Αλλάξτε νοοτροπία για να αλλάξουν και τα οικονομικά σας

  • Iatropedia newsroom
Γυναίκα, κουμπαράς, χρήματα
Πώς σχετίζεται το εισόδημα με την αυτοεκτίμηση; Όπως και η αυτοεκτίμηση με το εισόδημα. Η εξίσωση είναι αμφίδρομη... 

Μπορεί κανείς να βελτιώσει την οικονομική του κατάσταση, αλλάζοντας απλά τρόπο σκέψης; Κι όμως δεν είναι καθόλου απίθανο…

Η έρευνα δείχνει σταθερά ότι τα άτομα με υψηλότερα εισοδήματα τείνουν να έχουν υψηλότερη αυτοεκτίμηση, δηλαδή πιο θετική εικόνα και αντίληψη για τον εαυτό τους.

Μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Psychological Science διαπίστωσε ότι δεν ισχύει μόνο ότι ένα άτομο βλέπει να αυξάνεται η αυτοεκτίμησή του όταν αρχίσει να κερδίζει περισσότερα, αλλά και το αντίστροφο: ότι η αυξημένη αυτοεκτίμηση μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αύξηση του εισοδήματος με την πάροδο του χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι η οικονομική αυτοεκτίμηση -η αίσθηση, δηλαδή, της αξίας ενός ατόμου σε σχέση με τα οικονομικά του- μπορεί να επηρεάσει την οικονομική του πραγματικότητα.

Αλλάξτε νοοτροπία για να αλλάξουν και τα οικονομικά σας

1. Αρχίστε να πιστεύετε ότι αξίζετε περισσότερα

Μία μελέτη του 2019 διαπίστωσε μια ενδιαφέρουσα συνέπεια της οικονομικής αυτοεκτίμησης όταν οι συμμετέχοντες καλούνταν να προχωρήσουν σε «αυτο-επαλήθευση», να δουν δηλαδή αν η οικονομική τους συμπεριφορά επιβεβαίωνε την πεποίθηση που είχαν για τον εαυτό τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν χαμηλή αυτοεκτίμηση επέλεγαν κατώτερα προϊόντα, καθώς αυτό ενίσχυε τη χαμηλότερη αυτοεκτίμησή τους. Ωστόσο, όταν ενθαρρύνονταν, πειραματικά, να δουν τον εαυτό τους σαν καταναλωτές καλύτερων προϊόντων, ήταν λιγότερο πιθανό να επιλέξουν κατώτερα προϊόντα. Αυτή και μόνο η αλλαγή νοοτροπίας τούς επέτρεπε να επιλέγουν καλύτερα πράγματα για τον εαυτό τους.

Εάν πιάνετε, λοιπόν, τον εαυτό σας να συμβιβάζεται διαρκώς με λιγότερα από αυτά που αξίζει, ειδικά όταν πρόκειται να αποδεχθείτε κάποια πρόταση εργασίας με μη ικανοποιητική αμοιβή, ίσως πρέπει να αναθεωρήσετε τις οικονομικές πεποιθήσεις σας σχετικά με το τι αξίζετε. Η αυτοεκτίμηση συνδέεται επίσης με το επίπεδο οικονομικής ασφάλειας ή άγχους που χαρακτηρίζει κάποιον.

Η πίστη στον εαυτό μας και στην ικανότητά μας να αποκτήσουμε μεγαλύτερη οικονομική άνεση και να λαμβάνουμε οικονομικά ορθές αποφάσεις, σε συνδυασμό με τον υψηλότερο αυτοσεβασμό, μπορούν να μας επιτρέψουν να επιδιώξουμε ευκαιρίες που πληρώνουν καλύτερα. Και η θετική στάση σχετικά με την κοινωνικοοικονομική μας κατάσταση βελτιώνει επίσης και την ψυχική μας ευημερία.

2. Αυξήστε την αυτοεκτίμησή σας

Η αυτοεκτίμηση ενός ατόμου συχνά καθορίζεται από την κοινωνική του θέση. Αυτό μπορεί να είναι ένας επικίνδυνος συσχετισμός, καθώς η μείωση του εισοδήματος μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την αυτοεκτίμηση, κάνοντάς μας να πιστεύουμε υποσυνείδητα (και εσφαλμένα) ότι κάποιος είναι χαμηλότερης κοινωνικής θέσης και κατά κάποιο τρόπο λιγότερο πολύτιμος για την κοινωνία ή ότι είναι πιθανό να αντιμετωπίσει κοινωνική απόρριψη.

Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι το να βασίζει κανείς την αυτοεκτίμησή του αποκλειστικά στην οικονομική επιτυχία έχει αρνητικά αποτελέσματα, όπως υψηλότερα επίπεδα κοινωνικής σύγκρισης, οικονομικά προβλήματα, άγχος, μειωμένη αίσθηση αυτονομίας και χαμηλή συναισθηματική ευεξία.

Ενώ τα θετικά συναισθήματα ενισχύουν την ικανότητά μας για δημιουργία πλούτου, κινητοποιώντας το μυαλό μας και αφήνοντας χώρο για δημιουργικές λύσεις σε οικονομικά προβλήματα ή στόχους, τα αρνητικά συναισθήματα που απορρέουν από τη χαμηλή οικονομική αυτοεκτίμηση έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα.

Είναι σημαντικό, λοιπόν, να διασφαλίσετε ότι δεν αφήνετε τα οικονομικά να ασκούν τόσο μεγάλη επιρροή στην αυτοεκτίμησή σας και να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας την αξία του σε πολλούς διαφορετικούς τομείς της ζωής σας. Η κατάλληλη «ποσότητα» οικονομικής αυτοεκτίμησης είναι αποτέλεσμα μιας ισορροπημένης αίσθησης συνολικής αυτοεκτίμησης, που προέρχεται από μια υγιή και γεμάτη κατανόηση άποψη για τον εαυτό μας.

Συμβουλές για να αυξήσετε την αυτοεκτίμησή σας

Αναζητήστε καθοδήγηση

Διαβάστε βιβλία, παρακολουθήστε σεμινάρια ή πάρτε μέρος σε εργαστήρια για να βελτιώσετε τις γνώσεις σας σε θέματα όπως η κατάρτιση προϋπολογισμού, οι επενδύσεις και η διαχείριση των χρημάτων. Όσο περισσότερα γνωρίζετε, τόσο πιο σίγουροι θα νιώθετε.

Θέστε συγκεκριμένους στόχους

Βάλτε σαφείς και εφικτούς οικονομικούς στόχους. Είτε πρόκειται να μαζέψετε χρήματα για τις διακοπές, είτε να εξοφλήσετε κάποιο χρέος είτε να επενδύσετε για το μέλλον, το να παρακολουθείτε τον εαυτό σας να πετυχαίνει μικρότερους στόχους, έναν τη φορά, μπορεί να σας βοηθήσει να εμπιστευτείτε περισσότερο τον εαυτό σας και να ενισχύσει την αυτοεκτίμησή σας.

Διαπραγματευτείτε δυναμικά

Βελτιώστε τις διαπραγματευτικές σας δεξιότητες για να μπορέσετε να αυξήσετε τον μισθό σας και εξασκηθείτε στην υπεράσπιση του εαυτού σας. Μην συμβιβάζεστε με λιγότερα από αυτά που αξίζετε ή με αυτά που θα πληρώνονταν οι άλλοι στη θέση σας.

Γιορτάστε ορόσημα

Αναγνωρίστε και γιορτάστε τα οικονομικά σας επιτεύγματα, όσο μικρά κι αν είναι, για να τονώσετε την αυτοπεποίθησή σας και να ενθαρρύνετε τον εαυτό σας να συνεχίσει να βελτιώνει τα οικονομικά σας.

Αποφύγετε τις συγκρίσεις

Αποφύγετε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους και επικεντρωθείτε στη δική σας πρόοδο. Κατανοήστε ότι η οικονομική εμπιστοσύνη είναι ένα ταξίδι και τα μικρά βήματα προς τα εμπρός οδηγούν σε σημαντικές βελτιώσεις με την πάροδο του χρόνου.

Καλλιεργήστε την αυτοεκτίμησή σας

Αντιμετωπίστε τον εαυτό σας με καλοσύνη και κατανόηση, ιδίως στις δύσκολες στιγμές. Αναγνωρίστε ότι όλοι κάνουν λάθη και βιώνουν αναποδιές. Προσδιορίστε και αμφισβητήστε τις αρνητικές πεποιθήσεις για τον εαυτό σας ή τον αυτοκριτικό εσωτερικό διάλογο. Εξερευνήστε ποιος είστε πέρα από εξωτερικούς ρόλους ή επιτεύγματα και φροντίστε να περιβάλλεστε από υποστηρικτικά άτομα που ενθαρρύνουν την προσωπική σας ανάπτυξη και ευημερία.

Πηγή: Psychlology Today

Φωτογραφία: iStock