Πόνος στο στήθος του παιδιού: Πότε να σας ανησυχήσει

  • Ρούλα Τσουλέα
πόνος
Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες του και ποια χαρακτηριστικά του πρέπει να σας προβληματίσουν.

Εύλογη ανησυχία προκαλεί στους γονείς η εικόνα ενός παιδιού με σφιγμένο προσωπάκι που κρατάει το στήθος του στο μέρος της καρδιάς και παραπονιέται για έντονο πόνο. Ο πόνος στο στήθος των παιδιών, όμως, τυπικά δεν είναι ένδειξη σοβαρού προβλήματος υγείας και σπανίως σχετίζεται με την καρδιά ή τους πνεύμονες τους.

Ο πόνος αυτός επιστημονικά αποκαλείται προκάρδιο άλγος. Αν και η ακριβής αιτία του στα παιδιά δεν είναι αποσαφηνισμένη, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι σχετίζεται με συμπίεση νεύρου ή μυϊκή κράμπα, αναφέρει ο παιδοκαρδιολόγος Dr. Kenneth Zahka, καθηγητής Παιδιατρικής Καρδιολογίας στο Κολλέγιο Ιατρικής Lerner του Πανεπιστημίου Western Reserve, στο Οχάιο.

Πώς εκδηλώνεται

Το προκάρδιο άλγος μπορεί να ξαφνιάσει το παιδί με την έντασή του. Μπορεί να νιώσει τον πόνο σαν μαχαιριά, συχνά στην αριστερή πλευρά του θώρακα, πάνω από την καρδιά.

Εκτός από την ένταση και τη θέση του, ο πόνος αυτός έχει και άλλα χαρακτηριστικά γνωρίσματα, όπως:

  • Διαρκεί επί λίγα δευτερόλεπτα έως λεπτά πριν εξαφανιστεί ξαφνικά
  • Επιδεινώνεται όταν το παιδί εισπνέει, εκπνέει ή κινείται
  • Επηρεάζει παιδιά και εφήβους που κατά τα άλλα είναι υγιή
  • Δεν προκαλείται από την φυσική δραστηριότητα
  • Συχνά εκδηλώνεται όταν το παιδί ξεκουράζεται

Πρώτα τα καλά νέα: στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων ο πόνος αυτός δεν κρύβει τίποτα ανησυχητικό. «Δεν είναι επικίνδυνος ούτε απειλεί τη ζωή και συνήθως σταματά να εμφανίζεται έως την ενηλικίωση», τονίζει ο Dr. Zahka. «Επιπλέον δεν οφείλεται σε καρδιακό πρόβλημα».

Τι μπορεί να κάνετε για να βοηθήσετε το παιδί; Βασικά να περιμένετε μερικά λεπτά, λέει. Όπως προαναφέρθηκε είναι ένα σύντομο ενόχλημα, που υποχωρεί μόνο του. Αν επανεμφανιστεί, μπορείτε να χορηγήσετε στο παιδί ένα απλό παυσίπονο.

Άλλες πιθανές αιτίες

Ο πόνος στο στήθος του παιδιού δεν είναι πάντοτε προκάρδιο άλγος. Μπορεί και να οφείλεται σε κάτι εντελώς διαφορετικό, όπως:

  • Καταπόνηση σε κάποιον μυ ή άρθρωση. Τα παιδιά μπορεί να πονέσουν όταν κάνουν κάτι εντελώς διαφορετικό ή πολύ πιο έντονο απ’ ό,τι συνηθίζουν, εξηγεί ο Dr. Zahka. Όταν ο πόνος οφείλεται σε μυοσκελετικό αίτιο, το πιθανότερο είναι να τον προκαλεί συγκεκριμένη κίνηση ή όταν το παιδί πιέζει μία συγκεκριμένη περιοχή στο στήθος του.
  • Φλεγμονή. Αν οι πλευρές του παιδιού είναι ευαίσθητες στην αφή στα σημεία τους κοντά στο στέρνο (στο κέντρο του θώρακα), ο πόνος μπορεί να οφείλεται σε πλευροχονδρίτιδα (costochondritis). Με τον όρο αυτό περιγράφεται η φλεγμονή στον χόνδρο που συνδέει μία ή περισσότερες πλευρές με το στέρνο. Στους εφήβους ηλικίας 12-14 ετών, η πλευροχονδρίτιδα ευθύνεται για έως το 30% των περιστατικών πόνου στο στήθος.

Ο πόνος στο στήθος που οφείλεται σε μυοσκελετικό πρόβλημα ή  πλευροχονδρίτιδα τυπικά υποχωρεί μετά από 1-2 μέρες ανάπαυσης και αποφυγής των δραστηριοτήτων που τον επιδεινώνουν. Η λήψη απλών παυσίπονων φαρμάκων μπορεί να τον καταπραΰνει.

Πότε να σας ανησυχήσει ο πόνος του παιδιού

Ο πόνος στο στήθος του παιδιού που στ’ αλήθεια σχετίζεται με την καρδιά του, αντανακλάται μακριά από τον θώρακα, συνεχίζει ο Dr. Zahka. Ύποπτος ότι μπορεί να υποκρύπτει κάτι σοβαρό είναι ο πόνος ο οποίος:

  • Είναι πολύ έντονος και διαρκεί πολύ
  • Προκαλείται από τη φυσική δραστηριότητα
  • Συνοδεύεται από πυρετό, ζάλη, δύσπνοια ή απώλεια των αισθήσεων (λιποθυμία)

Αν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία για τον πόνο του παιδιού σας, συμβουλευθείτε τον παιδίατρό σας, συνιστά ο καθηγητής. «Δεν είναι ποτέ λάθος να ρωτάτε τον παιδίατρο για έναν πόνο του παιδιού σας», τονίζει. «Εκείνος θα σας βοηθήσει να βρείτε τι συμβαίνει».

Φωτογραφία: iStock