Προστατεύστε τα μικρά παιδιά από τον καπνό της φωτιάς

  • Ρούλα Τσουλέα
φωτιά
Τι προβλήματα μπορεί να δημιουργήσουν στα μικρά παιδιά ο καπνός και οι στάχτες. Πως μπορείτε να τα προστατεύσετε. Πότε πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια ή/και να φύγετε από το σπίτι σας.

Οι δασικές πυρκαγιές μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα σε άτομα που βρίσκονται πολλά χιλιόμετρα μακριά τους. Και αυτό διότι ο καπνός από τη φωτιά μετακινείται σε μεγάλες αποστάσεις. Τα μικρά παιδιά είναι μία από τις ευπαθείς ομάδες για την ανάπτυξη προβλημάτων λόγω του καπνού, ιδίως εάν πάσχουν από:

  • Άσθμα
  • Αλλεργίες
  • Χρόνια προβλήματα υγείας

Σε τέτοια περίπτωση μπορεί να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερη δυσκολία στην αναπνοή όταν υπάρχει καπνός. Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) έχουν μερικές χρήσιμες συμβουλές για να προστατεύσετε τα παιδιά σας από τον καπνό.

Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να παρακολουθείτε συστηματικά τις δημόσιες ενημερώσεις για την ποιότητα του αέρα. Συμβουλευθείτε τον παιδίατρό σας σχετικά με την άθληση και την ασφάλεια στις περιοχές όπου υπάρχει καπνός από δασική φωτιά.

Οι προστατευτικές μάσκες

Να θυμάστε ακόμα πως όταν ατμόσφαιρα είναι επιβαρυμένη από τον καπνό και τα αιωρούμενα σωματίδια δεν προστατεύουν επαρκώς το παιδί σας:

  • Οι απλές μάσκες
  • Οι χειρουργικές μάσκες
  • Τα μαντήλια
  • Τα βρεγμένα υφάσματα

Αντίστοιχα, οι μάσκες Ν95 είναι κατασκευασμένες για ενήλικες και μπορεί να μην ταιριάζουν καλά στο πρόσωπό τους. Επομένως, όταν η φωτιά γεμίζει με καπνό την περιοχή σας, να παραμένετε σε κλειστούς χώρους, με κλειστά παράθυρα και αναμμένο ένα κλιματιστικό.

Τι άλλο να προσέχετε

Απαραίτητο είναι ακόμα να κάνετε αρκετές προμήθειες σε φάρμακα. Χρειάζεστε συνταγογραφούμενα φάρμακα για 7-10 ημέρες. Βάλτε τα φάρμακα σε ένα αδιάβροχο, αεροστεγές κουτί. Πάρτε το μαζί σας, αν χρειαστεί να εκκενώσετε την κατοικία ή την περιοχή σας

Να αποφεύγετε το μαγείρεμα στο σπίτι. Ειδικά το τηγάνισμα και το ψήσιμο στην ψηστιέρα μπορεί να επιδεινώσουν τη ρύπανση του εσωτερικού αέρα.

Εάν το παιδί έχει προβλήματα με την αναπνοή του ή άλλα συμπτώματα που δεν βελτιώνονται, σκεφθείτε το ενδεχόμενο εκκένωσης. Πηγαίνετε σε περιοχή με πιο καθαρό αέρα.

Εάν το παιδί παρουσιάσει σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια, υπνηλία ή δεν έχει διάθεση για φαγητό ή υγρά, μειώστε την έκθεσή του στον καπνό. Ζητήστε επίσης αμέσως ιατρική βοήθεια.

Μετά τη φωτιά

Όταν σβήσει η φωτιά, μην βιαστείτε να επιστρέψετε στο σπίτι σας. Βεβαιωθείτε πρώτα ότι κάτι τέτοιο είναι ασφαλές. Μην ξεχνάτε ότι ο καπνός μπορεί να παραμείνει σε εσωτερικούς και σε υπαίθριους χώρους για πολλές μέρες μετά τη λήξη της φωτιάς. Επομένως, πρέπει να εξακολουθήσετε να ενημερώνεστε  για  την ποιότητα του αέρα στην περιοχή σας.

Φροντίστε να μην εμπλέξετε καθόλου τα παιδιά στις εργασίες καθαρισμού που αφορούν τη φωτιά. Πρέπει να τα κρατήσετε μακριά από την στάχτη. Επομένως, μην επιστρέψετε στο σπίτι πριν απομακρύνετε όλη την στάχτη και τα αποκαΐδια. Αν η φωτιά εκδηλωθεί σε εποχή που είναι ανοιχτά τα σχολεία, το ίδιο πρέπει να εξασφαλίσετε και πριν επιστρέψει το παιδί στα μαθήματά του.

Αν τυχόν το παιδί έρθει σε άμεση επαφή με στάχτη, ξεπλύνετε αμέσως με άφθονο νερό το αντίστοιχο σημείο του σώματός του.

Προσέξτε για τυχόν συμπτώματα. Επικοινωνήστε με παιδίατρό σας εάν το παιδί σας έχει πρόβλημα αναπνοής, δύσπνοια, βήχα που δεν υποχωρεί ή άλλα συμπτώματα που επιμένουν. Καλέστε το 166 ή πηγαίνετε αμέσως στα επείγοντα περιστατικά ενός νοσοκομείου για άμεση παροχή βοήθειας.

Φωτογραφία: iStock