Συμβουλές για να προλάβετε τις παιδικές αλλεργίες!

  • Iatropedia
Μπορεί ο καιρός να μας έχει τρελάνει λόγω των ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών για την εποχή που θυμίζουν άνοιξη αλλά στο προσκύνιο εμφανίσθηκαν για άλλη μια χρονιά οι αλλεργίες.Όταν κάποιος είναι ενήλικος τότε σίγουρα του έχει ξανασυμβεί και ξέρει πως να τις αντιμετωπίσει.Τι γίνεται όμως με τα μικρά παιδιά; Τι πρέπει να κάνει ο γονέας όταν το παιδί του εκδηλώσει αλλεργία; Στο επιστημονικό άρθρο που θα διαβάσετε θα ενημερωθείτε πλήρως για το πως θα προλάβετε τις παιδικές αλλεργίες.

Της παιδιάτρου Χρυσάνθης Λαθήρα

Αλλεργία είναι η παράδοξη και υπερβολική αντίδραση του ανθρώπινου οργανισμού σε ένα ερέθισμα του περιβάλλοντος.Αυτές οι εποχιακές αλλεργίες γνωστές με διάφορα ονόματα όπως πυρετός εκ χόρτου, εαρινός κατάρρους ,εαρινή ρινίτιδα οφείλονται στην αντίδραση του οργανισμού στη γύρη και στους σπόρους διάφορων φυτών που εισέρχονται στο σώμα μέσω της εισπνοής ,της κατάποσης , της δερματικής επαφής.

Ανάλογα με την εποχή της ανθοφορίας και την γεωγραφική περιοχή οι εποχικές αλλεργίες μπορεί να εμφανιστούν εκτός της άνοιξης ,το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο. Συνήθη φυτά που την προκαλούν είναι η ελιά ,το περδικάκι, το γρασίδι , τα αγρωστώδη ,το κυπαρίσι, το πεύκο, η λεύκα ,το χρυσάνθεμο και άλλα.

Οι αλλεργίες που οφείλονται στα αεροαλλεργιογόνα εμφανίζονται συνήθως σε παιδιά μεγαλύτερα των 3 ετών και είναι συχνότερα στα παιδιά που και δύο γονείς έχουν ιστορικό αλλεργίας μάλιστα τότε η πιθανότητα να παρουσιάσει αλλεργία ένα παιδί μπορεί να φτάσει το 60%.Το ποσοστό αυτό μειώνεται όταν είναι ένας μόνο γονιός αλλεργικός.

ΠΩΣ ΕΚΔΗΛΩΝΕΤΑΙ Η ΑΛΛΕΡΓΙΑ

Η ανοιξιάτικη αλλεργία εκδηλώνεται με ρινική καταρροή, παροξυσμικά φταρνίσματα, φαγούρα στη μύτη και στα μάτια, δάκρυα, κάψιμο και αίσθημα κνησμού στο ρινοφάρυγγα, μπούκωμα ,δερματικό εξάνθημα και βήχα. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να εμφανιστούν το καθένα μόνο του ή και όλα μαζί. Αυτή η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ενοχλητική για τον μικρό ασθενή αλλά είναι αιτία παθήσεων όπως πονοκεφάλων ,ιγμορίτιδας, εκκριτικής ωτίτιδας , απώλειας της γεύσης και της όσφρησης.

ΠΩΣ ΘΕΡΑΠΕΥΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΕΡΓΙΑ;

Η αλλεργία είναι μια κατάσταση που δεν θεραπεύεται αλλά κυρίως προλαμβάνεται και όταν εκδηλωθεί τότε δίδονται φάρμακα που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα. Αυτά είναι αντιισταμινικά, αποσυμφορητικά κορτικοστεροειδή φάρμακα ,

τα οποία χορηγούνται ανάλογα με την εκδήλωση της αλλεργίας σε μορφή σπρέι, σιροπιών, κολλύριου .Στην περίπτωση που μετά από ειδικά δερματικά τεστ και εξετάσεις αίματος ανιχνευτεί το υπεύθυνο αλλεργιογόνο τότε υπάρχει ειδική θεραπεία αποευαισθητοποίησης ώστε ο οργανισμός να αποκτήσει ανοσία στην ουσία που τον ενοχλεί.

ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΛΛΕΡΓΙΑΣ

Η πρόληψη της εαρινής αλλεργίας επιτυγχάνεται με την αποφυγή της έκθεσης στη γύρη. Είναι όμως εφικτό να κρατήσεις στο σπίτι τα μικρά παιδιά κατά τους ανοιξιάτικους μήνες ,από Μάρτιο έως Μάιο που κυκλοφορούν τα περισσότερα αλλεργιογόνα όπως γύρη από το περδικάκι, το κυπαρίσσι, το πεύκο και την ελιά; Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να περιορίσετε τις βόλτες νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα και όταν φυσάει δυνατά .

Μετά την έξοδό σας να κάνετε ολόσωμο μπάνιο στο παιδί , να πλύνετε τα ρούχα που φορούσε κατά την έξοδό του, να κλείνετε καλά τα παράθυρα του σπιτιού ώστε να μην επιτρέπετε την είσοδο της γύρης στο σπίτι, και να χρησιμοποιείται ειδικά φίλτρα στα κλιματιστικά σας.

Είναι καλό τα παιδιά που παρουσιάζουν συμπτώματα αλλεργικής επιπεφυκίτιδας να φορούν γυαλιά ηλίου ώστε να προστατεύουν τα μάτια τους .Επίσης να αποφεύγετε το περπάτημα με γυμνά πόδια στην εξοχή ή να αγγίζετε φυτά ή το γρασίδι εφόσον έχετε γνωστή αλλεργία σε αυτά.

Αν γνωρίζουμε το υπεύθυνο αλλεργιογόνο μπορούμε να χορηγήσουμε στο παιδί, σε συννενόηση με τον παιδίατρό του ,κάποιο αντιισταμινικό φάρμακο για να προλάβουμε τα έντονα συμπτώματα αλλεργίας. Το φάρμακο αυτό λαμβάνεται καθημερινά ένα μήνα πριν την έναρξη της ανθοφορίας και βοηθά στην ηπιότερη εκδήλωση των συμπτωμάτων.

Χρυσάνθη Λαθήρα

παιδίατρος

lathiraped@gmail.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι να κάνουμε όταν το παιδί αρνείται να πάρει το φάρμακο του;

Γιατί πολλά παιδιά και έφηβοι παρουσιάζουν αυτοκτονική συμπεριφορά;

Δείτε πως λειτουργεί σχολείο για τυφλά παιδιά στις ΗΠΑ. ΒΙΝΤΕΟ

Έτσι είμαστε στην κοιλιά της μητέρας μας. ΣΠΑΝΙΕΣ ΦΩΤΟ

Μαθησιακές δυσκολίες, δυσλεξία και υπερκινητικότητα: μάθετε τα πάντα

Πως να απαντάμε στα παιδιά όταν μας ρωτούν για την οικονομική κρίση;

Τι πρέπει να κάνουμε όταν το παιδί μας είναι δυσκοίλιο;

Που να απευθυνθείτε, εάν είστε ανασφάλιστοι, για τον εμβολιασμό των παιδιών σας;

Τι πρέπει να κάνουμε όταν το παιδί μας, κάνει συνέχεια εμετούς;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν