Αντιμέτωποι με την κατάθλιψη οι Ευρωπαίοι παρά την ύφεση της πανδημίας, δείχνει νέα έρευνα

  • Ρούλα Τσουλέα
κατάθλιψη
Τα ευρήματα νέας μεγάλης πανευρωπαϊκής έρευνας για την κατάσταση της ψυχικής υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πόσοι Ευρωπαίοι κινδυνεύουν να εκδηλώσουν κατάθλιψη. Που μπορεί να οφείλεται αυτό.

Στο ναδίρ εξακολουθεί να βρίσκεται η ψυχική διάθεση πολλών Ευρωπαίων, η οποία «βούλιαξε» λόγω της πανδημίας και δεν λέει να ανακάμψει. Αυτό υποδηλώνει μια νέα, πανευρωπαϊκή έρευνα που έδειξε ότι διπλάσιο ποσοστό απ’ ό,τι πριν την εμφάνιση του κορωνοϊού, αναφέρουν κακή υγεία και κινδυνεύουν να εκδηλώσουν κατάθλιψη.

Την έρευνα πραγματοποίησε το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας (Eurofound), ένας οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως έδειξε, το ποσοστό των Ευρωπαίων που χαρακτηρίζουν ως «κακή» ή «πολύ κακή» την υγεία τους, αυξήθηκε κατακόρυφα στη διάρκεια της πανδημίας και δεν εννοεί να μειωθεί.

Ειδικότερα, πριν από την πανδημία ήταν 6,4%. Τον Μάρτιο του 2021 έφθασε στο 7,9%. Και τον Μάρτιο του 2022  ήταν 12,7%. Η κακή υγεία, όμως, είναι αλληλένδετη με την κακή ψυχική υγεία και με αυξημένο κίνδυνο για κατάθλιψη, λένε οι ερευνητές.

Όντως, οι συμμετέχοντες στην έρευνα που χαρακτήριζαν ως «κακή» ή «πολύ κακή» την υγεία τους, βαθμολόγησαν πολύ χαμηλά και την ψυχική τους υγεία.

Τον Μάρτιο του 2022, η μέση βαθμολογία στην ψυχική υγεία στην Ευρώπη ήταν 47 βαθμοί, σε μία κλίμακα από 0 έως 100. Οι βαθμολογίες κάτω από 50 σημαίνουν αυξημένο κίνδυνο για κατάθλιψη. Οι συμμετέχοντες που χαρακτήρισαν την υγεία τους ως κακή/πολύ κακή, έδωσαν μέση βαθμολογία 22-29 στην ψυχική τους κατάσταση.

Στην έρευνα, που διεξήχθη σε πέντε κύκλους μεταξύ 2020 και 2022, συμμετείχαν συνολικώς περισσότεροι από 200.000 Ευρωπαίοι.

Κυρίως για τους νέους

Η πανδημία και οι περιορισμοί που τη συνόδευσαν απεδείχθησαν δυσβάσταχτοι κυρίως για τους νέους, σύμφωνα με την έρευνα. Μολονότι, όμως, όλοι περίμεναν ότι με την άρση των περιορισμών την άνοιξη του 2022, η ψυχική κατάσταση των Ευρωπαίων θα βελτιωνόταν, αυτό δεν συνέβη.

Αντιθέτως, ο κίνδυνος για κατάθλιψη παρέμεινε ανησυχητικά υψηλός για πολλούς ανθρώπους, σύμφωνα με την έρευνα.

Η κακοδιαθεσία αυτή πιθανώς σχετίζεται με τις συνθήκες διαβίωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Περισσότεροι άνθρωποι στα 27 κράτη-μέλη δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Ακόμα περισσότεροι βρίσκονται αντιμέτωποι με την ενεργειακή φτώχεια. Και αυτό τη στιγμή που ο πληθωρισμός «καλπάζει» στην ΕΕ.

Συνολικά, τον Μάρτιο του 2022 το 53% των ερωτηθέντων δήλωσαν πως αντιμετωπίζουν οικονομική δυσχέρεια. Το αντίστοιχο ποσοστό κατά την έναρξη της πανδημίας ήταν 47%. Επιπλέον, σχεδόν ένας στους τρεις ερωτηθέντες (το 28%) εξέφρασαν σοβαρές αμφιβολίες για το αν θα καταφέρουν να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους.

Η ανησυχία για τα οικονομικά, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα για το (ενεργειακό και όχι μόνο) μέλλον, ως φαίνεται επιβαρύνουν ψυχικά τους Ευρωπαίους. Επόμενο είναι, συνεπώς, να κινδυνεύουν από κατάθλιψη.

Πόσο μάλλον που όλ’ αυτά συμβαίνουν όταν σχεδόν ένας στους πέντε ερωτηθέντες αναφέρουν ότι έχουν και ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες. Οι ανάγκες αυτές αφορούν τόσο τη νοσοκομειακή περίθαλψη, όσο και την υποστήριξη της ψυχικής υγείας.

Φωτογραφία: iStock