Τα ψυχικά τραύματα της παιδικής ηλικίας «αποτυπώνονται» στην μελλοντική εγκυμοσύνη

  • Ρούλα Τσουλέα
εγκυμοσύνη
Τι έδειξε η συνδυασμένη ανάλυση δεκάδων προγενέστερων μελετών, με χιλιάδες γυναίκες. Που οφείλεται η συσχέτιση.

Τα ψυχικά τραύματα που βιώνουν τα κορίτσια στην παιδική ηλικία μπορεί να επηρεάσουν την εγκυμοσύνη τους δεκαετίες αργότερα, αυξάνοντας σημαντικά τον κίνδυνο επιπλοκών, αναφέρουν επιστήμονες από την Αυστραλία.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν συνδυαστικά τα δεδομένα από 32 προγενέστερες κλινικές μελέτες, επιβεβαιώνοντας πως τα τραυματικά παιδιά βιώματα μπορεί να μας σημαδέψουν για μια ζωή.

Εκτός από τον κίνδυνο επιπλοκών, αυξάνουν και τις αρνητικές εκβάσεις της κύησης, γράφουν οι ερευνητές στην ιατρική επιθεώρηση BMJ Open. Στα ψυχικά τραύματα που συσχετίστηκαν με την εγκυμοσύνη συμπεριλαμβάνονται:

  • Η κακοποίηση
  • Η συναισθηματική παραμέληση
  • Η έκθεση στην ενδοοικογενειακή βία κ.λπ.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, αυτού του είδους τα τραύματα μπορεί να επηρεάσουν την εγκυμοσύνη επειδή διαμορφώνουν σε σημαντικό βαθμό τη συμπεριφορά της γυναίκας.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες με παιδικά ψυχικά τραύματα είναι πιο πιθανό να καπνίζουν, να πίνουν και να διάγουν καθιστική ζωή. Βιώνουν επίσης συχνά τις συνέπειες από τα ψυχικά τραύματά τους, όπως ο κακός ύπνος.

Όλ’ αυτά, όμως, αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών και αρνητικών εκβάσεων στην εγκυμοσύνη.

Τα ευρήματα

Οι 32 μελέτες που αναλύθηκαν συνδυαστικά είχαν δημοσιευθεί μεταξύ 1994 και 2022. Οι περισσότερες είχαν διεξαχθεί σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι γυναίκες με ψυχικά τραύματα από την παιδική ηλικία είχαν:

  • 37% περισσότερες πιθανότητες επιπλοκών στην εγκυμοσύνη
  • 31% περισσότερες πιθανότητες αρνητικών εκβάσεων της κύησης

Ειδικότερα, οι γυναίκες αυτές διέτρεχαν:

  • 39% μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν διαβήτη κύησης
  • 59% μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν κατάθλιψη της εγκυμοσύνης

Είχαν επίσης 27% περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν μωρό με χαμηλό βάρος γέννησης. Είχαν ακόμα 41% περισσότερες πιθανότητες πρόωρου τοκετού.

Η μελέτη έδειξε επίσης πως είχαν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν:

  • Υπερβολική αύξηση του σωματικού βάρους τους
  • Υπέρταση της κυήσεως

Όσο περισσότερα, εξ άλλου, ήταν τα ψυχικά τραύματα της παιδική ηλικίας σε μία γυναίκα, τόσο περισσότερο αυξανόταν ο κίνδυνος για τις προαναφερθείσες επιπλοκές.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι για να βελτιωθεί η εγκυμοσύνη και η υγεία μητέρας και μωρού, απαιτούνται προληπτικές στρατηγικές, προληπτικός έλεγχος και φροντίδα των ψυχικά τραυματισμένων εγκύων, σημειώνουν οι ερευνητές.

Φωτογραφία: iStock