Προς την λύση του τεχνητού παγκρέατος κινούνται παγκοσμίως οι έρευνες του διαβήτη

  • Iatropedia
Στις νεότερες εξελίξεις στο τεχνητό πάγκρεας αναφέρθηκαν οι συμμετέχοντες στη Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας και διοργανώθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων-Συλλόγων ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη και την Ελληνική Ομοσπονδία για το Διαβήτη. Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε η εισαγωγή στην ελληνική αγορά του νέου συστήματος MiniMed 640G, το οποίο αποτελεί την τελευταία σημαντική ανακάλυψη στο δρόμο για το τεχνητό πάγκρεας. Με την εισαγωγή της αποκλειστικής τεχνολογίας SmartGuard, το σύστημα έχει σχεδιαστεί να βοηθάει ανθρώπους με διαβήτη να επιτύχουν καλύτερη γλυκαιμική ρύθμιση μέσω της προηγμένης προστασίας από την υπογλυκαιμία.

Το σύστημα, πρώτο στον κόσμο, σταματά αυτόματα τη χορήγηση ινσουλίνης, όταν τα επίπεδα γλυκόζης προβλέπονται ότι πλησιάζουν ένα χαμηλό όριο και συνεχίζει τη χορήγηση ινσουλίνης, όταν τα επίπεδα γλυκόζης ανακάμψουν. Η συνεχής και ακριβή καταγραφή των επιπέδων γλυκόζης επιτυγχάνεται μέσω ενός νέου πομπού και του Αισθητήρα Enlite νέας γενιάς. Περιλαμβάνει επίσης μία νέα αντλία ινσουλίνης, η οποία επιτρέπει την καλύτερη διαχείριση του διαβήτη και διαθέτει εύχρηστο μενού, έγχρωμη οθόνη, αδιάβροχο σχεδιασμό, ενώ παρέχει στον ασθενή τη δυνατότητα χορήγησης δόσης με τηλεχειριστήριο.

Ο κ. Χρήστος Δαραμήλας, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων-Συλλόγων ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη επισημάνε την προσπάθεια της Ομοσπονδίας στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των διαβητικών και στην αναζήτηση λύσεων για την καλύτερη ποιότητα ζωής τους, ανοίγοντας το δρόμο για την είσοδο στη χώρα μας καινούριων φαρμακευτικών σκευασμάτων και τεχνολογιών που μπορούν να κάνουν απλούστερη και αποτελεσματικότερη την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη. Σε αυτό το πλαίσιο εξέφρασε την ικανοποίηση του για την εισαγωγή στην ελληνική αγορά του νέου Συστήματος MiniMed 640G, το οποίο αποτελεί ένα νέο τεχνολογικό επίτευγμα που έχει ως στόχο τη βελτίωση της διαχείρισης του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και φέρνει πιο κοντά το πολυπόθητο, τεχνητό πάγκρεας. Αναφέρθηκε δε στην εκδήλωση για το κοινό που διοργανώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία μαζί με την Ελληνική Ομοσπονδία για το Διαβήτη με τη συμμετοχή εξειδικευμένων γιατρών στο διαβήτη και την εξέλιξη της τεχνολογίας για την τελειοποίηση του τεχνητού παγκρέατος. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου, στις 18.30, στο Πολεμικό Μουσείο, στην Αθήνα και όπως τόνισε ο κ. Δαραμήλας στοχεύει στην ενημέρωση όσο το δυνατόν περισσοτέρων ανθρώπων με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1.

Η κ. Μαριάννα Μεταξά, εκπαιδευτικός, μέλος της Ελεγκτικής Επιτροπής της Ελληνικής Ομοσπονδίας για το Διαβήτη και μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Αγώνος κατά του Νεανικού Διαβήτη επισήμανε το σημαντικό ρόλο που επιτελούν η ομοσπονδία και η ένωση, οι οποίοι διοργανώνουν δράσεις που αφορούν στην αντιμετώπιση, πρόληψη και επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με το διαβήτη. Κλείνοντας, αναφέρθηκε στην εμπειρία της απο τη χρήση της αντλίας, ως μητέρα παιδιού με διαβήτη και σημείωσε τη βελτίωση της ποιότητας ζωής που προσφέρει αυτή.

Ο Δρ. Χρήστος Σπ. Ζούπας, Ειδικός Παθολόγος Διαβητολόγος και Διευθυντής Διαβητολογικού Κέντρου και Κλινικής ΔΘΚΑ «ΥΓΕΙΑ» στην τοποθέτηση του αναφέρθηκε στην εξάπλωση του Σακχαρώδη Διαβήτη, ο οποίος πλέον εμφανίζεται σε εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ η εμφάνιση του Παιδικού Διαβήτη αυξάνεται κατά 3% κάθε χρόνο.

Στάθηκε στην προσπάθεια της σύγχρονης Ιατρικής για την ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος και την παροχή καλύτερης ποιότητας ζωής στα παιδιά-ασθενείς και στις οικογένειες τους. Σημείωσε ότι η επαρκής ρύθμιση του Σακχαρώδη Διαβήτη έχει αποδειχτεί ότι προφυλάσσει ή και αναστέλλει τις χρόνιες επιπλοκές. Επισήμανε δε ότι οι σύγχρονες αντλίες ινσουλίνης αποτελούν μια σημαντική, εναλλακτική μέθοδο θεραπείας σε σχέση με τις πολλαπλές ενέσεις ινσουλίνης. Εξήγησε ότι μέσω των μοντέρνων αντλιών ινσουλίνης είναι δυνατή η καλύτερη απομίμηση της λειτουργίας των νησιδίων του παγκρέατος, ενώ η συστηματική τους χρήση, σε συνδυασμό με την επικοινωνία με τα συστήματα συνεχούς καταγραφής της γλυκόζης έχει επιτύχει εντυπωσιακά αποτελέσματα στη ρύθμιση του σακχάρου και ταυτόχρονα έχει ελαχιστοποιήσει τη συχνότητα των υπογλυκαιμιών, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τόνισε δε τη σπουδαιότητα της κυκλοφορίας στην ελληνική αγορά της πλέον εξελιγμένης τεχνολογικά αντλίας ινσουλίνης (Minimed 640G) η οποία φέρει τον αλγόριθμο πρόληψης των υπογλυκαιμιών (Smartguard) και προσφέρει τη δυνατότητα μιας ασφαλής και αποτελεσματικής μεθόδου θεραπείας χωρίς το φόβο της υπογλυκαιμίας. Παράλληλα, σημείωσε τη δυνατότητα της αντλίας να συνδέεται κατ´ αποκλειστικότητα με το μετρητή σακχάρου CONTOUR Next Link 2.4, ώστε να παρέχει μετρήσεις υψηλής ακρίβειας. Το αποτέλεσμα της μέτρησης στέλνεται αυτόματα, τόσο στο πρόγραμμα υπολογισμού δόσης -BolusWizard, διασφαλίζοντας έτσι ότι οι ασθενείς δεν θα κάνουν κάποιο λάθος στη πληκτρολόγηση της τιμής σακχάρου, όσο και στον αισθητήρα Enlite νέας γενιάς όπου και γίνεται η βαθμονόμηση του. Επιπλέον, επιτρέπει στους ασθενείς να χορηγήσουν διακριτικά μία δόση ινσουλίνης από απόσταση μέσω του μετρητή.

Η Δρ. Χριστίνα Κανακά – Gantenbein, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας-Νεανικού Διαβήτη, Α’ Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» παρουσίασε τη σημασία της βέλτιστης γλυκαιμικής ρύθμισης στο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και ανέδειξε πώς οι νεότερες αντλίες συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης μπορούν να επιτύχουν ομαλότερες τιμές σακχάρου αίματος με σημαντική αποφυγή των σοβαρών υπογλυκαιμικών επεισοδίων, τα οποία αποτελούν φραγμό στη δυνατότητα επιτυχίας της μακροχρόνιας ρύθμισης. Κυρίως η δυνατότητα διακοπής της παροχής της ινσουλίνης με τις νεότερες αντλίες και με τα νέα τεχνολογικά συστήματα συνεχούς καταγραφής σακχάρου επιτρέπει να αποφευχθεί ένα υπογλυκαιμικό επεισόδιο, όταν ήδη υπάρχει η τάση έντονης μείωσης του σακχάρου αίματος προτού επέλθει η σοβαρή υπογλυκαιμία. Με τις νέες αυτές δυνατότητες μπορούν και οι γονείς των μικρών παιδιών με σακχαρώδη διαβήτη και οι ίδιοι οι ασθενείς να κοιμηθούν την νύχτα χωρίς την αγωνία μίας βαρειάς υπογλυκαιμίας που δεν θα γίνει αντιληπτή.

Τέλος, η κ. Ανδριανή Βαζαίου, παιδίατρος Διευθύντρια ΕΣΥ, Υπεύθυνη Διαβητολογικού Κέντρου, Α’ Παιδιατρικής Κλινικής Νοσοκομείου Παίδων Π&Α Κυριακού, επεσήμανε τη σημασία της έρευνας σχετικά με το κλειστό κύκλωμα αντλίας ινσουλίνης, γνωστό και ως τεχνητό πάγκρεας, ένα σύστημα δηλαδή το οποίο περιλαμβάνει μια αντλία ινσουλίνης, έναν αισθητήρα σακχάρου, ο οποίος μετράει το σάκχαρο συνεχώς στον υποδόριο χώρο, την περιοχή δηλαδή στην οποία γίνονται οι ενέσεις ινσουλίνης και οποίος στη συνέχεια στέλνει την πληροφορία αυτή σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, όπου με τη βοήθεια ενός αλγορίθμου (ενός πολύπλοκου μαθηματικού συστήματος) υπολογίζεται η δόση της ινσουλίνης που θα πρέπει να χορηγηθεί στο άτομο με διαβήτη. Η πληροφορία αυτή επιστρέφει στην αντλία ινσουλίνης η οποία χορηγεί την απαραίτητη δόση ινσουλίνης χωρίς την παραμικρή παρέμβαση του ατόμου με διαβήτη, εκτός του ότι θα είναι σε θέση να παρακολουθεί την όλη διαδικασία μέσω ενός μόντεμ, δηλαδή μιας οθόνης. Η νέα αντλία G640 της εταιρείας Medtronic δεν αποτελεί ένα πλήρες κλειστό κύκλωμα, έρχεται, όμως, ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία ενός τέτοιου συστήματος, υιοθετώντας ειδικό αλγόριθμο πρόβλεψης της υπογλυκαιμίας. Εφόσον η αντλία συνεργάζεται με τον αισθητήρα σακχάρου, έχει τη δυνατότητα, μέσω του συστήματος πρόβλεψης που αναφέρθηκε παραπάνω, να δίνει εντολή για διακοπή της λειτουργίας της αντλίας και επομένως, της χορήγησης ινσουλίνης σε περίπτωση κατά την οποία προβλέπεται ότι θα παρουσιασθεί υπογλυκαιμικό επεισόδιο στα επόμενα τριάντα λεπτά της ώρας (και όχι όταν το σάκχαρο έχει ήδη φθάσει σε χαμηλά επίπεδα). Κατά τον τρόπο αυτό αποφεύγεται η πτώση του σακχάρου σε σημαντικά χαμηλά επίπεδα και επιτυγχάνονται επίπεδα πλησιέστερα στα φυσιολογικά. Η αντλία ξεκινά να λειτουργεί, όταν τα επίπεδα του σακχάρου φθάσουν το όριο ασφαλείας, το οποίο έχει δηλώσει ο ίδιος ο χρήστης. Η διακοπή της αντλίας διαρκεί από μισή μέχρι δύο ώρες. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι το σύστημα αυτό μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο των σοβαρών υπογλυκαιμικών επεισοδίων, ιδίως των νυκτερινών και παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια στα άτομα με διαβήτη.

Σημειώνεται ότι το νέο Σύστημα MiniMed 640G θα παρουσιαστεί στο κοινό την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου, στις 18.30, στο Πολεμικό Μουσείο, Ριζάρη 2 και Λ. Βασιλίσσης Σοφίας. Είσοδος ελεύθερη.