Η Ρόδος φιλοξένησε κορυφαία διεθνή συνάντηση για τη μεταμόσχευση μυελού σε παιδιά

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Στις 26-28 Μαΐου 2016 πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο με απόλυτη επιτυχία το 10ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Μεταμοσχεύσεων Μυελού των Οστών στα παιδιά και ταυτόχρονα η 5η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νοσηλευτών Μονάδων Μεταμόσχευσης Μυελού Οστών στα παιδιά (10th Meeting of the EBMT (European Bone Marrow Transplant) Pediatric Diseases Working Party και το 5th Meeting of the EBMT Pediatric Nurses).

Η επιστημονική αυτή συνάντηση που αποτελεί κορυφαίο διεθνές γεγονός για τις μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών στον παιδιατρικό χώρο, διοργάνωσε εκ μέρους του  EBMT η Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – Ελπίδα» του Γ.Ν.Π.Α «Η Αγία Σοφία» με επικεφαλής τον τέως Διευθυντή της Μονάδας και επιστημονικό υπεύθυνο της τράπεζας εθελοντών μυελού των οστών «Όραμα Ελπίδας» κ. Γραφάκο.

Τη συνάντηση παρακολούθησαν 125 σύνεδροι από 80 Μονάδες Μεταμόσχευσης 24 χωρών, κυρίως Ευρωπαϊκών αλλά και από την Αργεντινή, Σαουδική Αραβία, Ισραήλ, Βραζιλία. Τα ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα θέματα κάλυψαν όλο το φάσμα – κλινικό, ερευνητικό και κοινωνικό – της Μεταμόσχευσης Αιμοποιητικών Κυττάρων (ΜΑΚ) στα παιδιά και παρουσιάστηκαν από εξέχοντες Παιδιάτρους, Αιματολόγους και Νοσηλευτές, προερχόμενους από τις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές Μονάδες ΜΑΚ.

Τονίζεται επιπλέον η εξαιρετική Ελληνική συμμετοχή, η οποία άφησε άριστες εντυπώσεις με ομιλίες, εργασίες και συντονισμό Συνεδριάσεων. Ως προς το υπόλοιπο πρόγραμμα του συνεδρίου, η τελετή έναρξης πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του Κάστρου των Ιπποτών και εντυπωσίασε τους ξένους προσκεκλημένους.

Στο Συνέδριο, το οποίο και υποστήριξε ο τοπικός Δωδεκανησιακός Σύλλογος «Ροδαυγή» εδόθη εκτεταμένη δημοσιότητα από τα τοπικά ΜΜΕ. Συνδιοργανωτής του συνεδρίου ήταν η Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας – Ογκολογίας προβάλλοντας για άλλη μία φορά διεθνώς την σημαντική δραστηριότητά της.  Ο Πρόεδρος της Εταιρείας, κ. Πουρτσίδης τίμησε με την παρουσία του τη συνάντης,η απευθύνοντας χαιρετισμό στους  Συνέδρους.

 

H Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας- Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ) είναι μία επιστημονική, μη-κερδοσκοπική εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1986 και μετά από πολλά χρόνια πρωτοβουλίας και δραστηριοποίησης στο χώρο της υγείας, αποτελεί σήμερα έναν υγιή και σημαντικό για την επιστημονική γνώση οργανισμό, ο οποίος αριθμεί 200 ενεργά μέλη.

Οι δραστηριότητες της ΕΕΠΑΟ επικεντρώνονται τόσο στο αμιγώς επιστημονικό πεδίο της ειδικότητας της παιδιατρικής αιματολογίας-ογκολογίας, όσο και στην κοινωνική και ψυχολογική διάσταση και στήριξη των νοσούντων και των οικογενειών τους.

Στους στόχους της Εταιρείας περιλαμβάνονται:

• Η διοργάνωση του Πανελληνίου Συνεδρίου της Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας κάθε 2 χρόνια, ώστε να παρουσιάζονται μεταξύ των ιατρών τα νέα δεδομένα και οι επιστημονικές εξελίξεις γύρω από το θέμα αυτό.

• Η διοργάνωση επιστημονικών ημερίδων και εκπαιδευτικών σεμιναρίων, με στόχο την προαγωγή της έρευνας και της εκπαίδευσης στη χώρα μας.

• Ο σχεδιασμός και η διενέργεια πολυκεντρικών κλινικών μελετών για τα κακοήθη νοσήματα και τις χρόνιες ασθένειες του αίματος στα παιδιά.

• Η δημιουργία συστήματος ηλεκτρονικής καταγραφής (registry) των παιδικών νεοπλασματικών νόσων πανελλαδικά.

• Η έκδοση οδηγιών για τρέχοντα θέματα της επικαιρότητας, που αφορούν τις οικογένειες παιδιών που πάσχουν από κακοήθη ή άλλη χρόνια αιματολογική νόσο.

Συγχρόνως με τα παραπάνω, η ΕΕΠΑΟ προσπαθεί διαρκώς να συμβάλλει στη σωστή ενημέρωση-πληροφόρηση του κοινού γύρω από θέματα πρόληψης και θεραπείας, με κάθε τρόπο και με κάθε διαθέσιμο μέσο.