Τρία κρούσματα ιογενούς μηνιγγίτιδας στο Ρέθυμνο

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ένα βρέφος 40 ημερών, ένα νήπιο 2,5 χρονών και ένα ακόμα παιδί 7 ετών νόσησαν τις τελευταίες ημέρες στο Ρέθυμνο με ιογενή μηνιγγίτιδα και τα δυο εξ αυτών πρώτα νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο Ρεθύμνου και ήδη πήραν εξιτήριο, ενώ το τρίτο, το πιο πρόσφατο περιστατικό εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση στο ίδιο νοσοκομείο.

Τα τρία περιστατικά αφορούν ιογενή μηνιγγίτιδα, άρα δεν χρειάστηκαν μέτρα φαρμακευτικής προφύλαξης με αντιβίωση στο περιβάλλον των παιδιών, όπως μεταδίδει το goodnet.gr. Αυτό που συστήνουν οι γιατροί είναι να τηρούνται αυστηρά στα σχολεία και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς οι κανόνες υγιεινής (καλό πλύσιμο των χεριών, καθαριότητα στις τουαλέτες), ως πρόληψη και καλό θα είναι τα παιδιά όταν εμφανίζουν πυρετό να μένουν σπίτι μέχρι και ένα 24ωρο αφού πέσει ο πυρετός.

Συνολικά φέτος έχουν εμφανιστεί τέσσερα κρούσματα ιογενούς μηνιγγίτιδας στο Ρέθυμνο, και αρκετά ακόμη σε Ηράκλειο και Χανιά… «Ήδη έχουμε αρκετά περιστατικά για την εποχή και αυτό σημαίνει ότι κυκλοφορεί κάποιος ιός που προκαλεί ιογενή μηνιγγίτιδα. Όλα πάντως τα περιστατικά είναι ήπιας μορφής, δεν έχουμε κάποιο σοβαρό», είπε στην Κρητική Επιθεώρηση η παιδίατρος του νοσοκομείου Ρεθύμνου, Πελαγία Νεονάκη.

Η γιατρός τόνισε εξάλλου ότι  οι γονείς θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να ελέγχουν το άρρωστο παιδί μήπως παρουσιάσει συμπτώματα τα οποία δεν τα έχουν ξαναδεί σε περίπτωση ασθένειας. Αν δηλαδή το παιδί έχει διαφορετική από τη συνήθη εικόνα του όταν αρρωσταίνει. Αν φαίνεται υποτονικό, έχει υπνηλία, εμφανίζει συμπτώματα αστάθειας, θόλωση όρασης, δυσκαμψία στον αυχένα, ακόμη και αν δεν συνδυάζονται αυτά τα συμπτώματα με υψηλό πυρετό. Μπορεί ο πυρετός να υπάρχει αλλά να είναι χαμηλός.

Να σημειωθεί ότι ενώ στο πρώτο περιστατικό μηνιγγίτιδας που παρουσιάστηκε σε παιδάκι προσχολικής ηλικίας στο Ρέθυμνο πριν από μερικές εβδομάδες τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων άργησαν να βγουν τρεις μέρες και δεν είχε γίνει γνωστό αν ήταν μικροβιακή η ιογενής, πλέον, όπως τόνισε η κα Νεονάκη, τα αποτελέσματα βγαίνουν εντός 24ωρου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν