Στρεπτόκοκκος Α: Αρρώστησαν βαριά 249 παιδιά στη Βρετανία. Κατέληξε το ένα στα 10

  • Ρούλα Τσουλέα
στρεπτόκοκκος Α
Σε παιδιά κάτω των 10 ετών καταγράφεται το ένα στα τέσσερα σοβαρά περιστατικά. Τα περισσότερα αφορούν παιδάκια ηλικίας 1-4 ετών. Ακολουθούν οι ηλικίες 5-9 ετών. Ωστόσο έχουν χαθεί και πολλοί ενήλικες.

Ασταμάτητος ο στρεπτόκοκκος Α κοστίζει ολοένα περισσότερες ζωές μικρών παιδιών (αλλά και ενηλίκων) στη Βρετανία. Όπως ανακοίνωσε η αρμόδια υγειονομική Αρχή της χώρας, κατέληξαν ακόμα πέντε παιδιά στην Αγγλία, με συνέπεια ο συνολικός αριθμός των ανήλικων θυμάτων του να ανέρχεται πλέον σε 24.

Από τον Σεπτέμβριο έως τώρα, συνολικώς 960 ασθενείς στη Βρετανία παρουσίασαν διεισδυτική στρεπτοκοκκική λοίμωξη της ομάδας Α (iGAS). Η λοίμωξη αυτή αναπτύσσεται όταν ο στρεπτόκοκκος Α, που φυσιολογικά υπάρχει στον λαιμό ή στο δέρμα, εισέλθει στο αίμα.

Όπως ανακοίνωσε η Βρετανική Αρχή Ασφαλείας της Υγείας (UKHSA), από τους ασθενείς με διεισδυτική λοίμωξη,  οι 249 είναι παιδιά. Τα περισσότερα κρούσματα έχουν καταγραφεί στην ηλικιακή ομάδα 1-4 ετών. Ανέρχονται σε συνολικώς 126, έναντι 111 που ήταν πριν από μία εβδομάδα. Ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 5-9 ετών, όπως έχουν καταγραφεί συνολικώς 88 κρούσματα.

Ωστόσο ο στρεπτόκοκκος Α εξακολουθεί να προκαλεί τα περισσότερα σοβαρά περιστατικά σε άτομα ηλικίας άνω των 45 ετών. Στην πραγματικότητα, η μέση ηλικία των ασθενών που νόσησαν βαριά έως στιγμής ανέρχεται σε 46,5 χρόνια. Ο νεότερος ασθενής ήταν κάτω του 1 έτους και ο γηραιότερος 102 ετών. Στα παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών καταγράφεται το 24% των σοβαρών κρουσμάτων.

Οι θάνατοι

Συνολικώς εφέτος έχουν χάσει τη ζωή τους 94 ασθενείς όλων των ηλικιών, από σοβαρή λοίμωξη που οφείλεται στον στρεπτόκοκκο Α. Από αυτούς:

  • Οι 39 (ποσοστό 41%) είχαν ηλικία άνω των 75 ετών
  • Οι 16 (ποσοστό 17%) είχαν ηλικία κάτω των 10 ετών
  • Οι 8 (ποσοστό 8,5%) είχαν ηλικία 10-18 ετών

Η συντριπτική πλειονότητα των θανάτων σε όλες τις ηλικίες έχει καταγραφεί στην Αγγλία. Σε όλη τη Βρετανία, εξ άλλου, έχουν καταγραφεί έως στιγμής σχεδόν 27.500 κρούσματα οστρακιάς.

Όπως σημειώνει η UKHSA στην έκθεσή της, εφέτος τα σοβαρά κρούσματα λόγω του στρεπτόκοκκου Α είναι αυξημένα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ειδικά, όμως, στα μικρά παιδιά (κάτω των 10 ετών) είναι πολύ περισσότερα απ’ ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.

Τι είναι ο στρεπτόκοκκος Α

Όπως αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (GAS) είναι ένα κοινό βακτήριο. Πολλοί από εμάς τον φέρουμε στο λαιμό και στο δέρμα μας, χωρίς να εμφανίζουμε συμπτώματα λοίμωξης (φορεία του παθογόνου). Ωστόσο, το συγκεκριμένο παθογόνο μπορεί να προκαλέσει σε ορισμένες περιπτώσεις λοίμωξη, ήπια ή  και πιο σοβαρή.

Οι σοβαρές λοιμώξεις προκαλούνται όταν ο στρεπτόκοκκος Α μεταφερθεί μέσω της κυκλοφορίας του αίματος σε μέρη του σώματος όπου κανονικά δεν ανιχνεύεται (όπως στους πνεύμονες ή αλλού).

Ο στρεπτόκοκκος Α προκαλεί λοιμώξεις στο δέρμα, τους μαλακούς ιστούς και την αναπνευστική οδό. Είναι υπεύθυνος για λοιμώξεις όπως:

  • Αμυγδαλίτιδα
  • Φαρυγγίτιδα
  • Οστρακιά
  • Μολυσματικό κηρίο (στο δέρμα)

Οι λοιμώξεις αυτές σπανίως είναι σοβαρές και τα συμπτώματά τους υποχωρούν με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής.

Οι πιο σοβαρές λοιμώξεις που σχετίζονται με τον στρεπτόκοκκο της ομάδας Α προέρχονται από τον διεισδυτικό στρεπτόκοκκο ομάδας Α, (iGAS). Αυτό μπορεί να συμβεί:

  • Όταν ένα άτομο έχει ανοιχτά τραύματα που επιτρέπουν στο βακτήριο να εισέλθει στον ιστό
  • Από βλάβες στην αναπνευστική οδό μετά από ιογενές νόσημα
  • Σε άτομο που έχει μειωμένη ανοσία σε κάποια λοίμωξη, λόγω υποκείμενου νοσήματος ή φαρμακευτικής αγωγής.

Φωτογραφία: iStock