Περισσότερες από μία στις 10 μητέρες δυσκολεύονται να «δεθούν» με το μωρό τους

  • Ρούλα Τσουλέα
μωρό
Ανησυχητικά ευρήματα από νέα βρετανική έρευνα, στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από 1.000 νέες μητέρες.

Μία στις εννέα μητέρες δυσκολεύονται να «δεθούν» συναισθηματικά με το νεογέννητο μωρό τους, ενώ περισσότερες από επτά στις δέκα θα ήθελαν περισσότερη υποστήριξη στον τομέα αυτό από το υγειονομικό προσωπικό, σύμφωνα με νέα, βρετανική δημοσκόπηση.

Οι ειδικοί λένε πως η δημιουργία ισχυρού δεσμού μεταξύ του βρέφους και των γονέων του έχει ζωτική σημασία για την συναισθηματική ανάπτυξη και την υγεία του. Γι’ αυτό τον λόγο, οργανισμοί όπως το βρετανικό Εθνικό Ίδρυμα Υγείας & Κλινικής Υπεροχής (NICE), συνιστούν να παρέχεται σχετική πληροφόρηση και συμβουλές στους μέλλοντες γονείς.

Μάλιστα η ενημέρωση πρέπει να αρχίζει από την εγκυμοσύνη, τονίζει ο βρετανικός οργανισμός Parent-Infant Foundation. Στην αληθινή ζωή, όμως, οι συστάσεις αυτές δεν τηρούνται, προσθέτει.

Οι απαντήσεις που έδωσαν στην δημοσκόπησή του οι μητέρες που συμμετείχαν ήταν αποκαλυπτικές. Το 11,5% είπαν ότι τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό δυσκολεύθηκαν πολύ να «δεθούν» με το μωρό τους.

Το 73% των συμμετεχουσών είπαν επίσης πως παρά τις συστάσεις του NICE, δεν είχαν κάποια σχετική ενημέρωση κατά την εγκυμοσύνη τους από τον γιατρό ή τη μαία τους.

Οι περισσότερες μητέρες είπαν επίσης ότι πίστευαν πως θα δεθούν αυτόματα με το μωρό τους μόλις γεννηθεί. Αυτό είχε ως συνέπεια να αισθανθούν φοβερές ενοχές και φόβο όσες δυσκολεύθηκαν να τα καταφέρουν.

Όλες οι γυναίκες που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση είχαν αποκτήσει τουλάχιστον ένα παιδί κατά την τελευταία πενταετία.

Τα εμπόδια στο δέσιμο

Οι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν το δέσιμο μητέρας-μωρού είναι αρκετοί, αναφέρει ο βρετανικός Guardian. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται:

  • Η σωματική και ψυχική υγεία της μητέρας
  • Προγενέστερα ψυχικά τραύματα, όπως η απώλεια ενός μωρού

«Καταλαβαίνουμε ότι το υγειονομικό προσωπικό βρίσκεται υπό τρομερή πίεση. Ο έλεγχος, όμως, και της συναισθηματικής ευεξίας των νέων γονέων πρέπει να γίνει κανόνας», δήλωσε η κυρία Tamora Langley, επικεφαλής Πολιτικής του Parent-Infant Foundation.

Όπως εξήγησε, οι γονείς που δυσκολεύονται να δεθούν με το μωρό τους μπορεί να χρειασθούν εξειδικευμένη υποστήριξη. Θα την ζητήσουν, όμως, μόνον εάν νιώθουν άνετα να συζητήσουν το πρόβλημά τους με τους υγειονομικούς που τους φροντίζουν.

Η δημοσκόπηση έδειξε ακόμα ότι το 71% των γυναικών θα ήθελαν περισσότερη υποστήριξη κατά την εγκυμοσύνη για να δεθούν με το μωρό τους. Τέλος, το 64% είπαν πως ουδείς τους μίλησε για το δέσιμο με το μωρό πριν γεννήσουν.

Φωτογραφία: iStock