Τι ώρα να βάζετε το παιδί για ύπνο για να μην γίνει υπέρβαρο στην εφηβεία

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
εφηβεία
Το να βάζετε τα παιδιά προσχολικής ηλικίας για ύπνο νωρίς μπορεί να τους φέρει ένα αναπάντεχο όφελος: λιγότερες πιθανότητες παχυσαρκίας, όταν είναι έφηβοι, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Pediatrics. Αυτό υποδεικνύει έρευνα που συνέκρινε παιδιά προσχολικής ηλικίας που πήγαιναν για ύπνο στις 20:00 με παιδιά ίδιας ηλικίας που κοιμόντουσαν αργότερα.

Ομάδα επιστημόνων από το τμήμα Δημόσιας Υγείας του Ohio State University College διαπίστωσε, ότι το να πέφτει για ύπνο ένα μικρό παιδί μόλις μία ώρα αργότερα (από τις 21:00 και μετά) διπλασιάζει την πιθανότητα να αναπτύξει παχυσαρκία στην εφηβεία.

“Για τους γονείς, αυτό ενισχύει τη σημασία της δημιουργίας μιας συγκεκριμένης ρουτίνας για ύπνο στο παιδί”, είπε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ Sarah Anderson, επίκουρη καθηγήτρια επιδημιολογίας.

Πρόσθεσε, δε, ότι το να πηγαίνει το παιδί νωρίς για ύπνο το βράδυ μπορεί να ωφελήσει την κοινωνική και συναισθηματική του ανάπτυξη, καθώς και την ανάπτυξη του εγκεφάλου του.

Η μελέτη εξέτασε τις περιπτώσεις σχεδόν 1.000 παιδιών που ήταν μέρος μιας άλλης μελέτης για υγιή μωρά, τα οποία γεννήθηκαν το 1991 σε 10 διαφορετικές τοποθεσίες στις ΗΠΑ.

Όταν τα παιδιά ήταν περίπου 4 ετών, χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: εκείνα που πήγαιναν για ύπνο από τις 20:00, εκείνα των οποίων η ώρα για ύπνο ήταν 20:00-21:00 και εκείνα που πήγαιναν για ύπνο αργότερα. Τα μισά από τα παιδιά ανήκαν στο 2ο γκρουπ. Τα υπόλοιπα ήταν ισομοιρασμένα ανάμεσα στο 1ο και το 3ο γκρουπ.

Οι ερευνητές στη συνέχεια εξέτασαν το βάρος των παιδιών όταν είχαν φτάσει σε μία μέση ηλικία 15 ετών. Διαπίστωσαν ότι μόνο το 10% των παιδιών στο 10 γκρουπ ήταν παχύσαρκα ως έφηβοι. Αντίστοιχα, παχύσαρκο ήταν το 16% των παιδιών στο 2ο γκρουπ και το 23% εκείνων στο 3ο.

Να σημειωθεί ότι η εν λόγω έρευνα, καταγράφει μόνο μία στατιστική συσχέτιση ανάμεσα στην ώρα που πάει ένα παιδί για ύπνο και την πιθανότητα να αναπτύξει παχυσαρκία στην εφηβεία. Σε καμία περίπτωση δεν παρουσιάζει σχέση αιτίας και αποτελέσματος μεταξύ των δύο παραμέτρων.

https://consumer.healthday.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καρδιακή ανεπάρκεια και ΔΜΣ: Ποιος ο ρόλος του σωματικού βάρους στην εφηβεία

Εφηβεία: Τι υποδεικνύει για την εγκεφαλική ανάπτυξη η αντικοινωνική συμπεριφορά

Καρκίνος του μαστού: Τι πρέπει να τρώει η γυναίκα από την εφηβεία

Ο εκφοβισμός στην εφηβεία γίνεται κατάθλιψη στην ενηλικίωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν