4 τρόποι με τους οποίους η κατάθλιψη επηρεάζει την υγεία του εγκεφάλου

  • Iatropedia newsroom
εγκέφαλος
Η κατάθλιψη επηρεάζει κάτι περισσότερο από την ψυχική υγεία. Μπορεί να επηρεάσει την υγεία του εγκεφάλου.

Είναι γνωστό ότι η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική σας υγεία, αλλά ξέρατε ότι μπορεί να επηρεάσει και τον εγκέφαλο;

«Τα άτομα με κατάθλιψη παρουσιάζουν διαφορές στον εγκέφαλό τους από τους υπόλοιπους ανθρώπους κάτι που αποκαλύπτεται μέσω της νευροαπεικόνισης», λέει η Dr. Avigail Lev, PsyD, κλινική ψυχολόγος στο Bay Area CBT Center στην Καλιφόρνια.

Πώς ακριβώς αλλάζει η κατάθλιψη τον εγκέφαλο;

Η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει συρρίκνωση τμημάτων του εγκεφάλου

«Η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει τη μνήμη σας» αναφέρει ο Dr. Brent Nelson, MD, επεμβατικός ψυχίατρος ενηλίκων στο Newport Healthcare στο St. Cloud.

«Το ζήτημα με την κατάθλιψη και τη μνήμη έχει να κάνει με την αποθήκευση, και την ανάκτηση αναμνήσεων», υποστηρίζει η Dr. Lev.

Η σύνδεση μεταξύ προβλημάτων μνήμης και κατάθλιψης σχετίζεται με αλλαγές στον εγκέφαλο.

«Ο ιππόκαμπος, ένα μέρος του εγκεφάλου που μπορεί να αλλάξει από την κατάθλιψη, είναι απαραίτητος για το σχηματισμό αναμνήσεων», εξηγεί ο Dr. Nelson.

«Μελέτες έχουν βρει ότι ο ιππόκαμπος μπορεί να μειωθεί σε μέγεθος και δραστηριότητα σε άτομα με μακροχρόνια κατάθλιψη», υποστηρίζει ο ειδικός.

Η κατάθλιψη μπορεί να δημιουργήσει φλεγμονή και να βλάψει την υγεία του εγκεφάλου

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι καταθλιπτικοί άνθρωποι έχουν μεγαλύτερα επίπεδα φλεγμονών από τους μη καταθλιπτικούς», λέει ο Dr. James C. Jackson, PsyD, διευθυντής συμπεριφορικής υγείας στο ICU Recovery Center στο Νάσβιλ.

Μια θεωρία γι΄ αυτό είναι ότι τα άτομα με κατάθλιψη έχουν υψηλότερα επίπεδα φλεγμονών μια και το στρες μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η κατάθλιψη μπορεί να αλλάξει τον προμετωπιαίο φλοιό

«Οι εκτελεστικές λειτουργίες, όπως ο προγραμματισμός, η λήψη αποφάσεων και η επίλυση προβλημάτων, μπορούν επίσης να επηρεαστούν από την κατάθλιψη, οδηγώντας σε δυσκολίες στην καθημερινή ζωή και την εργασία», προσθέτει ο Dr. Nelson. «Αυτό συχνά οφείλεται σε δυσλειτουργία στον προμετωπιαίο φλοιό, μια βασική περιοχή του εγκεφάλου για εκτελεστικές λειτουργίες».

Οι αλλαγές στον προμετωπιαίο φλοιό μπορεί επίσης να επηρεάσουν τη διάθεση, τα κίνητρα και την προσοχή των ατόμων με κατάθλιψη, σύμφωνα με μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο CNS Neuroscience and Therapies.

Οι επιπτώσεις της κατάθλιψης στον προμετωπιαίο φλοιό μπορεί να οδηγήσει σε πιο αργή ταχύτητα επεξεργασίας

Οι επιπτώσεις της κατάθλιψης στην ταχύτητα επεξεργασίας  δεν αναφέρονται συχνά.

«H ταχύτητα με την οποία απαντάτε σε ερωτήσεις, η ταχύτητα με την οποία συμμετέχετε στη συζήτηση, ο χρόνος που σας παίρνει για να θυμάστε το όνομα κάποιου», εξηγεί ο Dr. Jackson, «δημιουργούν δυσκολίες στην καθημερινότητα των ανθρώπων».

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2019 στο Progress in Neuro-Psychopharmacology and Biological Psychiatry, οι ερευνητές έδωσαν νευροψυχολογικά τεστ σε 106 άτομα με τρέχουσα μείζονα κατάθλιψη, 119 άτομα με διαλείπουσα μείζονα κατάθλιψη και 120 χωρίς μείζονα κατάθλιψη, προκειμένου να μελετήσουν πώς η κατάθλιψη επηρεάζει την ταχύτητα επεξεργασίας, τη μάθηση και τη μνήμη.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα με τρέχουσα μείζονα κατάθλιψη είχαν πιο αργή ταχύτητα επεξεργασίας σε σύγκριση με τα άτομα με διαλείπουσα μείζονα κατάθλιψη.

Είναι μόνιμες οι επιπτώσεις της κατάθλιψης στην υγεία του εγκεφάλου;

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμη με βεβαιότητα εάν οι επιπτώσεις της χρόνιας κατάθλιψης στον εγκέφαλο είναι μόνιμες.

Αλλά η αναζήτηση επαγγελματικής θεραπείας για την κατάθλιψη – ή η συνέχιση της θεραπεία σας, εάν έχετε ήδη λάβει βοήθεια – μπορεί όχι μόνο να σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα συναισθηματικά, αλλά μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε την υγεία του εγκεφάλου και τη γνωστική σας ευεξία.