Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου: Το μήνυμα της ΕΕΠΑΟ

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου
Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας του Καρκίνου στο παιδί (International Childhood Cancer Day) – 15 Φεβρουαρίου 2018 – το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας - Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ) θέλει να τονίσει την ανάγκη μίας ευρύτερης και άρτιας ενημέρωσης του κοινού σχετικά με τη σπάνια αλλά και σοβαρή αυτή νόσο.

Στόχος οποιασδήποτε σχετικής εκστρατείας θα πρέπει να είναι οι συντονισμένες προσπάθειες για αύξηση των ποσοστών ίασης παιδιών και εφήβων με καρκίνο αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στα νοσηλευόμενα παιδιά και την ομαλή και πλήρη επανένταξη τους μετά τη θεραπεία.

Η συνεχής και αξιοσημείωτη πρόοδος, που επιτυγχάνεται στην αντιμετώπιση του παιδιού με καρκίνο είναι ευδιάκριτη και εντυπωσιακή. Σήμερα 4 στα 5 παιδιά επιτυγχάνουν πλήρη ίαση. Νέες επιστημονικές ανακαλύψεις, νέες θεραπευτικές δυνατότητες, με την εφαρμογή και διεθνών συνεργατικών πρωτοκόλλων προστίθενται στις ήδη καθιερωμένες δίνοντας νέα εφόδια στους θεράποντες και συνεπώς κουράγιο και βάσιμες ελπίδες στα παιδιά και τις οικογένειές τους. Η έγκαιρη ή και πρώιμη διάγνωση αλλά και θεραπεία είναι πλέον αδύνατη χωρίς τη συμβολή της γενετικής και της μοριακής βιολογίας. Η ιατρική έρευνα οδηγεί πλέον και σε εξατομίκευση των θεραπειών, σε μια προσπάθεια αύξησης της αποτελεσματικότητας και μείωσης των άμεσων και απώτερων επιπλοκών.

Ιδιαίτερα για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας, η ευαισθησία απέναντι στους μικρούς ασθενείς είναι αυξημένη. Στόχος όλων θα πρέπει να είναι οι μικροί ασθενείς μας να λαμβάνουν την καλύτερη δυνατή και διαθέσιμη από πλευράς επιστήμης θεραπεία και ταυτόχρονα να εξασφαλίζουμε τη βέλτιστη δυνατή ποιότητα ζωής.

Όλοι οι επιστήμονες του χώρου μας, κάθε κλάδου, καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την καλύτερη αντιμετώπιση των μικρών ασθενών μας. Δίπλα μας βρίσκονται καθημερινά σύλλογοι – φορείς και εθελοντές δρώντας ως πολύτιμοι αρωγοί, καλύπτοντας αρκετές φορές τις αδυναμίες της πολιτείας ειδικά μέσα στο τρέχον δυσμενές οικονομικό περιβάλλον.

Με τη ενεργό συμμετοχή μας σε διεθνή συνεργατικά πρωτόκολλα θεραπείας, προσπαθούμε να εφαρμόζουμε άμεσα κάθε νέο επίτευγμα στους μικρούς ασθενείς μας, ώστε να επωφελούνται ισότιμα με όλα τα παιδιά που συμμετέχουν παγκοσμίως στις ίδιες μελέτες. Οι νεότερες εξελίξεις τόσο στην Ελλάδα όσο και σε διεθνές επίπεδο θα παρουσιαστούν διεξοδικά στο προσεχές συνέδριο της Εταιρείας μας στην Αθήνα τον Μάιο, και με τη συμμετοχή διαπρεπών επιστημόνων, συναδέλφων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Καλούμε λοιπόν όλους να συνδράμουν και να γίνουν συνοδοιπόροι μας σ’ αυτή τη μάχη. Κατανοούμε τις δυσκολίες της πολιτείας, αλλά ταυτόχρονα ζητάμε να συνδράμει άμεσα και αποτελεσματικά ώστε να επιτευχθούν περαιτέρω βελτιώσεις και ειδικότερα σε γραφειοκρατικά και διοικητικά θέματα που ίσως είναι ευκολότερα επιλύσιμα.
Χαιρετίζουμε κάθε προσπάθεια για βελτίωση της φροντίδας του παιδιού με καρκίνο. Καθένας μας μπορεί να γίνει εθελοντής αιμοδότης ή εθελοντής δότης μυελού των οστών. Καθένας μας μπορεί να στηρίξει τους συλλόγους και φορείς υποστήριξης των παιδιών και των οικογενειών τους και να προσφέρει λίγο από το χρόνο του.

Εμείς, τα μέλη της Εταιρείας μας, ως επιστήμονες και θεράποντες, θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη μας καθημερινά μαζί με όλους εσάς για την καλύτερη φροντίδα αλλά και ποιότητα ζωής των μικρών μας ασθενών.