Άγιος Βαλεντίνος: Οδηγός «επιβίωσης» και απομυθοποίησης μίας ημέρας του Φεβρουαρίου

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ο έρωτας δεν είναι δυνατόν να εκφράζεται μόνο μία ημέρα ετησίως! Ούτε είναι υποχρεωτικό για όσους δεν είναι ερωτευμένοι, να θλίβονται αυτή τη συγκεκριμένη μέρα! Αλλά όσοι θέλουν να γιορτάσουν, ας το κάνουν με χαρά! Γενικά, ας ζήσουμε την 14η Φεβρουαρίου όπως μας αρέσει και μας ταιριάζει, χωρίς στερεότυπα και συνταγές!

γράφει η Δρ. Ίλια Θεοτοκά, κλινική ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια, πρόεδρος της Δράσης για την Ψυχική Υγεία

Στη ζωή όλοι αναζητούμε τον έρωτα και μιλάμε συχνά για αυτόν. Ο έρωτας είναι κάτι σύνθετο και συγχρόνως πολύ γοητευτικό, ένα όμορφο μυστήριο που δυσκολευόμαστε πολλές φορές να το περιγράψουμε. Παρότι οι ποιητές και οι συνθέτες έχουν τον τρόπο να «βάλουν λόγια» σ’ αυτά τα αισθήματα, συχνά οι άνθρωποι έχουμε δυσκολία να το περιγράψουμε και πολλές φορές χρειάζεται και η επιστήμη να βοηθήσει σε αυτό.

Ο έρωτας ξεκινά με την αρχική έλξη.

Είναι η στιγμή που συναντούμε κάποιο άτομο και νιώθουμε «ένταση», μια «ιδιαίτερη ενέργεια» να μας κατακλύζει.

Η καρδιά μας χτυπά δυνατά και μία σειρά από ορμόνες, όπως η ωκυτοκίνη και η ντοπαμίνη εκλύονται. Οι ανάγκες για διέγερση και σύνδεση είναι πολύ έντονες.

Όταν είμαστε ερωτευμένοι, η σκέψη μας κατακλύζεται από το άτομο που έχουμε ερωτευθεί και οτιδήποτε προέρχεται από εκείνον είναι όμορφο και αποδεκτό. Εγγύτητα, πάθος και δέσμευση είναι τα στοιχεία που μας καθορίζουν όταν είμαστε ερωτευμένοι.

Πότε ο έρωτας γίνεται αγάπη

Αν και εφόσον νιώσουμε ευγνωμοσύνη για όλα όσα μας έχει προσφέρει το αγαπημένο άτομο, τότε μπορούμε να αρχίσουμε να το αγαπάμε. Η ανάγκη να προσφέρουμε ικανοποίηση, τρυφερότητα, κατανόηση, η επιθυμία να μοιραζόμαστε δραστηριότητες και στόχους, να μοιραζόμαστε αυτά που κατέχουμε, η σταθερή και έντιμη ανταλλαγή προσωπικών συναισθημάτων,το νοιάξιμο και η βοήθεια σε ό,τι έχει ανάγκη, είναι ενδείξεις πραγματικής αγάπης. Η πραγματική αγάπη ξεπερνά τον ατομισμό και τροφοδοτεί την αυτοεκτίμηση του ατόμου, προσδίδοντας πραγματική ποιότητα ζωής.

Κρατήστε τη σχέση ζωντανή

Οι υγιείς σχέσεις απαιτούν επικοινωνία. Το να επικοινωνούμε καθημερινά με το αγαπημένο μας πρόσωπο βοηθά στην διατήρηση της συναισθηματικής σύνδεσης. Επίσης είναι σημαντικό να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας γιατί αγαπήσαμε αυτό το άτομο.

Το να είμαστε προβλέψιμοι και δεδομένοι επηρεάζει αρνητικά την επιθυμία, γι’ αυτό τα ζευγάρια χρειάζεται να διατηρούν την αίσθηση της περιπέτειας και της έκπληξης ζωντανές στη σχέση. Προσπαθείστε να είστε εσείς ο παρτενέρ που ζητάτε, και σίγουρα θα διατηρηθεί το πάθος και ο ρομαντισμός στη σχέση σας.

Έχει νόημα ο εορτασμός;

Ασφαλώς, αν ο εορτασμός του Αγίου Βαλεντίνου είναι μόνο λουλούδια και σοκολάτες, δεν έχει ιδιαίτερο νόημα. Έχει νόημα, ως μια υπενθύμιση ότι τις σχέσεις πρέπει να τις «φροντίζουμε» και να τις τροφοδοτούμε όλο το χρόνο, ακόμα και όταν είναι στην καλύτερη τους φάση. Αυτό που έχει σημασία είναι τι κάνουμε πριν και μετά ημέρα τις 14 Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, την ημέρα αυτή, αν είστε σε μία καλή σχέση, μπορείτε να την απολαύσετε. Από την άλλη όμως, ούτως ή άλλως όλες τις ημέρες αγαπάτε το σύντροφο σας. Εάν πάλι είστε σε μία κακή σχέση, η ημέρα αυτή μπορεί να σας κινητοποιήσει να σκεφτείτε τι κάνετε με αυτήν τη σχέση, να μιλήσετε με το σύντροφό σας για το πως είστε μαζί, και να σκεφτείτε, αν έχει νόημα τελικά να μείνετε μόνοι.

Εάν είστε μόνοι, δεν πειράζει, είναι OK, μην μπείτε στην διαδικασία της ζήλιας, του φθόνου, της μιζέριας, της αυτοϋποτίμησης.

Καταρχάς, σκεφτείτε ότι είναι καλύτερα να είναι κάποιος μόνος, από το να είναι σε μία κακή, χωρίς ικανοποίηση σχέση.

Επίσης είναι χρήσιμο να σκεφτείτε γιατί είστε μόνοι. Είναι μέσα από επιλογή; Ή είναι δυσκολία σύνδεσης, άμυνα, φόβος; Σίγουρα θα βοηθήσει να μιλήσετε με ένα ειδικό για να γνωρίσετε και να κατανοήσετε καλύτερα τον εαυτό σας και τις ανάγκες σας, επειδή τότε θα είστε πραγματικά ευτυχισμένοι με τις επιλογές σας.