Ποιο αντηλιακό να επιλέξω για το παιδί μου;

  • Iatropedia
Σε δίλλημα βρίσκονται πολλοί κυρίως νέοι γονείς όταν επιλέγουν αντηλιακή προστασία για το παιδί τους. Ιδιαίτερα αυτή την εποχή, που είναι ο κατεξοχήν μήνας των διακοπών για τους περισσότερους, οι γονείς αγνοούν πως να διαλέξουν το κατάλληλο προϊόν για το παιδί. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί όλα όσα επιβάλλεται να γνωρίζετε πριν βγάλετε τα μικρά παιδιά στον ήλιο.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Τα αντηλιακά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε βρέφη ηλικίας 6 μηνών και μεγαλύτερα. Σε μικρότερη ηλικία πρέπει να χρησιμοποιηθούν άλλες μορφές προστασίας από τον ήλιο, όπως η αποφυγή έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία, ιδίως μεταξύ 10:00 – 14:00 και η προστατευτική ενδυμασία (π.χ. καπέλο).

Αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα αντηλιακά είναι επικίνδυνα ή τοξικά, δε γνωρίζουμε πώς τα μικρά παιδιά αντιδρούν στα συστατικά τους. Το δέρμα των βρεφών είναι λιγότερο ώριμο και ο λόγος επιφάνειας σώματος προς τον όγκο σώματος είναι μεγαλύτερος συγκριτικά με τα μεγαλύτερα παιδιά και τους ενήλικες.

Σύμφωνα με αυτούς τους δύο παράγοντες η έκθεση ενός βρέφους στις χημικές ουσίες των αντηλιακών θα είναι πολύ μεγαλύτερη, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο παρενεργειών από το αντηλιακό.

Συνεπώς η καλύτερη προστασία είναι να κρατήσετε το μωρό σας στη σκιά και αν δεν υπάρχει φυσική σκιά μπορείτε να δημιουργήσετε με μια ομπρέλα ή με το θόλο του καροτσιού.

Εάν το μωρό σας είναι 6 μηνών ή μεγαλύτερο μπορείτε με ασφάλεια να χρησιμοποιήσετε αντηλιακό. Όταν επιλέγετε αντηλιακό για μωρά φροντίστε να είναι ευρέως φάσματος με SPF τουλάχιστον 30. Το ευρύ φάσμα σημαίνει οτι προστατεύει τόσο από τις ακτίνες UVA όσο και από τις UVB.

Για την αποφυγή του ερεθισμού του δέρματος προτιμήστε ένα αντηλιακό που περιέχει μόνο φυσικά φίλτρα, όπως το οξείδιο του ψευδαργύρου και διοξείδιο του τιτανίου.

Τα φυσικά φίλτρα είναι ουσίες που αντανακλούν την υπεριώδη ακτινοβολία σχηματίζοντας ένα φράγμα ενάντια στις ακτίνες του ήλιου. Τα αντηλιακά με οξείδιο του ψευδαργύρου ή διοξείδιο του τιτανίου ξεκινούν την προστασία σχεδόν άμεσα όταν τα απλώσετε.

Αντίθετα τα χημικά φίλτρα είναι ουσίες που απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία και μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό ή αλλεργική αντίδραση, γιατί απορροφώνται διαδερμικά. Η αντηλιακή προστασία τους αρχίζει μετά από 15-30 λεπτά.

Πριν χρησιμοποιήσετε ένα αντηλιακό με βάση τα χημικά, κάνετε πρώτα μια δοκιμή για να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας δεν θα έχει κάποια αντίδραση.

Εφαρμόστε μια μικρή ποσότητα στην εσωτερική επιφάνεια του χεριού και αν δείτε κάποιο εξάνθημα ή ερυθρότητα δοκιμάστε ένα διαφορετικό προιον.

Απλώστε αρκετή ποσότητα από το αντηλιακό και ανανεώνετε κάθε δύο ώρες τουλάχιστον ή πιο συχνά εάν το παιδί σας ιδρώνει ή κολυμπάει.

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις περιοχές που είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί έγκαυμα, όπως αυτιά, μύτη, ώμοι και πίσω από το λαιμό.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

www.bountouri.gr

email: cbountouri@gmail.com