Ποιος κρυφός κίνδυνος απειλεί τα παιδιά του Δημοτικού με κινητό

  • Iatropedia
Ο διαδικτυακός εκφοβισμός (cyberbullying) αρχίζει νωρίς στη ζωή και τα παιδιά ηλικίας 8 και 9 ετών που έχουν κινητό τηλέφωνο είναι εξαιρετικά ευάλωτα σε αυτόν, προειδοποιούν Αμερικανοί επιστήμονες.

Η δρ Elizabeth Englander, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μπρίτζγουοτερ, στη Μασαχουσέτη, και οι συνεργάτες της ρώτησαν σχετικώς 4.584 μαθητές ηλικίας 8 έως 11 ετών, διαπιστώνοντας ότι το 9,5% είχαν πέσει θύματα διαδικτυακού εκφοβισμού. Όσο νεότερα ήσαν τα παιδιά όταν αποκτούσαν κινητό, τόσο περισσότερο κινδύνευαν να πέσουν θύματα εκφοβισμού.

Επιπλέον, το 5,8% των παιδιών παραδέχτηκαν ότι εκφόβιζαν μέσω διαδικτύου τους συμμαθητές τους – ένα ποσοστό που ήταν πιο αυξημένο στα παιδιά όλων των ηλικιών που διέθεταν προσωπικό κινητό.

«Πολλοί γονείς νομίζουν ότι το κινητό τηλέφωνο στη σχολική ηλικία έχει μόνο οφέλη για τα παιδιά τους, αλλά η πραγματικότητα είναι πως το συνοδεύουν πολλοί κίνδυνοι τους οποίους δεν αντιλαμβάνονται πλήρως», δήλωσε η δρ Englander.

Η νέα μελέτη, που θα παρουσιασθεί στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής (AAP) το οποίο αρχίζει στο Σικάγο, έδειξε ότι τέσσερα στα δέκα 8χρονα παιδιά, τα μισά 10χρονα και το 60% των παιδιών ηλικίας 11 ετών διέθεταν κινητό τηλέφωνο.

Οι επιστήμονες λένε ότι τα κινητά τηλέφωνα δίνουν στα παιδιά περισσότερες ευκαιρίες για να έρχονται σε συνεχή επικοινωνία με τους συνομιλήκους τους, αλλά αυτό εγείρει και την πιθανότητα να αρχίσει η ανταλλαγή προσβλητικών μηνυμάτων ή αναρτήσεων. Γι’ αυτό τον λόγο, συνιστούν στους γονείς να συζητούν με τα παιδιά τους τι πρέπει να προσέχουν και να τα εκπαιδεύουν και για τις ευθύνες που απορρέουν από τη χρήση ενός κινητού τηλεφώνου.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ρούλα Τσουλέα

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν