρα αυτοκτονίας
Το εύρημα αμφισβητεί τις κλινικές αντιλήψεις σχετικά με το ποιος έχει κίνδυνο αυτοκτονικής συμπεριφοράς

Ένας στους πέντε ενήλικες που κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας δεν πληρούσε ποτέ τα κριτήρια για ψυχική ασθένεια μέχρι τη στιγμή που συνέβη η απόπειρα, δείχνει νέα έρευνα.

«Αυτό το εύρημα αμφισβητεί τις κλινικές αντιλήψεις σχετικά με το ποιος έχει κίνδυνο αυτοκτονικής συμπεριφοράς και εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια του ελέγχου για τον περιορισμό του κινδύνου αυτοκτονίας στους ψυχιατρικούς πληθυσμούς», κατέληξε ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τη Δρ Maria Oquendo, πρώην πρόεδρο της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και καθηγήτρια Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στις 21 Φεβρουαρίου στο περιοδικό JAMA Psychiatry, επικεντρώθηκε σε δεδομένα από σχεδόν 2.000 Αμερικανούς ηλικίας 20 έως 65 ετών που είχαν όλοι τους ιστορικό απόπειρας αυτοκτονίας.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι το 6,2% δεν είχε ιστορικό ψυχικής ασθένειας πριν ή μετά την απόπειρα αυτοκτονίας.

Άλλο ένα 13,4% είχε κάνει μια πρώτη απόπειρα αυτοκτονίας πριν από τη διάγνωση οποιασδήποτε ψυχικής ασθένειας.

Κάποιοι δεν πληρούσαν τα κριτήρια για ψυχική ασθένεια παρά μόνο χρόνια μετά την απόπειρα, διαπίστωσε η μελέτη.

Αυτό σημαίνει ότι συνολικά το 19,6% των ενηλίκων με ιστορικό απόπειρας αυτοκτονίας σε όλη τους τη ζωή δεν είχαν προηγούμενο ψυχικής ασθένειας.

Για τους γιατρούς, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστεί να κάνουν ερωτήσεις στους ασθενείς σχετικά με οποιαδήποτε προηγούμενη απόπειρα αυτοκτονίας, επειδή μπορεί να συνέβη απουσία διεγνωσμένης ψυχικής ασθένειας.

Παράγοντας κινδύνου προηγούμενη απόπειρα

Σύμφωνα με τους ερευνητές, μια προηγούμενη απόπειρα αυτοκτονίας είναι ένας μεγάλος παράγοντας κινδύνου για μελλοντικές απόπειρες.

Η διενέργεια ερευνών σχετικά με την κοινή πρακτική της αυτοκτονίας «πέρα από τους τρέχοντες στόχους» θα μπορούσε να σώσει ζωές και χρήμα σε επίπεδο υγειονομικής περίθαλψης, ανέφεραν οι ερευνητές.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΕΟΔΥ: 8 κρούσματα ιλαράς στην Ελλάδα, αλλά υψηλή η πιθανότητα έξαρσης – Στο 89.8% η ανοσία στη χώρα

Σε έξαρση Σύφιλη και Γονόρροια στην Ελλάδα: Αύξηση 113,36% και 120,73% στα κρούσματα

Κορωνοϊός: Τι συμβαίνει όταν είναι θετικό το rapid τεστ και αρνητικό το μοριακό