Παιδιά από τρεις γονείς: Φρένο στην εμπορική προώθηση της τεχνικής βάζει ο FDA στον γιατρό που την εφηύρε

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Παιδιά από τρεις γονείς
Ο γιατρός που δημιούργησε ένα γενετικά τροποποιημένο μωρό από τρεις γονείς δέχτηκε την επίπληξη του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για την εμπορική προώθηση αυτής της μη-εγκεκριμένης (προς το παρόν) πειραματικής διαδικασίας.

Παιδιά από τρεις γονείς – Ο John Zhang, διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Γονιμότητας New Hope στη Νέα Υόρκη, συνδύασε το DNA τριών ανθρώπων για να βοηθήσει μια μητέρα που ήταν φορέας γενετικής ασθένειας να συλλάβει ένα υγιές παιδί πέρυσι. Τώρα, ο Zhang και η εταιρεία του εμπορεύονται τη διαδικασία σε αρκετά «αλμυρή» τιμή ως την «πρώτη αποδεδειγμένη θεραπεία για ορισμένες γενετικές διαταραχές και μια επιτυχημένη λύση στην στειρότητα».

Ωστόσο, ο FDA δεν επιτρέπει την διεξαγωγή κλινικής έρευνας σε ανθρώπους, εφόσον αυτή θα μπορούσε να περιλαμβάνει γενετική τροποποίηση εμβρύου. Και επειδή τόσο η τεχνική του Zhang, όσο και το ένα παιδί που έχει παραχθεί με αυτή, βρίσκονται ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο, δεν είναι γνωστό το πόσο καλά λειτουργεί η θεραπεία, ή αν έχει απροσδόκητες συνέπειες. Την Παρασκευή που μας πέρασε (4 Ιουλίου 2017), ο FDA δημοσίευσε μια επιστολή στον Zhang, ενημερώνοντάς τον ότι η εμπορική προώθηση της εν λόγω τεχνικής είναι παράνομη, δεδομένου ότι ο FDA δεν του έδωσε την άδεια να την εφαρμόσει σε ανθρώπους. Ο Οργανισμός του ζήτησε να διορθώσει τις παραβιάσεις του και να απαντήσει εγγράφως.

Ο Zhang ζήτησε την άδεια να διεξάγει κλινική έρευνα τον Απρίλιο του 2016, λέει η επιστολή του FDA. Ωστόσο, ο FDA εμποδίζεται από το νόμο ακόμα και να εξετάσει σχετικά αιτήματα για τροποποίηση γονιδίων ενός εμβρύου που θα μπορούσαν στη συνέχεια να κληρονομηθούν.

Ο Zhang υποσχέθηκε ότι μέχρι να του δώσει ο FDA άδεια, η εταιρεία του, Darwin Life, δεν θα παράγει άλλα τροποποιημένα έμβρυα στις ΗΠΑ. Ωστόσο, η Darwin Life και το Κέντρο Γονιμότητας New Hope συνεχίζουν να εμπορεύονται τη διαδικασία, αποκαλώντας την «HER IVF» (Human Egg Rejuvenation In Vitro Fertilization). Η ιστοσελίδα της Darwin Life αναφέρει ότι η HER IVF «έχει σχεδιαστεί για να αντιστρέψει τις επιπτώσεις της ηλικίας στα ανθρώπινα ωάρια και να επιδιορθώσει ορισμένα κυτταρικά ελαττώματα». Η διαδικασία κοστολογείται προς το παρόν περίπου 100.000 δολάρια, σύμφωνα με το MIT Technology Review.

Αλλά χωρίς κλινικές δοκιμές, είναι αδύνατο να γνωρίζουμε ποιοι ακριβώς είναι οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι και τα οφέλη της εν λόγω τεχνικής για τους ανθρώπους που προσπαθούν να αποφύγουν να «περάσουν» μια γενετική ασθένεια στα παιδιά τους. Ή το αν η τεχνική αυτή είναι ικανή να «αναζωογονήσει» το ωάριο μιας ηλικιωμένης γυναίκας «αντικαθιστώντας τις μπαταρίες της», όπως ισχυρίζεται το blog του Zhang.

https://www.theverge.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παιδιά από τρεις γονείς: Νέα μέθοδος για εξωσωματική γονιμοποίηση

Παιδιά από τρεις γονείς: 15 αλήθειες για την επαναστατική τεχνική στην εξωσωματική γονιμοποίηση