ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ και ΕΚΠΑ υπέγραψαν σύμφωνο συνεργασίας

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η σημερινή ήταν μια πολύ σημαντική ημέρα για τον Σύλλογο «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» καθώς στον αγώνα του για αύξηση του αριθμού των εθελοντών δοτών μυελού των οστών στον τόπο μας ήρθε να προστεθεί ένας μεγάλος σύμμαχος: Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών!

Μετά από εισήγηση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου καθηγητή Αθανασίου Μελετίου Δημόπουλου, η Σύγκλητος αποφάσισε τη συνεργασία του Πανεπιστημίου με τον Σύλλογο «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ», και το σχετικό σύμφωνο συνεργασίας υπέγραψαν σήμερα το πρωί στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου και η Πρόεδρος του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» και του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ», κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας το Πανεπιστήμιο αναλαμβάνει την υποστήριξη του έργου της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ», ευαισθητοποιώντας τους φοιτητές και διευκολύνοντάς τους στη διοργάνωση επιστημονικών εκδηλώσεων και δράσεων ενημέρωσης και εγγραφής νέων εθελοντών δοτών. Φοιτητικές ομάδες θα μπορούν να πλαισιώνουν ως εθελοντές τις εκδηλώσεις της Τράπεζας και να προσφέρουν εθελοντική εργασία στο γραφείο της Τράπεζας, θα διανέμουν ενημερωτικό υλικό και θα λαμβάνουν δείγματα στοματικού επιχρίσματος για την τυποποίηση των εθελοντών δοτών. Επιπλέον το Πανεπιστήμιο θα βοηθήσει τον Σύλλογο στα επόμενα βήματά του σε επιστημονικό επίπεδο.

Η κυρία Βαρδινογιάννη καλωσορίζοντας τον Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Αθανάσιο Μελέτιο Δημόπουλο στην Ογκολογική Μονάδα είπε μεταξύ άλλων: «Η σημερινή ημέρα είναι για τον Σύλλογο «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» και για ολόκληρη την οικογένεια της «ΕΛΠΙΔΑΣ» πολύ σημαντική καθώς ένας μεγάλος μας σύμμαχος, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, συμπεριλαμβάνεται επισήμως ανάμεσα στους συνεργαζόμενους μας φορείς. Η συγκίνηση όλων μας είναι μεγάλη και η τιμή που αισθάνομαι αυτή τη στιγμή είναι βαθιά, καθώς το μεγαλύτερο και αρχαιότερο Πανεπιστήμιο της χώρας μας, αποτελεί το πρώτο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα που ανοίγει τον δρόμο της συνεργασίας μας με μεγάλα πανεπιστήμια σε όλη την Ελλάδα. Κύριε Πρύτανη θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά, τόσο εσάς προσωπικά, καθώς έχετε σταθεί με ιδιαίτερη ευαισθησία στο πλευρό του Συλλόγου μας, όσο και τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου που συνηγόρησε για να γίνει η συνεργασία αυτή πραγματικότητα. Μια συνεργασία που βασίζεται στα κοινά μας οράματα και στις αξίες που μοιραζόμαστε. Θα ήθελα να μου επιτρέψετε μια προσωπική αναφορά στη σημασία που έχει για μένα αυτή η συνεργασία καθώς το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας μας που πολλές φορές με έχει κάνει να αισθανθώ υπερήφανη ως Ελληνίδα, γεμάτη ελπίδα για το μέλλον και για τη νέα γενιά της πατρίδας μας, έχει τιμήσει το έργο μας με το Βραβείο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αισθανόμαστε ευγνώμονες απέναντί σας, κύριε Πρύτανη, και απέναντι στο Πανεπιστήμιο Αθηνών καθώς με την σύμπραξη αυτή, φέρνετε στο πλευρό μας χιλιάδες νέους συμμάχους με μεγάλη δυναμική προσφοράς, τους φοιτητές σας καθώς και το διδακτικό και διοικητικό προσωπικό. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την αμέριστη συμπαράστασή σας σε  κάθε μας βήμα. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω ολόθερμα τη σύζυγό σας, την αγαπητή μας φίλη Ντόρα, που από φέτος είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ», και ήδη μαζί με εσάς μας βοηθά σε πολλά σημαντικά προγράμματα. Εύχομαι από την καρδιά μου η σημερινή ημέρα να αποτελέσει την αφετηρία μιας σπουδαίας πραγματικά συνεργασίας».

Εν συνεχεία, ως αναγνώριση της σημαντικής προσφοράς του καθηγητή Αθανάσιου Μελέτιου Δημόπουλου στο έργο του «ΟΡΑΜΑΤΟΣ ΕΛΠΙΔΑΣ» του απονεμήθηκε η Τιμητική Πλακέτα του Συλλόγου.

ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ

Ο κύριος Δημόπουλος, παίρνοντας τον λόγο ευχαρίστησε την κυρία Βαρδινογιάννη για την θερμή υποδοχή και την τιμή που του κάνει και πρόσθεσε ότι χάρη στον αγώνα του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ», του καθηγητή Στέλιου Γραφάκου, πρώην διευθυντή της Παιδιατρικής Μονάδας Μεταμόσχευσης μυελού των οστών και της επιστημονικής ομάδας συνεργατών και νοσηλευτών του Ογκολογικού Νοσοκομείου Παίδων η αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου, που βρισκόταν σε μηδενικό σημείο το 1990, σήμερα έχει ξεπεράσει σε επίπεδο νοσηλείας και σε επίπεδο υποδομών την αντιμετώπιση και των συμπαγών όγκων και των αιματολογικών κακοηθειών στους ενήλικες. Ανήγγειλε μάλιστα ότι στη προσεχή τελετή βράβευσης των σύγχρονων ευεργετών του Πανεπιστημίου Αθηνών θα βραβευτεί και ο Σύλλογος «ΕΛΠΙΔΑ».

Παρόντες στην υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας του Πανεπιστημίου με το «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» ήταν ο Διοικητής του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», κύριος Μανώλης Παπασάββας και ο Επιστημονικός Διευθυντής της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ», καθηγητής Στέλιος Γραφάκος, οι οποίοι κατά τις σύντομες ομιλίες τους επεσήμαναν την τεράστια σημασία αυτής της συνεργασίας που ξεκινά σήμερα: Η υπογραφή του Συμφώνου σηματοδοτεί το επίσημο «άνοιγμα» του Συλλόγου και της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» στον εκπαιδευτικό και φοιτητικό κόσμο, καλώντας τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να συστρατευτούν στον αγώνα για Ελπίδα και Ζωή που δίνει εδώ και τρία χρόνια ο Σύλλογος, και ζητώντας τους να γίνουν, όχι μόνο εθελοντές δότες αλλά και εθελοντές δράσης που θα μεταφέρουν τα μηνύματά του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα μια μεγάλη ομάδα φοιτητών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου και ειδικευόμενοι γιατροί της θεραπευτικής κλινικής του Πανεπιστημίου ήρθαν στην Ογκολογική Μονάδα κι έγιναν εθελοντές δότες μυελού των οστών, ενώ πολλές ομάδες φοιτητών από διάφορες ανώτατες σχολές καθώς και μεμονωμένοι φοιτητές έχουν ήδη εγγραφεί εθελοντές δότες μυελού των οστών και είναι εθελοντές δράσης στις συναντήσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που κάνει το «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» σ’ ολόκληρη την Ελλάδα.

Στην τελετή υπογραφής του συμφώνου συνεργασίας ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στον Σύλλογο «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ»  παραβρέθηκαν  ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Πέτρος Σφηκάκης , o καθηγητής Ογκολογίας, κύριος Άρης Μπάμιας, ο αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας Ογκολογίας, κύριος Στάθης Καστρίτης, μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ», οι κυρίες: Τζωρτζίνα Γυφτοπούλου Έλληνα,  Μελίνα Δασκαλάκη, Ντόρα Δημοπούλου Ψαλτοπούλου,  Αικατερίνη Μεταξωτού,  Αλίνα Μινέττα, Ελευθερία Μωραϊτάκη Πικρού, Αφροδίτη Πλακιωτάκη Δωρίτη, Ντίνα Πριτσιβέλη, Ελένη Σαμαρά Κωνσταντακάτου, Χριστίνα Τσατσάκη, και Βίκυ Φιλίππου, η Γενική Γραμματέας του Δ.Σ. του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑ», κυρία Ινώ  Κωνσταντοπούλου, και γιατροί από την Ογκολογική Μονάδα,  ο Δρ. Αντώνης Καττάμης, η Δρ. Σοφία Πολυχρονοπούλου και η Δρ. Βασιλική Κίτρα Ρούσσου.

Φέτος συμπληρώθηκαν 5  χρόνια από την Ίδρυση του Συλλόγου  «OΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» και 3 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών.

Ο Σύλλογος μέσα σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα κατάφερε να καταλάβει μια πολύ σημαντική θέση όχι μόνο στον χώρο των φορέων κοινωνικής ωφέλειας αλλά προπαντός στον επιστημονικό χώρο! Το κυριότερο όμως είναι ότι μέσα στα 3 αυτά χρόνια συγκεντρώθηκαν πάνω από 45.000 εθελοντές δότες και  ακόμα βασικότερο, ανάμεσά τους βρέθηκαν 9 συμβατοί δότες που χάρισαν μόσχευμα μυελού σε 9 συνανθρώπους μας, δικαιώνοντας την πίστη του Συλλόγου σ’ αυτόν τον αγώνα και στη μεγάλη του αξία.

Παράλληλα οι ομάδες ενημέρωσης και εγγραφής της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών πραγματοποίησε μέσα στον τελευταίο χρόνο πάνω από 200 συναντήσεις με το κοινό σε διαφορετικά σημεία της χώρας μας για συλλογή δειγμάτων. Οι εκδηλώσεις αυτές διοργανώθηκαν σε συνεργασία με 151 φορείς που στηρίζουν τον Σύλλογο ενώ ο αριθμός των συνεργαζόμενων με τον Σύλλογο κέντρων σε ολόκληρη την Ελλάδα είναι 85.

Στην εκστρατεία της Τράπεζας πρωτοστατεί ο Αγγελιοφόρος της «ΕΛΠΙΔΑΣ» Σάκης Ρουβάς ενώ ολόκληρη η ελληνική κοινωνία έχει αγκαλιάσει θερμά αυτή την προσπάθεια.

Καθημερινά φορείς, σύλλογοι, εταιρείες, σχολεία, τράπεζες, νοσοκομεία, οι ολυμπιονίκες μας, αθλητικά σωματεία, σώματα ασφαλείας και πολλοί άλλοι προσφέρονται να βοηθήσουν το έργο της Τράπεζας, ή ζητούν να ενημερωθούν ώστε να εγγραφούν στην Τράπεζα ως  εθελοντές δότες, ενώ ήδη έχουν δρομολογηθεί ισχυρές συνεργασίες όπως με τον Ερυθρό Σταυρό και με τα Σώματα Ενόπλων Δυνάμεων.

Παράλληλα ο Σύλλογος εργάζεται για το δεύτερο μεγάλο έργο που έχει εξαγγείλει: τη Δημιουργία Εθνικού Κέντρου Μεταμόσχευσης Συμπαγών Οργάνων για παιδιά που λείπει από τη χώρα μας, ενώ προχωράει και στη δημιουργία Κέντρου Αριστείας για την εξειδικευμένη έρευνα πάνω στον παιδικό καρκίνο.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν