Παιδικές ασθένειες: Τι πρέπει να ξέρετε για την ερυθρά

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ερυθρά
Η ερυθρά, που ονομάζεται επίσης και “ιλαρά τριών ημερών”, είναι μια μεταδοτική ιογενής λοίμωξη, η οποία χαρακτηρίζεται από κόκκινα εξανθήματα που της έδωσαν, άλλωστε, και το το όνομά της στα ελληνικά.

Η ερυθρά δεν είναι το ίδιο όπως η ιλαρά (rubeola), αν και οι δύο ασθένειες μοιράζονται ορισμένα χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένων αυτών των κόκκινων εξανθημάτων. Ωστόσο, η ερυθρά προκαλείται από ένα διαφορετικό ιό από ό,τι η ιλαρά και δεν είναι τόσο μολυσματικός, αλλά ούτε συνήθως και τόσο σοβαρός, όσο εκείνος της ιλαράς.

Το εμβόλιο ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς (MMR), που συνήθως δίνεται στα παιδιά δύο φορές πριν φτάσουν σε σχολική ηλικία, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην πρόληψη της ερυθράς.

Ερυθρά – Ποια είναι τα συμπτώματα

Τα σημάδια και συμπτώματα στην ερυθρά είναι συχνά τόσο ήπια, ώστε είναι δύσκολο να τα παρατηρήσετε, ειδικά στα παιδιά. Αν εμφανιστούν, τότε γενικά εκδηλώνονται μεταξύ δύο και τριών εβδομάδων μετά την έκθεση στον ιό.

Συνήθως διαρκούν περίπου 2-3 ημέρες και μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Ήπιο πυρετό (38.9 C) ή χαμηλότερο
  • Πονοκέφαλο
  • Βουλωμένη μύτη ή καταρροή
  • Φλεγμονή και κόκκινα μάτια
  • Διόγκωση των λεμφαδένων στην βάση του κρανίου, στο πίσω μέρος του λαιμού και πίσω από τα αυτιά
  • Ένα λεπτό, ροζ εξάνθημα που αρχίζει στο πρόσωπο και εξαπλώνεται γρήγορα στον κορμό και στη συνέχεια στα χέρια και στα πόδια, προτού εξαφανιστεί με την ίδια σειρά
  • Πόνο στις αρθρώσεις

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό

Επικοινωνήστε με το γιατρό σας εάν νομίζετε ότι το παιδί σας μπορεί να έχει κολλήσει ερυθρά ή εάν έχει τα συμπτώματα που αναφέρονται παραπάνω.

Προσοχή: Αν είστε γυναίκα και σκοπεύετε να μείνετε έγκυος, ελέγξτε το ιστορικό των εμβολιασμών σας από παιδική ηλικία για να βεβαιωθείτε ότι έχετε λάβει το εμβόλιο MMR. Εάν μια έγκυος γυναίκα κολλήσει ερυθρά, ειδικά κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της, ο ιός μπορεί να προκαλέσει το θάνατο ή σοβαρές γενετικές ανωμαλίες στο αναπτυσσόμενο έμβρυο στην μήτρα της. Η ερυθρά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι η πιο κοινή αιτία της συγγενούς κώφωσης. Μια απλή εξέταση αίματος μπορεί να επιβεβαιώσει ότι έχετε ανοσία στην ερυθρά.

Ποια είναι τα αίτια

Η αιτία της ερυθράς είναι ένας ιός που μεταδίδεται από άτομο σε άτομο. Μπορεί να εξαπλωθεί μέσω του βήχα, του φτερνίσματος, ή και της άμεσης επαφής με τις αναπνευστικές εκκρίσεις ενός μολυσμένου ατόμου, όπως η βλέννα. Μπορεί επίσης να μεταδοθεί από μια έγκυο γυναίκα στο αγέννητο παιδί της, μέσω της κυκλοφορίας του αίματος.

Ένα άτομο με ερυθρά είναι μεταδοτικό από 10 ημέρες πριν από την εμφάνιση του πρώτου εξανθήματος μέχρι και περίπου μία ή δύο εβδομάδες αφότου τα εξανθήματα έχουν εξαφανιστεί. Έτσι, ένα μολυσμένο άτομο μπορεί να μεταδώσει την ασθένεια, προτού καν συνειδητοποιήσει ότι την έχει.

Η ερυθρά είναι σπάνια, διότι τα περισσότερα παιδιά λαμβάνουν εμβολιασμό κατά της μόλυνσης σε νεαρή ηλικία. Οι περιπτώσεις ερυθράς συμβαίνουν κυρίως σε μη εμβολιασμένα άτομα.

http://www.mayoclinic.org