Στρεπτόκοκκος Α: Στα 19 τα παιδιά που έχασαν τη ζωή τους στη Βρετανία

  • Ρούλα Τσουλέα
στρεπτόκοκκος Α
Τα παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών αποτελούν το 21% των κρουσμάτων διεισδυτικής στρεπτοκοκκικής λοίμωξης της ομάδας Α στη χώρα, έναντι του 5-11% τις πέντε προηγούμενες χρονιές

Τουλάχιστον 19 παιδιά έχουν πεθάνει έως στιγμής στη Βρετανία από τη διεισδυτική μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο στρεπτόκοκκος Α, ενώ τα κρούσματά της είναι διπλάσια απ’ ό,τι τις πέντε προηγούμενες σεζόν.

Οι κοινές λοιμώξεις, εξ άλλου, που προκαλεί ο στρεπτόκοκκος Α (κυρίως η οστρακιά) έχουν έως στιγμής προκαλέσει τριπλάσιο αριθμό κρουσμάτων απ’ ό,τι την προηγούμενη «κακή» χρονιά (ήταν η περίοδος 2017-2018).

Τα αναθεωρημένα αυτά στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα η Βρετανική Αρχή Ασφαλείας της Υγείας (UKHSA). Όπως ανακοίνωσε, συνολικώς 74 ασθενείς έχουν χάσει έως στιγμής τη ζωή τους στη χώρα από την διεισδυτική στρεπτοκοκκική λοίμωξη της ομάδας Α. Οι 19 από αυτούς ήταν ανήλικοι, με τους περισσότερους να είναι κάτω των 10 ετών.

Η πλειονότητα των θανάτων σε παιδιά καταγράφηκε στην Αγγλία (είναι συνολικώς 16). Τρία ακόμα παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους στη Βόρεια Ιρλανδία και την Ουαλία.

Οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι δεν έχει ακόμα κορυφωθεί η επιδημία της οστρακιάς και της διεισδυτικής λοίμωξης που προκαλεί ο στρεπτόκοκκος Α. Είναι, επομένως, πιθανό να υπάρξουν πρόσθετοι θάνατοι τις προσεχείς εβδομάδες, είπαν.

Ο στρεπτόκοκκος Α δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο της Βρετανίας. Κρούσματα και θάνατοι έχουν καταγραφεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ισπανία και η Γαλλία.

Στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί τις τελευταίες εβδομάδες κρούσματα οστρακιάς σε παιδιά. Ωστόσο έως στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί κάποιο περιστατικό που να παραπέμπει στη διεισδυτική στρεπτοκοκκική λοίμωξη της ομάδας Α, σύμφωνα με την καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου.

Διαβάστε ακόμα  Β. Παπαευαγγέλου: Όλη η Ελλάδα “βράζει” από ιώσεις – Πρώτη φορά ράντζα στην Παιδιατρική του Αττικόν

Οι ηλικιακές ομάδες υψηλού κινδύνου

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της UKHSA, από τις 12 Σεπτεμβρίου έως τις 11 Δεκεμβρίου 2022 καταγράφηκαν συνολικώς 7.750 κρούσματα οστρακιάς. Την αντίστοιχη «κακή» περίοδο 2017-2018 είχαν καταγραφεί μόλις 2.538.

Η διεισδυτική (σοβαρή) μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο στρεπτόκοκκος Α παρατηρήθηκε κατά το ίδιο διάστημα:

  • Σε 111 παιδιά ηλικίας 1-4 ετών
  • Σε 74 παιδιά ηλικίας 5-9 ετών

Η πλειονότητα των σοβαρών διεισδυτικών λοιμώξεων παρατηρείται στις ηλικίες άνω των 15 ετών. Στην Αγγλία, λ..χ, από τα 509 σοβαρά περιστατικά που προκάλεσε ο στρεπτόκοκκος Α, το 21% αφορά παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών.

Τα περισσότερα σοβαρά περιστατικά καταγράφονται στους ηλικιωμένους άνω των 75 ετών. Ακολουθούν τα μικρά παιδιά (κάτω των 4 ετών). Πιο αναλυτικά, τα περιστατικά είναι:

  • 2,4 ανά 100.000 πληθυσμού στις ηλικίες άνω των 75 ετών
  • 2,3 ανά 100.000 πληθυσμού στις ηλικίες 1-4 ετών
  • 1,3 ανά 100.000 πληθυσμού στις ηλικίες κάτω του 1 έτους

Οι ειδικοί τονίζουν ότι τα κρούσματα διεισδυτικής στρεπτοκοκκικής λοίμωξης της ομάδας Α στην Αγγλία είναι εφέτος διπλάσια απ’ ό,τι τις πέντε προηγούμενες χρονιές (509 έναντι 248, κατά μέσον όρο).

Φωτογραφία: iStock