Τρέχουν οι εξελίξεις για την αντιμετώπισή του νεανικού διαβήτη- Το τεχνητό πάγκρεας θα δώσει την λύση

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Διατροφή και άσκηση είναι σταθερά σημαντικές αλλά όλα τα επιστημονικά δεδομένα οδηγούν προς το τεχνητό πάγκρεας που θα αλλάξει την ζωή παιδιών και νέων ανθρώπων οι οποίοι ζουν τα πιο τρυφερά τους χρόνια μαθαίνοντας να έχουν συντροφιά τον διαβήτη τους. Αυτό είναι το συμπέρασμα διαδραστικού σεμιναρίου για τον διαβήτη τύπου 1 το οποίο διοργάνωσαν τα μέλη του Συλλόγου Νέων Ελλήνων Διαβητικών (ΣΥΝΕΔ) με την αιγίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), της Ελληνικής Ομοσπονδίας για το Διαβήτη (ΕΛΟΔΙ) και της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Παχυσαρκίας, του Μεταβολισμού και των Διαταραχών Διατροφής (ΕΠΑΜΕΔΙ).

Το διαδραστικό σεμινάριο με ελεύθερη είσοδο για το κοινό εντάσσεται στην δεύτερη συνέχεια της σειράς των διαδραστικών διαβητολογικών σεμιναρίων που προσελκύουν σταθερά κόσμο όλων των ηλικιών επιβεβαιώνοντας με τον πιο εύγλωττο τρόπο ότι ο Παιδικός Νεανικός Σακχαρώδης Διαβήτης αφορά όλους μας!

https://www.iatropedia.gr/ygeia/apistefto-epistimones-aneptyxan-technita-pagkreas-pontikou-mesa-se-soma-arouraiou/73217/

Όσοι παρευρέθησαν στην εκδήλωση στην Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, άκουσαν από τον ειδικό παθολόγο – διαβητολόγος και εμπνευστής της εκδήλωσης, Χρήστο Σπ. Ζούπα γενικές πληροφορίες για την ασθένεια ενώ η καθηγήτρια Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας, Χριστίνα Κανακα- Gantenbein μίλησε για τα πρώτα συμπτώματά του, πως διαγιγνώσκεται και πως αντιμετωπίζεται.

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια καθηγήτρια, Ασημίνα Μητράκου αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις της ινσουλινοθεραπείας καθώς επίσης και για την σύγχρονη τεχνολογία και τον δρόμο προς το τεχνητό πάγκρεας. Μία εξέλιξη που «δοκιμάζεται» και τελειοποιείται παγκοσμίως εδώ και αρκετά χρόνια και αναμφίβολα αποτελεί το μέλλον της αντιμετώπισης.

Εξάλλου, ο παθολόγος- διαβητολόγος, Πέτρος Θωμάκος τόνισε ότι όσο περιμένουμε την οριστική θεραπεία το σημαντικότατο ρόλο διαδραματίζει η διατροφή και η άσκηση στην αντιμετώπισή της ασθένειας. Και το ίδιο επιβεβαίωσαν δύο «γλυκά» άτομα που ζουν στην καθημερινότητα με τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1.

https://www.iatropedia.gr/eidiseis/pros-tin-lisi-tou-technitou-pagkreatos-kinounte-pagkosmios-i-erevnes-tou-diaviti/42058/

Την αιγίδα τους παραχώρησαν επίσης ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και ο Δήμος Αμαρουσίου ενώ μας τίμησε κλείνοντας την εκδήλωση και δηλώνοντας την αμέριστη στήριξή του ο Πρόεδρος ΙΣΑ, ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμαρουσίου, κ. Γιώργος Πατούλης. Η εταιρεία LAZEL LTD, η οποία είχε την  εκτέλεση παραγωγής, η συντονίστρια Δρ. Έλενα Λαζαρίδη και ο παραγωγός και σκηνοθέτης Μάνος Βελάνης, ευχαρίστησαν από καρδιάς όλους για τη στήριξή τους στην επιτυχημένη διεξαγωγή του σεμιναρίου.