Παιδιά: Ένα νέο εξαδύναμο εμβόλιο άρχισε να διατίθεται στην Ελλάδα

  • Ρούλα Τσουλέα
εξαδύναμο εμβόλιο
Ένα νέο εξαδύναμο εμβόλιο για βρέφη και νήπια άρχισε να διατίθεται στη χώρα μας. Το εμβόλιο λέγεται Vaxelis και ενδείκνυται για τον εμβολιασμό έναντι έξι σοβαρών λοιμωδών νοσημάτων.

Ένα νέο εξαδύναμο εμβόλιο για βρέφη και νήπια άρχισε να διατίθεται στη χώρα μας. Το εμβόλιο λέγεται Vaxelis και ενδείκνυται για τον εμβολιασμό έναντι έξι σοβαρών λοιμωδών νοσημάτων.

Ειδικότερα, προστατεύει από τη διφθερίτιδα, τον τέτανο, τον κοκκύτη, την ηπατίτιδα Β, την πολιομυελίτιδα και τα διεισδυτικά νοσήματα που προκαλούνται από τον αιμόφιλο γρίπης τύπου β.

Όπως ανακοίνωσε η φαρμακευτική εταιρεία MSD Ελλάδος, το νέο εξαδύναμο εμβόλιο συνδυάζει τα αντιγόνα από εμβόλια που ήδη χρησιμοποιούνται ευρέως σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Το Vaxelis ενδείκνυται για τον αρχικό και για τον επαναληπτικό εμβολιασμό των βρεφών και των νηπίων έναντι των έξι λοιμωδών νοσημάτων.

Το νέο εξαδύναμο εμβόλιο αναπτύχθηκε μέσω συνεργασίας μεταξύ της Sanofi Pasteur και της MSD, γνωστής και ως MCM Vaccines B.V. Στην Ελλάδα, το Vaxelis θα είναι διαθέσιμο από την MSD Ελλάδος.

Η κυρία Agata Jakoncic, Γενική Διευθύντρια της MSD Ελλάδος, Κύπρου και Μάλτας δήλωσε:  «Τα πολυδύναμα εμβόλια αποτελούν όλο και περισσότερο την κορωνίδα των παιδιατρικών εμβολιαστικών προγραμμάτων. Στόχος μας με το VAXELIS® ήταν να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη της τεχνογνωσίας, μέσω της συνεργασίας που παρέχει η MCM μεταξύ της Sanofi Pasteur και της MSD, αναπτύσσοντας ένα πολυδύναμο εμβόλιο που συνδυάζει τα αντιγόνα και των δύο εταιριών».

Χωρίς ανασύσταση

Η πλήρως υγροποιημένη μορφή του Vaxelis έχει σχεδιαστεί ώστε να προσφέρει μέγιστη ευκολία κατά τη χρήση του. Χορηγείται με έτοιμη βελόνα, χωρίς να υπάρχει ανάγκη ανασύστασης, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο χρόνος χορήγησης.

Το εμβόλιο διατίθεται με σύριγγα Luer-lock, η οποία είναι σχεδιασμένη να ασφαλίζει τη σύνδεση με τη βελόνα και να εμποδίζει τη διαρροή.

Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του νέου εμβολίου τεκμηριώθηκε μέσω κλινικών μελετών στις οποίες συμμετείχαν 7.500 παιδιά από διάφορες χώρες. Ανάμεσα στις χώρες αυτές συμπεριλαμβάνονται επτά ευρωπαϊκές.

Στη θετική λίστα

Το νέο εξαδύναμο εμβόλιο έλαβε έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2016. Το 2018 εγκρίθηκε και από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων  & Φαρμάκων (FDA). Ήδη κυκλοφορεί σε Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία και Γαλλία, όπου χρησιμοποιείται ευρέως.

Στη χώρα μας μπήκε πριν από λίγες εβδομάδες στη θετική λίστα τιμών φαρμάκων και πλέον αποζημιώνεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.