Προσοχή: Η έκθεση σε δυνατά φώτα πριν τον ύπνο αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη στην εγκυμοσύνη

  • Ρούλα Τσουλέα
φώτα
Νέα ευρήματα συσχετίζουν την έκθεση στον τεχνητό φωτισμό το βράδυ με διαταραχή στον μεταβολισμό της γλυκόζης.

Οι γυναίκες που περιμένουν παιδί καλό είναι να χαμηλώνουν τα φώτα και να μειώνουν τη φωτεινότητα στις ψηφιακές συσκευές τις ώρες πριν τον βραδινό ύπνο. Η κίνηση αυτή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο που διατρέχουν να εκδηλώσουν διαβήτη κύησης, αναφέρουν επιστήμονες από το Σικάγο.

Σε μελέτη με εκατοντάδες εγκύους κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσες εκτίθενται στο ημίφως μετά τη δύση του ηλίου, έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με τη νόσο σε σύγκριση με όσες εκτίθενται σε μέτριο ή δυνατό φως.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως οι εργαζόμενοι σε νυχτερινές βάρδιες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Το ίδιο ισχύει για όσους έχουν αυξημένη έκθεση στο τεχνητό φωτισμό των υπαίθριων χώρων.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα φώτα τη νύχτα καταστέλλουν την παραγωγή της μελατονίνης. Η μελατονίνη είναι η φυσική ορμόνη που ρυθμίζει το βιολογικό ρολόι (κιρκάδιοι ρυθμοί) του οργανισμού και τις ώρες ύπνου-αφύπνισης.

Η διαταραχή της έχει συνέπειες σε πολλές μεταβολικές διεργασίες. Μεταξύ αυτών  συμπεριλαμβάνεται ο μεταβολισμός της γλυκόζης και η ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Η νέα μελέτη υποστηρίζει την πεποίθηση αυτή, καθώς υποδηλώνει ότι στις ομάδες υψηλού κινδύνου από τα φώτα της νύχτας συμπεριλαμβάνονται οι έγκυοι. Τα ευρήματά της δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση American Journal of Obstetrics and Gynecology Maternal Fetal Medicine.

Η νέα μελέτη

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, ενέταξαν στη μελέτη τους εγκύους από οκτώ μαιευτικές κλινικές των ΗΠΑ. Όλες διήνυαν την 16η έως 21η εβδομάδα της κυήσεως. Συνολικώς συμμετείχαν 741 γυναίκες ηλικίας 18 έως 43 ετών.

Οι ερευνητές τις χώρισαν σε τρεις ομάδες των 247 ατόμων η κάθε μία, αναλόγως με την έκθεσή τους σε δυνατά φώτα τις 3 ώρες πριν μπουν για ύπνο το βράδυ. Η έκθεση αυτή ήταν:

  • Μειωμένη (οι έγκυοι περνούσαν στο ημίφως κατά μέσον όρο 2,6 ώρες από τις 3)
  • Μέτρια (περνούσαν 2,2 ώρες από τις 3 στο ημίφως)
  • Μεγάλη (περνούσαν μόνο 1,7 ώρα από τις 3 στο ημίφως)

Σε σύγκριση με τις εγκύους που είχαν μειωμένη έκθεση στα δυνατά φώτα, όσες είχαν μεγάλη είχαν σχεδόν 5,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με διαβήτη κύησης καθώς προχωρούσε η εγκυμοσύνη τους.

Αντίστοιχα, όσες είχαν μέτρια έκθεση στα δυνατά φώτα είχαν τετραπλάσιες πιθανότητες διαβήτη κύησης.

Πιο αναλυτικά, με σακχαρώδη διαβήτη διαγνώστηκαν:

  • 16 από τις 247 γυναίκες της ομάδες με την μεγάλη έκθεση στα δυνατά φώτα
  • 12 από τις 247 γυναίκες της ομάδας με την μέτρια έκθεση
  • Μόλις 3 από τις γυναίκες με την μειωμένη έκθεση στον έντονο φωτισμό

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «η έκθεση στα φώτα πριν τον βραδινό ύπνο ενδέχεται να αποτελεί υποτιμημένο παράγοντα κινδύνου για διαβήτη κύησης», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Minjee Kim, επίκουρη καθηγήτρια Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Northwestern.

Πάσχει το 8% των εγκύων

Ο διαβήτης της κυήσεως καθίσταται ολοένα συχνότερος σε όλο τον κόσμο. Την περίοδο 2011-2013 το περίπου 4,5% των γυναικών που κυοφορούσαν το πρώτο τους παιδί έπασχαν από τη νόσο.

Το ποσοστό αυτό αυξάνεται κατά περίπου 3,4% ανά τριετία, με επακόλουθο το 2020 να ήταν 7,8%  στις ΗΠΑ.

«Η τάση αυτή είναι πολύ ανησυχητική», τονίζει η Dr. Kim. «Ο διαβήτης κυήσεως αυξάνει δραματικά τις πιθανότητες επιπλοκών στην κύηση. Επιπλέον, οι μητέρες έχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν πλήρη τύπου 2 διαβήτη, καρδιοπάθεια και άνοια αργότερα στη ζωή τους. Τα, δε, παιδιά τους έχουν αυξημένες πιθανότητες παχυσαρκίας και υπέρτασης όταν μεγαλώσουν».

Η εξεύρεση απλών τρόπων προστασίας από τη νόσο, όπως η μείωση της έκθεσης στα φώτα, μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια, κατέληξε.

Φωτογραφία: iStock