5 πράγματα που κάνουμε λάθος για την απιστία

  • Iatropedia newsroom
απιστία
Αν και οι έρευνες δείχνουν ότι οι περισσότεροι πιστεύουμε ότι η απιστία είναι λάθος, εξακολουθούμε να κάνουμε κλικ σε ιστορίες για διάσημους που απατούν τους συντρόφους τους...

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε μια μάλλον αντιφατική προσέγγιση απέναντι στην απιστία. Αν και οι έρευνες δείχνουν ότι οι περισσότεροι πιστεύουμε ότι η απιστία είναι λάθος, εξακολουθούμε να κάνουμε κλικ σε ιστορίες για διάσημους που απατούν τους συντρόφους τους, ενώ μας συναρπάζουν το δράμα και οι λεπτομέρειες όταν συμβαίνει σε φίλους και συγγενείς μας.

Έχουμε επίσης πολλές κοινές πεποιθήσεις σχετικά με την απιστία, αλλά πολλές από αυτές βασίζονται σε ιδέες του παρελθόντος που δεν υποστηρίζονται από την έρευνα.

Ακολουθούν πέντε βασικά πράγματα που οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε λάθος σχετικά με την απιστία.

Επαναπροσδιορίζοντας την απιστία

Πρώτον, δεν ξέρουμε πώς να την ορίσουμε. Νομίζουμε ότι ξέρουμε τι είναι η απιστία, αλλά οι περισσότεροι από εμάς περιοριζόμαστε στην ιδέα ότι απιστία είναι να κάνουμε σεξ εκτός μιας μονογαμικής σχέσης.

Πρέπει να διευρύνουμε τον ορισμό μας. Απιστία είναι η παραβίαση των σεξουαλικών και συναισθηματικών συμφωνιών που έχουν γίνει σε μια σχέση. Η σχέση μπορεί να είναι μονογαμική, ανοιχτή ή με άλλο τρόπο διαφορετική. Απιστία υπάρχει όταν παραβιάζονται τα σεξουαλικά και συναισθηματικά όρια που έχουμε συμφωνήσει για τη συναναστροφή μας με τους τρίτους.

Απώλεια συναίνεσης

Δεύτερον, παρόλο που οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε ότι η απιστία είναι λάθος, δεν μπορούμε να εξηγήσουμε γιατί είναι τόσο πρόβλημα. Γνωρίζουμε ότι κλονίζει την εμπιστοσύνη και πληγώνει, αλλά συχνά δεν λαμβάνουμε υπόψη τον παράγοντα «κατάχρηση εξουσίας» που βρίσκεται στο επίκεντρο της απιστίας.

Όταν ένας σύντροφος παραβαίνει τις σεξουαλικές του συμφωνίες και απατά, παίρνει θέση εξουσίας μέσα στη σχέση. Αυτός που απατά αλλάζει κρυφά τη δυναμική της σχέσης με τον σύντροφό του.

Ο προδομένος σύντροφος στη συνέχεια συνεχίζει, εν αγνοία του, να επενδύει σε μια σχέση με την οποία δεν συμφώνησε. Δεν μοιράζεται πλέον την εξουσία με τον άλλο, αλλά ζει σε μια σχέση που έχει αλλάξει θεμελιωδώς χωρίς τη γνώση ή τη συγκατάθεσή τους. Είναι αυτή η μυστική αλλαγή των σεξουαλικών συμφωνιών που κάνει τους προδομένους συντρόφους να κλονίζονται τόσο πολύ: τα συγγενικά τους δικαιώματα έχουν τεθεί σε κίνδυνο.

Η συμβατική σοφία δεν αντιλαμβάνεται ορθά την απιστία

Το τρίτο πράγμα που κάνουμε λάθος σχετικά με την απιστία είναι γιατί οι άνθρωποι ασχολούνται με αυτήν. Η συμβατική σοφία λέει ότι η απιστία είναι σημάδι προβλημάτων στην πρωταρχική σχέση. Ωστόσο, αρκετές μελέτες για την απιστία καταλήγουν σε αντίθετα συμπεράσματα.

Αυτό που δείχνουν οι μελέτες αυτές είναι ότι οι σύντροφοι που απατούν συχνά αναφέρουν ότι είναι αρκετά ευτυχισμένοι στην κύρια σχέση τους. Αντίθετα, η απιστία πολλές φορές προσθέτει ενθουσιασμό στη ζωή τους ή με κάποιο τρόπο επιβεβαιώνει και ενισχύει το εγώ και την αίσθηση του εαυτού τους. Η απιστία έχει να κάνει συχνά πολύ περισσότερο με το άτομο που απατά παρά με την ίδια τη σχέση.

Ναι, είναι εφικτό να την ξεπεράσουμε

Τέταρτον, έχουμε την ευρέως διαδεδομένη πολιτισμική πεποίθηση ότι αν μας απατήσουν πρέπει να εγκαταλείψουμε τη σχέση. Νομίζουμε ότι φεύγοντας από τη σχέση διαφυλάσσουμε την αξιοπρέπεια και την αυτοεκτίμησή μας. Ότι προφυλάσσουμε τον αυτοσεβασμό μας.

Η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική.

Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν πρώτα να δουν αν η σχέση μπορεί να σωθεί. Μερικές φορές γίνεται γρήγορα ξεκάθαρο ότι η ζημιά που έγινε είναι πολύ μεγάλη ή ότι η απιστία συνεχίζεται και οι αποφάσεις λαμβάνονται γρήγορα. Άλλες φορές, το ζευγάρι ξεκινάει μια προσπάθεια επανόρθωσης, για να διαπιστώσει στη συνέχεια ότι δεν είναι σε θέση να κάνει ό,τι χρειάζεται για να μείνει μαζί με υγιή τρόπο.

Ωστόσο, υπάρχουν φορές που το ζευγάρι μένει μαζί και δουλεύει για να ξαναφτιάξει τη σχέση του. Με αυτόν τον τρόπο, θεραπεύουν παλαιότερες σχέσεις και πληγές της παιδικής ηλικίας και δημιουργούν από κοινού μια νέα σχέση μεταξύ τους που είναι πιο δυνατή από την πρώτη.

Η αληθινή άνθηση είναι δυνατή μετά την προδοσία.

Η εξαπάτηση δημιουργεί σχεσιακό τραύμα

Το τελευταίο πράγμα που κάνουμε λάθος με την απιστία είναι ότι συχνά δεν λαμβάνουμε υπόψη το πόσο μεγάλη ζημιά παθαίνει ο προδομένος σύντροφος. Επειδή η απιστία είναι τόσο συνηθισμένη, μπορεί να υποτιμήσουμε το επίπεδο καταστροφής που βιώνει ο σύντροφος που προδόθηκε.

Η εξαπάτηση δημιουργεί σχεσιακό τραύμα και οι προδομένοι σύντροφοι συχνά εμφανίζουν πολλά από τα συμπτώματα που βιώνουν όσοι πάσχουν από Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες τις εβδομάδες και τους μήνες μετά την προδοσία. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν αναδρομές στο παρελθόν, ενοχλητικές σκέψεις, αϋπνία, κρίσεις πανικού, κατάθλιψη, ευερεθιστότητα, δυσκολία συγκέντρωσης και μειωμένα επίπεδα καθημερινής λειτουργίας.

Όλοι γνωρίζουμε κάποιον που έχει απατήσει ή που τον έχουν απατήσει. Όταν κάτι είναι τόσο κοινό, μπορούμε να κάνουμε το λάθος να πιστεύουμε ότι είναι επίσης απλό. Η απιστία, όμως, είναι ένα σχεσιακό ζήτημα περίπλοκο και πολύπλευρο.

Πηγή: Psychology Today

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μητσοτάκης: Νέο σποτ για τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 με την Καθηγήτρια Α. Κοτανίδου

ECDC: Ποιες ηλικίες κινδυνεύουν περισσότερο από τη γρίπη

Ανακαλούνται παρτίδες προϊόντος ενυδάτωσης και προστασίας των ματιών