Προειδοποίηση για την οστρακιά στη Βρετανία. Τα 6 συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζουμε

  • Ρούλα Τσουλέα
οστρακιά
Που οφείλεται η οστρακιά και με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται. Ποιοι είναι οι κίνδυνοι εάν δεν γίνει εγκαίρως σωστή διάγνωση και θεραπεία. Τι παράδοξο παρατηρείται στη Βρετανία.

Ανακοινώσεις με τις οποίες προειδοποιούν τους γονείς να έχουν το νου τους για μία «ξεχασμένη» νόσο που πλήττει τα παιδιά, την οστρακιά, εξέδωσαν οι υγειονομικές Αρχές της Βρετανίας. Σε αυτές αναφέρουν ότι βλέπουν περισσότερα από τα αναμενόμενα κρούσματα της νόσου. Μάλιστα στη Σκωτία παρατηρούνται «ασυνήθιστα υψηλά» επίπεδα διασποράς.

Η οστρακιά είναι μία βακτηριακή λοίμωξη. Οφείλεται σε στρεπτόκοκκο της ομάδας Α και προκαλεί, μεταξύ άλλων, χαρακτηριστικό ερυθρό εξάνθημα στο δέρμα. Αν και προσβάλλει κυρίως παιδιά, μπορεί να μολύνει άτομα κάθε ηλικίας.

Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση με την κατάλληλη αντιβιοτική αγωγή μπορεί να αποτρέψει τυχόν σοβαρές επιπλοκές, όπως η πνευμονία και η μηνιγγίτιδα.

Όπως ανακοίνωσε ο υγειονομικός οργανισμός NHS Borders, που καλύπτει τη νοτιοανατολική Σκωτία, υπάρχει μεγάλη διασπορά του υπαίτιου βακτηρίου στην κοινότητα. Η διασπορά αυτή είναι «εκτός εποχής», δεδομένου ότι η οστρακιά παρατηρείται κυρίως χειμώνα και άνοιξη.

Αρκετά κρούσματα καταγράφονται και στην υπόλοιπη Βρετανία, αν και είναι σχετικά μειωμένα σε σύγκριση με όσα υπήρχαν πριν την πανδημία. Παρ’ όλα αυτά, δεκάδες περιστατικά καταγράφονται διάσπαρτα σε Αγγλία και Ουαλία, ανακοίνωσε η Βρετανική Υπηρεσία Ασφαλείας της Υγείας (UKHSA).

Μόνο την εβδομάδα που τελείωσε στις 30 Οκτωβρίου καταγράφηκαν 527 νέα κρούσματα. Τα περίπου 30 καταγράφηκαν στο Λονδίνο. Μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου 2022, εξ άλλου, τα ετήσια κρούσματα ήταν περισσότερα από 15.000.

Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα

Οι υγειονομικές Αρχές τονίζουν ότι το βακτήριο που προκαλεί οστρακιά μολύνει κυρίως παιδιά ηλικίας 2-8 ετών. Εν τούτοις, παρατηρούνται κρούσματα ακόμα κι σε ενήλικες. Γι’ αυτό τον λόγο όλοι πρέπει να γνωρίζουν τα ύποπτα συμπτώματα που είναι τα εξής:

  • Συνήθως αρχίζει με πονόλαιμο, πονοκέφαλο και πυρετό (από 38,3 βαθμούς Κελσίου και πάνω)
  • Ο ασθενής έχει επίσης κόκκινα μάγουλα και πρησμένη γλώσσα
  • Μία ή δύο ημέρες αργότερα αναπτύσσεται χαρακτηριστικό δερματικό εξάνθημα, που έχει χρώμα ροζ-κόκκινο.

Η οστρακιά συνήθως διαρκεί μία εβδομάδα περίπου. Εν τούτοις, πρέπει να ενημερώνεται αμέσως ο παιδίατρος ή ο παθολόγος ιατρός, ούτως ώστε να γίνει σωστή διάγνωση και θεραπεία.

Παραμονή στο σπίτι

Επειδή η οστρακιά είναι πάρα πολύ μεταδοτική, οι ειδικοί συνιστούν σε όσους την εκδηλώνουν να παραμένουν στο σπίτι επί τουλάχιστον 24 ώρες μετά την έναρξη της θεραπείας με αντιβιοτικά.

Φωτογραφία: iStock