Σύνδρομο της »άδειας φωλιάς»: Τι είναι και πως αντιμετωπίζετε

  • Iatropedia
Όταν και το τελευταίο παιδί της οικογένειας φεύγει από το σπίτι τότε πολλοί γονείς αντιμετωπίζουν έντονα αισθήματα θλίψης και απώλειας. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται επιστημονικά το σύνδρομο της ''άδειας φωλιάς''. Τι είναι το σύνδρομο αυτό και πως αντιμετωπίζετε; Απαντήσεις στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί.

Της Αθηνάς Θ. Λάνη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί για το φαινόμενο αυτό έχουν δείξει ότι οι γονείς που αντιμετωπίζουν το σύνδρομο αυτό έχουν μια βαθιά αίσθηση της απώλειας, γεγονός που τους καθιστά ευάλωτους στην κατάθλιψη, στον αλκοολισμό, στην κρίση ταυτότητας και σε συζυγικές συγκρούσεις.

Ωστόσο, νέες μελέτες δείχνουν ότι όταν και το τελευταίο παιδί φεύγει από το σπίτι, οι γονείς έχουν μια νέα ευκαιρία να επανασυνδεθούν και να βελτιώσουν την ποιότητα του γάμου τους.

Συμβουλές

Για να αντιμετωπίσετε το σύνδρομο αυτό:

Μείνετε σε επαφή με τοπαιδί.

Μπορείτε να συνεχίσετε να είναι κοντά στα παιδιά σας, ακόμη και όταν ζουν χωριστά. Κάντε μια προσπάθεια να διατηρείτε τακτικές επαφές με επισκέψεις, τηλεφωνικές κλήσεις, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου καιμε άλλους τρόπους.

Ζητήστε υποστήριξη. Αν τα πράγματα χεοροτερέψουν και η ψυχολογία σας είναι ''πεσμένη'' μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια.

Βρείτε καταφύγιο σε φίλους για να μοιραστείτε τα συναισθήματά σας. Αν νιώθετε κατάθλιψη, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Σκεφτείτε θετικά για τον επιπλέον ελεύθερο χρόνο που θα έχετε και πως θα τον εκμεταλευτείτε.

Μείνετε απασχολημένοι και σε εγρήγορση

Αθηνά Θ. Λάνη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: athinalani@yahoo.gr

πηγήmayo clinic