Ο κορωνοϊός μείωσε τους εμβολιασμούς στα παιδιά – Καμπανάκι από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

  • Ρούλα Τσουλέα
RSV
Εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο έχουν μείνει ανεμβολίαστα. Ποια εμβόλια έχουν μειωθεί περισσότερο. Τι αποκαλύπτει μεγάλη έρευνα του Π.Ο.Υ.

Εκατομμύρια βρέφη και μικρά παιδιά σε όλο τον κόσμο έχουν μείνει πίσω στα εμβόλιά τους, επειδή ο κορονοϊός Covid-19 εμποδίζει την πρόσβασή τους στον παιδίατρο, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Σε μελέτη που πραγματοποίησε σε 107 χώρες διαπίστωσε ότι σε τουλάχιστον 68 από αυτές έχουν μειωθεί σημαντικά τα εμβόλια που γίνονται. Στις χώρες αυτές κατοικούν 80 εκατομμύρια παιδιά, ηλικίας κάτω του 1 έτους. Επομένως, έχουν μείνει εκτεθειμένα σε σοβαρά λοιμώδη νοσήματα που προλαμβάνονται με τα εμβόλια. Μάλιστα το πρόβλημα αφορά εξίσου τις ανεπτυγμένες και τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί γι’ αυτή την απειλή. Ανάλογη προειδοποίηση είχε απευθύνει και τον περασμένο μήνα, με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμών. Τότε προειδοποιούσε ότι οι εμβολιασμοί έχουν ατονήσει σε πολλές χώρες. Η νέα έρευνα όμως αποκαλύπτει το μέγεθος του προβλήματος που έφερε ο νέος κορωνοϊός.

Διαβάστε ακόμα Ο κορωνοϊός απειλεί τους εμβολιασμούς των παιδιών, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

«Δεν είναι δυνατόν να ανταλλάσουμε την μία θανατηφόρο επιδημία με μία άλλη», τόνισαν σε κοινό δελτίο Τύπου αξιωματούχοι του Π.Ο.Υ., της Unicef και της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας Εμβολίων Gavi.

Ποια εμβόλια μειώθηκαν

Σύμφωνα με την έρευνα, σε παγκόσμιο επίπεδο οι περισσότερες μειώσεις παρατηρούνται στα εμβόλια:

  • Ιλαράς, παρωτίτιδας, ερυθράς. Μειώθηκαν οι εμβολιασμοί σε 27 χώρες.
  • Πολιομυελίτιδας. Μειώθηκαν οι εμβολιασμοί σε 38 χώρες.
  • Τετάνου. Μειώθηκαν τα εμβόλια σε 7 χώρες.

Μειώσεις σε λιγότερες χώρες (από 2 έως 5 το καθένα) παρατηρούνται στα εμβόλια:

  • Της μηνιγγίτιδας Α
  • Του κίτρινου πυρετού
  • Του τυφοειδούς πυρετού
  • Της χολέρας

Άλλα εμβόλια που γίνονται λιγότερο απ’ ό,τι κατά το παρελθόν είναι αυτά για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), τον ροταϊό κ.λπ.

«Ένα από τα προβλήματα που εντοπίσαμε είναι ότι οι γονείς διστάζουν να πάνε στους χώρους όπου γίνονται εμβολιασμοί», εξήγησε η διευθύντρια Εμβολίων του Π.Ο.Υ. Dr Kate O’Brien. Επιπλέον, είναι λιγότεροι οι επαγγελματίες Υγείας που μπορούν να εμβολιάσουν τα παιδιά, επειδή λ.χ. δεν διαθέτουν επαρκή προστατευτικό εξοπλισμό.

Ο κορωνοϊός απειλεί με νέους θανάτους από ιλαρά

«Η μείωση των προγραμμάτων εμβολιασμού που έχει επιφέρει ο νέος κορωνοϊός, απειλεί δεκαετίες προόδου εναντίον των λοιμωδών νοσημάτων όπως η ιλαρά», προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής του Π.Ο.Υ. Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Οι ειδικοί τόνισαν πως δεν είναι δυνατόν η μάχη εναντίον μιας νόσου να γίνεται εις βάρος της μάχης εναντίον άλλων. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπενθύμισε ότι πέρυσι υπήρξε κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς σε όλο τον κόσμο, εξαιτίας προγενέστερης μείωσης των εμβολιασμών. Η συνέπεια ήταν να πεθάνουν περισσότεροι από 140.000 άνθρωποι. Τα περισσότερα θύματα ήταν μικρά παιδιά.

Όσον αφορά την πολιομυελίτιδα, εδώ και δεκαετίες βρίσκεται στα πρόθυρα εξάλειψης. Επειδή, όμως, οι εμβολιασμοί είναι δύσκολοι σε μερικές περιοχές, όλο και αναφέρονται κρούσματα. Πέρυσι αναφέρθηκαν συνολικά 33 περιπτώσεις. Ωστόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία υπάρχει κίνδυνος να έχουν αυξηθεί σε χιλιάδες ετησίως.

Η πολιομυελίτιδα προσβάλλει κυρίως τα πολύ μικρά παιδιά και έχει ως συνέπεια μη αναστρέψιμη παράλυση σε 1 στα 200.

Σύμφωνα με την έρευνα του Π.Ο.Υ., από τις 107 χώρες στις οποίες έχουν μειωθεί τα εμβόλια στα παιδιά, οι 53 είναι χαμηλού εισοδήματος. Στις ανεπτυγμένες με ανάλογο πρόβλημα συμπεριλαμβάνονται οι ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε προ ημερών το αμερικανικό ΚΕΕΛΠΝΟ (CDC). Μόνο στην Καλιφόρνια, λ.χ., οι εμβολιασμοί που έγιναν τον εφετινό Απρίλιο ήταν 40% λιγότεροι απ’ ό,τι τον Απρίλιο του 2019, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της πολιτείας.