Τα Ελληνόπουλα είναι εθισμένα στο ίντερνετ και συχνά έχουν ψυχοκοινωνικά προβλήματα

  • Iatropedia
Τα Ελληνόπουλα έχουν εθιστεί στη χρήση του διαδικτύου, προτιμούν να μένουν μπροστά από ένα κομπιούτερ και να σερφάρουν με τις ώρες παρά να βγαίνουν έξω και να βιώνουν τις κοινωνικές συναναστροφές που θα έπρεπε. Η υπερβολική του χρήση μάλιστα, είναι τόσο δημοφιλής ανάμεσα στους Έλληνες έφηβους, που κινδυνεύουν να οδηγηθούν σε ψυχοκοινωνικά προβλήματα.

Οι επιστήμονες μάλιστα τονίζουν ότι η ραγδαία αύξηση των κοινωνικών δικτύων (facebook, twitter κ.α), είναι η πρώτη αιτία του εθισμού αυτού. Με απλά λόγια το παιδί μπαίνει στο facebook και δεν ξεκολλάει από εκεί για ώρες.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη Πανελλαδική έρευνα ανάμεσα σε έφηβους 15 και 16 ετών, από την Μονάδα εφηβικής Υγείας της Β' παιδιατρικής πανεπιστημιακής κλινικής του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού. Τα έως τώρα στοιχεία της έρευνας είναι συγκλονιστικά:

– Έχει αυξηθεί το ποσοστό υπερβολικής χρήσης του διαδικτύου.

– Οι επαρχιακές πόλεις παρουσιάζουν μεγαλύτερο ποσοστό συμπεριφορών εθισμού στο διαδίκτυο και οριακής χρήσης σε σύγκριση με τον πληθυσμό της Αττικής.

– Αντίθετα με τα αποτελέσματα έρευνας του 2007, σύμφωνα με τα οποία τα αγόρια είχαν προβάδισμα σε συμπεριφορές εξάρτησης, τώρα παρατηρείται εξίσωση αγοριών – κοριτσιών.

– Ως πρώτη αιτία, που μπορεί να οδηγήσει σε συμπεριφορά εθισμού, είναι τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης. Ακολουθούν τα online παιχνίδια, τα οποία είχαν την πρωτιά το 2007.

– Τα παιδιά με συμπεριφορές εξάρτησης, παρουσιάζουν στατιστικά σημαντική διαφορά στη χαμηλή βαθμολογία σχολείου σε σύγκριση με τους εφήβους που ασχολούνται με το διαδίκτυο σε φυσιολογικά πλαίσια. Εξάλλου, τα παιδιά με συμπεριφορές εξάρτησης επιδίδονται σε παιχνίδια τύχης και χρησιμοποιούν υλικό με σεξουαλικό περιεχόμενο σημαντικά συχνότερα από τα υπόλοιπα παιδιά.

– Από το σύνολο των εφήβων 63,7% θα χρησιμοποιούσαν προσωπικά τους δεδομένα (αφορά εξαρτημένους εφήβους από το Διαδίκτυο).

Στη Μονάδα Εφηβικής Υγείας έχουν απευθυνθεί τουλάχιστον 150 έφηβοι μαζί με τους γονείς τους προκειμένου να βοηθηθούν για να απεξαρτηθούν από τον εθισμό του διαδικτύου. Στα πρώιμα στάδια το φαινόμενο αντιμετωπίζεται σχετικά εύκολα με ψυχοεκπαίδευση. Σε προχωρημένο στάδιο εθισμού ο έφηβος δεν αναγνωρίζει ότι υπάρχει πρόβλημα, δεν συνεργάζεται, μπορεί να λέει ψέμματα και μπορεί να εξαπατά γονείς και θεραπευτές. Σε αυτό το στάδιο η συμπεριφορά του δεν διαφέρει από την συμπεριφορά ατόμων που είναι εθισμένα σε ναρκωτικές ουσίες.

Οι επιστήμονες είναι πεπεισμένοι ότι η οικογένεια και το σχολείο μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην αντιμετώπιση αυτού του σύγχρονου φαινομένου. Ο ρόλος των γονιών είναι σημαντικός και κατά τις πρώτες επαφές του παιδιού με το διαδίκτυο θα πρέπει να βρίσκονται συνέχεια “από πάνω” του.

Η Μονάδα εφηβικής υγείας λειτουργεί την τηλεφωνική γραμμή ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ (8001180015) και προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες σε γονείς και εφήβους, σχετικά με θέματα ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου.

Η έρευνα, η οποία προβλέπεται να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2013, γίνεται στα πλαίσια του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος για τη διερεύνηση της συχνότητας και έντασης των συμπεριφορών εξάρτησης στο διαδίκτυο σε Ευρωπαίους εφήβους και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

το ίντερνετ εθίζει σαν ναρκωτικό και καταστρέφει τον εγκέφαλο όπως η κοκαίνη

εθισμένοι στο διαδίκτυο οι έφηβοι

κινέζος έφηβος πούλησε μέσω ίντερνετ το νεφρό του για να αγοράσει ipad

ανάρπαστες οι ροζ σελίδες στο ίντερνετ

παιδιά εθισμένα στην ηλεκτονική πορνογραφία

μικρές συμβουλές για καλύτερη υγεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν